В Сирия вербуват западняци за атентати в техните страни

"Ню Йорк таймс": Те може да получат сериозно джихадистко обучение
Обновена: 10 яну 2014 08:59 | 10 яну 2014 08:58, Елка Василева
14
В Сирия вербуват западняци за атентати в техните страни
Снимка: архив, Reuters

Ислямски екстремистки групи в Сирия, свързани с Ал Кайда, се опитват да открият, привлекат и обучат американци и други западни граждани, пристигащи в Сирия, за да ги накарат да извършват нападения, когато се завърнат у дома, пише в. "Ню Йорк таймс", като се позовава на висши служители от разузнаването и контраразузнаването на САЩ.

Тези усилия, които по думите на цитираните източници са в ранен стадий, са поредното предизвикателство, което конфликтът в Сирия поражда не само за Европа, а и за САЩ в момент, когато гражданската война привлича западни граждани, искащи да се бият заедно с бунтовниците срещу сирийското правителство. Според служителите най-малко 70 американци са пътували до Сирия или са се опитали да го направят от началото на конфликта преди три години. Досега тези данни не бяха разкривани, отбелязва изданието.

Още по темата

Директорът на ФБР Джеймс Коуми каза, че откриването на американци, завърнали се от Сирия, е един от основните приоритети на ведомството в борбата с тероризма. ФБР извършва скъпоструващо денонощно наблюдение на малък брой от тези хора, тъй като се опасява, че малцината американци, завърнали се в САЩ, представляват заплаха, защото може да са получили сериозно джихадистко обучение, заявиха служителите, цитирани от "Ню Йорк таймс".

В Европа, откъдето повече хора заминават за Сирия, властите споделят същите притеснения и работят в тясно сътрудничество с американските си колеги, за да съгласуват мерки за спиране на този поток и откриване на завърналите се. Според анализатори най-малко 1200 европейски мюсюлмани са отишли да се бият от началото на гражданската война в Сирия.

Координаторът на Европейския съюз за борба с тероризма Жил дьо Керков предупреди в поверителен документ от 26 ноември, че "първите завръщания са налице и има случаи, при които хора продължават да пътуват натам и обратно".

По думите на служителите, цитирани от "Ню Йорк таймс", повечето американци, заминали за Сирия, са още там, а неколцина са загинали на бойното поле, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
10
 
! Отговори
ВЪН НЕЛЕГАЛНИТЕ ВЪН! преди 10 години
ДО КОГА ЩЕ ГИ ПУСКАТ ДА ВЛИЗАТ В БЪЛГАРИЯ - ЯСНО Е ЗА ВСЧИКИ ЧЕ ГРАНИЦАТА МИНАВАТ НЕЛЕГАЛНИ ПРЕСТЪПНИЦИ - ДО КОГА ? КОГА ЩЕ ЕКСТРАДИРАТЕ СГАНТА ДЕТО СЕ НАМЪКНА ТУК ЗА ДА Я ХРАНИМ И ОТГЛЕЖДАМЕ С НАШИТЕ ДАНЪЦИ - ДО КОГА? КОГА ЩЕ ЗАПОЧНЕ ВДИГАНЕТО НА ОГРАДАТА ПО ГРАНИЦАТА - ИЛИ ЧАКАТЕ РАЗРЕШЕНИЕ ОТ ТУРЦИТЕ - ДО КОГА ЩЕ БЪДЕТЕ РОБИ - ДО КОГА ? СТИГА ПРОДАЖНИЧЕСТО - СТИГА !!! ПОЛИТИЧЕСКИ *** ИЛИ СИ ВЪРШЕТЕ РАБОТАТА В ПОЛЗА НА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ ИЛИ СЕ МАХАЙТЕ ОТ ТАЗИ ЗЕМЯ - ИЗБИРАЙТЕ. ВЪН СГАНТА!
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С бежанските потоци става износ на терористи, в Турция минават последните уроци и идват у нас да полагат изпит, ако Йовчев ги пусне да идат в Европата. Поправителна сесия няма!
9
1
 
8
 
! Отговори
vtv преди 10 години
Ааа и мен ме обучаваха да стрелям с това нещо от снимката-''СПГ''-94година,.ама май не бяха терористи..?
8
1
 
14
 
! Отговори
pantudi преди 10 години
който си мисли че американците движат парада дълбоко греши ... зад всичко което се случва в Америка и по света стой дългата ръка на евреите, ционисти.
7
1
 
17
 
! Отговори
мето преди 10 години
Единствената логика е, че американците са размислили и са дошли до извада, че никой нормален човек, освен роден, възпитан и обучен терорист няма да отиде да се бие в чужда страна, пък колкото и да е демонизиран владетелят й. Може да го направи само умствено неуравновесен, или религиозен агресивен фанатик-джихадист.
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И аз съм американец и тъкмо щях да ходя в Сирия да бия Асад и на върщане да ми дадат да гръмна нещо, вестника писа и как сега да продължа, не знам. Обаче чух, че българите сте много умни и се чудя дали някой няма да може да ми даде добър съвет по въпроса, а? Много ви моля, много ми е важно!
5
2
 
28
 
! Отговори
до 3 преди 10 години
Аз живея в САЩ....това е част от сценария на тия не ги знам какви са кукловоди ли са,олигарси ли са....да промият мозъка на обикновеното американско ***,че никой да не дири сметка на конгреса къде са трилиони долари? Тъпия американец като чете той не се замисля кой знае колко дълбоко по темата...2 лобита тук в САЩ са направили милиарди от войните в Ирак и Афганистан..Първото е оръжейното всички знаем защо.Второто са фирмите за наемници..десетки хиляди наемници има от САЩ,в Близкия изток
4
0
 
28
 
! Отговори
Сноудън преди 10 години
На американците започва да им увира акъла. Те създадоха Ал Кайда и Бен Ладен. С това отпушиха бутилката от която се пръкна ислямския тероризъм. Американците преговарят с терористи тогава когато им трябват услуги срещу техни опоненти, иначе отричат. Компромиси с терористи не трябва да има. Няма добри наши и лоши чужди.
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 1Сигурно фбр се надява амекирканските сирийци да не четат ню йорк таймс.
2
2
 
37
 
! Отговори
Американски Сириец преди 10 години
Завърнах се в САЩ от Сирия,там ме обучаваха за джихадист...Но след като пише в. "Ню Йорк таймс" пише ,че ме наблюдават денонощно ще спра да съм терорист...Нали уж Асад беше зъл диктатор?? Кво стана изведнъж добрите бунтовници обучават терористи,така ли стана?Боже хора замислите се за какви *** ни имат...щом с толкова простотия се мъчат да промиват обикновените хора......в САЩ извън САЩ и къде ли не
1
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ФБР извършва скъпоструващо денонощно наблюдение на малък брой от тези хора, тъй като се опасява, че малцината американци, завърнали се в САЩ, представляват заплаха.Никога не бях чел по голям шит,през живота ми..Скъпо струващо? Колко толкова струва да наблюдавате един човек денонощно бе,все пак сте ЦРУ имате всякакви технологии..И защо ЦРУ дава на медиите такава секретна информация..Ми то сега всички завърнали се от Сирия,американци вече знаят че ги наблюдават....*** смешниците и простотията