Китай премахва трудовите си лагери

По официални данни в момента в страната има 351 лагера
Обновена: 28 дек 2013 11:38 | 28 дек 2013 11:36, Веселина Йорданова
25
Китай премахва трудовите си лагери
Снимка: архив, Ройтерс

Китайските власти взеха решение за премахване на системата на трудовите си лагери като част от усилията за защита на правата на човека, предаде ИТАР-ТАСС.

Решението на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители означава, че ще бъдат закрити трудововъзпитателните лагери, които досега бяха в основата на системата за изтърпяване на наказанията в Китай.

Трудововъзпитателната система беше създадена от китайското правителство през 1957 г. Характерно за нея беше, че за да бъде вкаран някой в лагерите, не беше нужно да има съответно съдебно решение, а срокът на задържане в тях можеше да достигне 4 години.

По официални данни в момента в Китай има 351 лагера. В края на 2012 г. в тях са били държани 50 000 души.

Правозащитници се опасяват, че решението за лагерите ще е всъщност козметична промяна, предаде ДПА.

Китайските власти все по-често използват извънсъдебни центрове за задържане, наречени "черни затвори", както и центрове за лечение на наркозависими и "центрове за промиване на мозъци", каза миналата седмица правозащитната организация "Амнести интърнешънъл".

Лагерите често се реорганизират, понякога просто се сменя названието им, посочва "Амнести интернешънъл". Официална статистика няма, но според правозащитни организации задържаните в такива учреждения са между 190 000 и 2 милиона, отбелязва ДПА.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: Китайтрудови лагери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
3
 
! Отговори
Трудовакь преди 10 години
Дааа, виждам, че много колеги правилно оценяват благотворното влияние на вдъхновения, творчески и животворящ труд. Жалкото е, че някои членове на нашето общество не го разбират, затова освен трудовите лагери за безделници, тунеядци и празноскитащи, трябва да се възстановят КЕЧ, Строителни войски, Хидровойски, Войски на Министерство на транспорта и някои други формирования ...
16
7
 
6
 
! Отговори
демократ преди 10 години
ЦЕЛИЯ СОЦ.ЛАГЕР БЕШЕ КАТО КОНЦЛАГЕР НАЧЕЛО С СССР И БЪЛГАРИЯ
15
5
 
7
 
! Отговори
концлагерист преди 10 години
ТРУДРВИТЕ ЛАГЕРИ ,АКО НЕ СА ПОЛИТИЧЕСКИ/КАКТО БЯХА ПРИ КОМУНИСТИТЕ/СА НАЙ ПРАВИЛНИЯ НАЧИН ЗА ПРЕВЪЗПИТАНИЕ,ЧРЕЗ ТРУД ,А НЕ ДА ЛЕЖИ НА ГХБА НА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ,ДА ГО ХРАНЯТ. ТОЧНО СЕГА СА НЕОБХОДИМИ ТАКИВА ЛАГЕРИ,.ЩЕ СЕ НАУЧАТИ *** НА ТРУДРВИ НАВИЦИ,А НЕ САМО ДА КРАДАТ И НА СОЦ.ПОМОЩИ.
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До НикодимСамо ти да не попадаш там.Че то там могат да те вкарат само защото не си се харесал на някой милиционер.Без съд и присъда.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименДо 15Е да де, но тези не се водят в Китай затворници.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тая новина я пуснаха 15 пъти.
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Проблемът на Китай е тоталното отсъствие на справедливо правосъдие. Според тяхната система човек е виновен до доказване на противното в контраст със запада, където е обратното. От всичките им дела 99% са осъждания. Дали ще се казват лагери или затвори няма голямо значение.
10
5
 
13
 
! Отговори
Трудовакь преди 10 години
Китайските другари допускат голяма грешка. Още Ан Амос Коменски посочи, че възпитава и превъзпитава само труда и личния пример. Има опасност много елементи, водещи противообществен и паразитен начин на живот да се отклонят от трудовите си задължения и да не извършват с необходимото вдъхновение и ентусиазъм високоблагородни трудови подвизи в производството. Народният поет Петко Рачов Славейков преди повече от век изрече фундаменталните слова: "Нам са потребне ораче, копаче и сеяче, а не зяпаче!"
9
3
 
13
 
! Отговори
кутрето! преди 10 години
много отпадъчни сталинисти се оказа, че има по форумите
8
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само че нито дума за българските лагери - толкова се мълчи по тази тема, че човек си мисли-толкова много журналисти ли са съпричастни към сталинизма в България. В тия лагери по донос /по-често скалъпен/е можел да попада всеки . Това се е правело по план -трябват ти толкова и толкова бройки за стоителство на нещо-ето ти вълна от'чистки'. Условията-нечовешки и даже некучешки. Докато у нас се мълчи,ние ще сме 'наградени' с управници-деца на сатрапи от лагерните управи.Ами те няма да ни жалят -ясно
7
5
 
14
 
! Отговори
ivan преди 10 години
в България трябва да има поне един най малко за политически затворници .е там тези къде ни управляват 25 години всичките да копаят уран за новата АЕЦ
6
4
 
8
 
! Отговори
Иди Амин преди 10 години
Жалко.
5
2
 
7
 
! Отговори
eyeless преди 10 години
До до 3Ами да си оправят наказателния процес тогава.
4
2
 
22
 
! Отговори
до 3 преди 10 години
Проблема в китайските лагери е ,че покрай набеденият за престъпник ( защото там може да влезеш и без съд и присъда ) гори цялата фамилия до девето коляно.
3
6
 
27
 
! Отговори
eyeless преди 10 години
Груба грешка, трудовия лагер е истината, престъпниците трябва да заработват докато изплатят дълга си към обществото, не да лежат в платени затвори за сметка на обществото, което вече са ощетили с престъпленията си.
2
7
 
21
 
! Отговори
... преди 10 години
По грешен път тръгват :)
1
9
 
24
 
! Отговори
Монархист преди 10 години
ГОЛЯМА грешка! Ние тук като ги премахнахме какво спечелихме? Това разни турци да уринират върху паметници на исторически личности...