Протести на Окинава с искане за премахване на американска база

Там са разположени основната част от американските военни обекти в Япония
27 дек 2013 11:52, Елка Василева
5
Протести на Окинава с искане за премахване на американска база
Снимка: Reuters

Около хиляда души нахълтаха днес в сградата на администрацията на най-южната японска префектура Окинава в град Наха и организираха седяща стачка. Те протестират срещу решението на губернатора Хирокадзу Накаима да позволи прехвърляне на американската база "Футенма" на друго място на острова. Стачкуващите искат на острова им изобщо да няма американска база и обвиняват властите, че са предали интересите им, съобщи ИТАР-ТАСС.

Въпросът за пренасянето на база "Футенма" е най-сериозният препъникамък в американско-японските отношения. Местните жители и властите на Окинава настояваха тя да бъде изместена от гъстонаселения град Гинован, където сега се намира. Едно от оплакванията бе, че постоянните полети на самолетите и хеликоптерите на американската морска пехота са заплаха за сигурността на района.

През 2010 г. бе решено базата да се премести в друга, не толкова населена част от острова. Недоволството обаче продължи, губернатор Накаима настояваше базата да бъде премахната от острова, но премиерът Шиндзо Абе успя да го убеди да промени позицията си, главно чрез обещания за различни облекчения за префектурата.

На остров Окинава са разположени основната част от американските военни обекти в Япония, включително най-голямата извън САЩ военновъздушна база "Кадена".
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
тт преди 10 години
Някога изядоха попарата с атомни бомбандировки японците от американците и не си взеха поука.Сега е ред да изядат ядрен удар от русия по тази база и тя ще се премахне сама от там.
3
1
 
10
 
! Отговори
gogo преди 10 години
Преди няколко месеца ,20 год. японка беше пребита,ограбена и изнасилена от 2 ВЕЛИКИ ХАМЕРИКАНСКИ ВОЙНИЦИ.Преди години пък 3 или 4 ХАМЕРИКАНСКИ БОЙЦИ бяха .............. ОГРАБИЛИ и ИЗНАСИЛИЛИ 12 ГОДИШНО японско момиче ............ какво да коментираме ,и само забележете тези случаи са известни ,а иначе кой знай още колко прикрити случаи има .Сега като се замисля ,само у нас няма публичност с АМ.ВОЙНИ ,интересно в цял свят дето има ХАМЕРИКАНСКА база стават ,но само у нас НЕ ?
2
0
 
14
 
! Отговори
eyeless преди 10 години
Тия треви дето са ги наскубали работят много ефективно, изобщо не си личи, че на снимката има мобилна ракетна установка. Невероятен камуфлаж, стрували си е усилията да се направи...
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Споко - ще преместим базата в БГ.Нали сме дупедавци.