САЩ се безпокоят заради корупционния скандал в Турция

Анкара обаче остава фундаментален съюзник на Вашингтон
Обновена: 10 яну 2014 08:32 | 10 яну 2014 08:32, Елка Василева
9
САЩ се безпокоят заради корупционния скандал в Турция
Снимка: архив, Reuters

САЩ изразиха безпокойството си от корупционния скандал, от който е засегнато правителството на Турция, но потвърдиха значението на връзките си с Анкара, особено по сирийския въпрос, предаде Франс прес.

Държавният департамент съобщи, че пряко е изразил пред турското правителство "подкрепата на САЩ за желанието на турския народ да има справедлива и прозрачна съдебна система" и привързаността на американците към свободата на словото и на медиите.

Още по темата

Турция от три седмици е разтърсвана от безпрецедентен корупционен скандал, който засяга десетки души, близки до ислямско-консервативното правителство и пряко застрашава позицията на премиера Реджеп Таип Ердоган три месеца преди местните избори.

Политическо-финансовият скандал доведе до задържането на двадесетина бизнесмени, работодатели и лица на изборна длъжност, предизвика оставките на трима министри и принуди Ердоган да извърши значителни промени в правителството си.

Говорителката на Държавния департамент Дженифър Псаки заяви, че САЩ се безпокоят от ситуацията в Турция, но не навлезе в подробности и не спомена конкретно турския премиер.

Членката на НАТО Турция "е и остава фундаментален съюзник на САЩ по широк кръг въпроси", подчерта Псаки.

Тя припомни, че Турция участва в редица дискусии по сирийската криза, приела е на своя територия част от сирийската опозиция в изгнание и е дала убежище на над 600 000 сирийски бежанци.

"Продължаваме тясно да работим с Турция и разбира се, изразяваме безпокойството си за ставащото в страната", заяви говорителката на дипломацията на САЩ.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
3
 
! Отговори
нанай ЕС анадъмно преди 10 години
турската лира падна с 2 лева от лятото и последвала византия
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Безпокоят се да не загубят влияние в Турция.
3
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Amerika e nayasno 4e iztarve li Turcia shte iztarve celiya islqmski svqt,a Turcia vednaga shte se sayuzi s Rusia ili s Kitay,v momenta Erdogan e na poseshtenie v Yaponiya,Malayziya i Singapur
2
7
 
11
 
! Отговори
Бай Ганьo преди 10 години
До Анонимен 1 Не, по-скоро Ердоган взе да им излиза твърде скъпо, оцапа се с кръв и сега го отстрелват. Като се има предвид че Ердоган е скаран с военните и съдебната власт, и че го подкрепят само *** и "пингвините" по затънтените села, а индустрията и интелигенцията не - просто му "изтече годността" и го пускат в канала
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе в Турция нефт ли са открили?Или по - скоро са разтревожени, че ***, които лижат г*зовете на американците са изритани от политиката?