Нелсън Мандела бил обучаван от "Мосад"

Документът е открит в архивите на израелските тайни служби
20 дек 2013 21:36,
19
Нелсън Мандела бил обучаван от "Мосад"
Снимка: Reuters

През 60-те години Нелсън Мандела, бъдещият герой на борбата с апартейда в Южноафриканската република, е бил обучаван от израелските тайни служби "Мосад", пише френският вестник "Фигаро", позовавайки се на публикация в израелския всекидневник "Аарец".

Според публикацията през 1962 г., когато Мандела избягал от Южна Африка, за да не бъде изпратен в затвора, той направил кратък престой в Етиопия, по време на който получил обучение по джудо, саботаж и работа с оръжие.

Според "Аарец", по това време Нелсън Мандела живо се интересувал от методите на "Хаганах" - тайната организация за защита на евреите в Палестина, основана през 20-те години, която по-късно станала гръбнака на израелската армия.

"Аарец" се позовава на писмо от 11 октомври 1962 г., адресирано от "Мосад" до директора за Африка в израелското външно министерство. Документът с гриф "строго секретно" е озаглавен "Черното огнивче" - прозвище, с което по това време бил известен Нелсън Мандела.

В писмото се посочва, че "субектът" правел впечатление на интелектуалец. Споменава се, че е бил направен опит да го превърнат в ционист, но в разговорите си с агентите на "Мосад" станало ясно, че има "една по-скоро социалистическа визия за света и понякога създавал усещане за уклон към комунизма".

Писмото е било намерено в архивите на израелските тайни служби преди няколко години от изследователя Давид Фахлер.

"Фигаро" коментира, че излизането на документа на бял свят толкова скоро след смъртта на Нелсън Мандела не е случайно и цели да подкрепи идеята, че отношението на южноафриканския лидер към Израел вероятно не е било толкова негативно, колкото понякога се твърди.

Отсъствието на израелския премиер Бенямин Нетаняху от церемониите за погребението на Мандела привлякоха вниманието върху сянката, която тегне над отношенията между Израел и Южна Африка, допълва "Фигаро".

Както множество западни страни, Израел дълго време подкрепяше режима на апартейда, а наскоро множество представители на правителството в Претория критикуваха действията на Израел срещу палестинците на Западния бряг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
4
 
! Отговори
сектор Кабул преди 10 години
Евреите създадоха черното огънче, но отказаха да си го приберат. Нетаняху се въздържа да отиде на погребението на своя храненик поради "лошите метеорологични условия за полет".Всъщност и с апартейда евреите работиха прилично добре. Просто Мандела им обеща повече ако вземе властта. Вместо контролирани от държавата комисионни за еврейски спекулативни фирми, Мандела им обеща цялата държава. И превърна образцовата расова държава в еврейска ***.
15
1
 
3
 
! Отговори
Храмът на Соломон преди 10 години
Нали си спомняте в коя държава затича да се подмаже ББ, веднага след спечелването на изборите?Където и Трактора даваше отчет, където и масоните са насочили своя блян...
14
6
 
20
 
! Отговори
Иван-Драган преди 10 години
Сега май стана ясно на всички *** мандела чий продукт е.
13
2
 
29
 
! Отговори
чшертъ преди 10 години
Грешка - Нелсън Мандела е МАКЕДОНЕЦ и това го знаят всички.
12
3
 
20
 
! Отговори
petter.bojinov преди 10 години
"Нелсън Мандела живо се интересувал от методите на "Хаганах" - тайната организация за защита на евреите в Палестина, основана през 20-те години, която по-късно станала гръбнака на израелската армия." - по това време палестина е английска колония. Защо е била необходима такава организация да защитава евреите? И кой ги е защитавал в предишните векове? Звучи доста странно. Още повече че в това време Израелсътрудничи доста усилено с ЮАР за ядрените си изследвания!?
11
3
 
2
 
! Отговори
remnik преди 10 години
tova se znae ot nachalo, ako sme cheli slushali i gledali. kakto kazvat "obiknoven cionizun"
10
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КОЙТО ИМА УШИ ДА ЧУЕ- СТИГА С ЕВРЕЙСКАТА МИТОЛОГИЯ. ПОРАСНАХМЕ, ПОУМНЯХМЕ, РАЗБАХМЕ, ЧЕ ВСЕЛЕНАТА Е НЕОБЯТНА, ЧОВЕШКАТА ГЛУПОСТ СЪЩО. ТРЯБВА ДА РАЗБЕРЕМ, ЧЕ Е ВРЕМЕ ДА РАЗЧИТАМЕ САМО НА СЕБЕ СИ.
9
6
 
16
 
! Отговори
Бай Шиле преди 10 години
В Русия съм, в Русия съм .........!
8
7
 
10
 
! Отговори
Луд за връзване преди 10 години
Не само това. И Елвис е жив!!!
7
7
 
8
 
! Отговори
Ремарк преди 10 години
... и велосипедистите.
6
6
 
27
 
! Отговори
Стоян преди 10 години
Кой държи Фед,Света и Американците?
5
5
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
където са намесени евреи става въпрос за пари. какъв по-добър мотив да разбият бяла южна африка заради диамантите и златото и. СЕГА ПОЗНАЙТЕ КОЙ ГИ ЕКСПЛОАТИРА.
4
8
 
25
 
! Отговори
нима е изненада? преди 10 години
Значи зад тероризма на терористичното крило на Африканския Национален конгрес от който хиляди невинни бели и черни загинаха стои Мосад и опита на терористичната организация Хагана.А Перес каква роля игра?NBCNEWS investigations"Israeli leader who mourned Mandela's death helped white regime get missiles".
3
5
 
45
 
! Отговори
Мистър Уейн преди 10 години
Чудя се само едно нещо: Как македонците все още не са се изцепили, че те са го обучавали?!
2
13
 
53
 
! Отговори
Социалист преди 10 години
Евреите командват света! Дали това твърдение е конспирация!? Ето че тази статия доказва че южноафрикански президент е бил кадър на Мосад а ние тука ревеме кой бил с агентурно минало към ДС и кой лежал по затворите уж по политически съображения! Сега всички се продадохме на ***!
1
12
 
63
 
! Отговори
varg vikernes преди 10 години
Още едно доказателство че Израел и Америка са корените на всяко зло по света.