Как посрещат Бъдни вечер по света

Във всяка страна празникът има своя традиция
24 дек 2013 19:02, Петя Славова
4
Как посрещат Бъдни вечер по света
Снимка: Reuters

Бъдни вечер е един от най-светлите празници за християните. На 24 декември, в навечерието на Рождество Христово, се спазват строги пости. По традиция постите свършват с появата напървата вечерна звезда на небето, след което в храмове по целия свят започва тържествената рождественска литургия, пише БТА. На нея се припомнят старозаветни пророчества и събития, свързани с раждането на Спасителя.

След рождественската литургия идва ред на празничната вечеря. Повсеместно разпространен е обичаят на трапезата дасе остави незаето място. Ако някой дойде в дома на Бъдни вечер, той трябва да бъде приет като брат. Този обичай е в знакна почит към близките и скъпи хора, които не могат да посрещнат Бъдни вечер със семейството си. За тях и за напусналите този свят се оставят прибори и чиния, в която се слага от всичко по малко. След края на вечерята трапезата не се вдига.

По света се е запазила и традицията под бялата покривка да се слага малко сено. То напомня за Витлеемската пещера и за Богородица, положила новородения Христос в яслата със сеното. Заедно с католиците Рождество празнуват лютераните, англиканската църква и част от протестантските конфесии. Във всяка страна празникът си има свои традиции. Какви именно разказва РИА "Новости".

Испания

В Испания този ден се нарича Nochebuena. Обикновено се отбелязва в семеен кръг, на тържествена вечеря. Прието е да се правят подаръци на домашните. В някои семейства, които следват отколешни католически традиции, през нощта се канят на трапезата самотни старци или бедняци.

Германия

В Германия на 24 декември след обяд животът в повечето градове замира. В 22.00 часа се разнася звън на камбани, възвестяващ началото на коледната служба. След нея идва ред на обилната семейна трапеза.

Норвегия

В Норвегия много семейства на този ден отиват на църковната служба, която по традиция започва в 15.00 часа. Мнозина отиват до гробовете на свои близки и полагат на тях цветя. Рождественската вечеря е в тесен семеен кръг. В западните и северни части на страната поднасят солени и варени на пара агнешки ребра с картофки. В източните части на Норвегия е популярно свинското, докато в други части се поднася риба. Някои семейства предпочитат пуйката. След вечерята, преди да бъдат отворени подаръците, цялото семейство се събира около елхата. Всички се хващат за ръце около нея и пеят песни. След това отново сядат на трапезата, но този път на чай и коледни сладки.

Полша

В Полша, когато изгрее първата звезда, цялото семейство, облечено празнично, се събира на трапезата. Поздравяват се с празника и си желаят всичко най-добро. На трапезата са сервирани постни блюда и риба, сред които зеленчукова супа, печен шаран, кнедли със зеле, гъби, компот от сушени плодове, сладкиши. В дома има украсена елха, а под нея са поставени подаръците за цялото семейство. На трапезата се пеят коледни песни, хората си спомнят за събитията през отминаващата година.

Канада

В Канада Рождество започва вечерта на 24 декември, наречена Cristmas Eve. Възрастните, завършили всекидневните си дела или прибрали се от църква, сядат на трапезата. В Нюфаундленд и Лабрадор съществува обичай в навечерието на Рождество в църквата да се продава риба, уловена специално за целта. А парите да се дават за благотворителност. Във Ванкувър в навечерието на Коледа пламват стотици хиляди лампички, с които са украсени домовете, парковете и площадите.

Бразилия

Бъдни вечер е семеен празник и в Бразилия. По традиция деца и внуци се събират в дома на родителите и се поздравяват с настъпващото Рождество. А самото Рождество, за разлика от европейците, бразилците празнуват на улицата с песни и танци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДА ЗАПИТАМ ЗАЩО НА24 ДЕКЕМВРИ ,АНЕ НА6 ЯНУАРИ ,И НА7 ЯНУАРИ КОЛЕДА МОЖЕБИ ПОТОВА ЛИЧИ КАКВИ ПРОДАЖНИЦИ СМЕ СТАНАЛИ ВСИЧКИ НИИ ВСИЧКИ ХРИСТИЯНИ ,СЪРБИ ,РУМЪНЦИ ,РУСНАЦИ И ДРУГИ ПРАЗНУВАТ НА СТАРИТЕ ДАТИ БЕ ГЛУПЦИ
2
0
 
3
 
! Отговори
Praze преди 10 години
Снимка от Прага :)
1
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е езически празник на зимното слънцестоене....Исус е роден в средата на месец август в пустиня от дева Мария,до нея е имало палма с фурми и извор,с които да се храни и пие вода.