Представиха новата банкнота от 10 евро

Тя ще е по-цветна и по-трудно може да бъде фалшифицирана
Обновена: 13 яну 2014 16:56 | 13 яну 2014 16:56, Елена Кирилова
22
Представиха новата банкнота от 10 евро
Снимка: архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) представи новата банкнота от 10 евро, която ще бъде пусната в обращение от 23-ти септември, съобщава Eurobserver.

Банкнотата ще е много по-цветна от предшественика си, ще е с по-лесно разпознаваема десетка и ще бъде украсена с лика на древногръцката героиня Европа, дъщеря на финикийския цар Агенор. Новите банкноти са създадени така, че по-трудно могат да бъдат фалшифицирани. От двете им страни има нови маркери, които ще затруднят фалшификаторите.

„Банкнотите от 5 и 10 евро невинаги са третирани добре. Чрез по-добрата им защита можем да удължим периода на експлоатацията им и да намалим въздействието им върху околната среда“, заяви членът на ЕЦБ Ив Мерш.

Това е втората банкнота от серията „Европа“. Повече от 10 години след въвеждането на еврото ЕЦБ и централните банки на страните от еврозоната представят банкнотите от тази серия. Във връзка с това те стартираха програма за партньорство, която цели да помогне на търговските банки да се подготвят за въвеждането на новата банкнота от 10 евро.

Въведеното през 2002 г. евро първоначално беше въведено в 12 страни, но в момента общата валута ползват 18 държави, или общо 334 млн. души.

„12 години след като бяха въведени евробанкнотите и монетите, за нас е лесно да ги приемем за даденост и да забравим какъв амбициозен и смел проект беше въвеждането им. Единната валута помогна за обединяването на милиони европейци, в цялото ни многообразие“, допълни Мерш.

Още за новата банкнота от 10 евро вижте във видеото на Bulgaria On Air! 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Арети преди 10 години
Открита Диктатура!!! Фашиэмът действа в интерес на ФИНАНСОВИЯ КАПИТАЛ, т.е. на най-крупните капиталистически компаний!!! Всяка от съществуващите фашистки диктатури е била много тясно свърэана с КАПИТАЛА - имам предвид в момента действащата ХИТЛЕРСКА ПАРТИЯ на ЕС!!!
13
1
 
1
 
! Отговори
одисейчо прочети преди 10 години
Одисейчо,това с което се биеш в гърдите-надписа на банкнотата че е на кирилица(славянската азбука)показва как ни ненавиждат от Брюксел..Пояснявам за д=ървените глави-забележете позицията и бледният надпис...Надписа е НАЙ отдолу--НАЙ бледен и НАЙ незабележим...това е отношението към нас от вашият прехвален Е,С,....и запомнете едно г-н Одисейчо--държава без собствен суверенитет НЕ може да работи във свой интерес.П.П. Коментарът ти-17ят е пропит със популиска злоба на евро-демократ-бъди здрав...
12
0
 
1
 
! Отговори
Сашо преди 10 години
До номер 11 Абе, пич, 99% от влизащите в този сайт си нямат идея за какво им говориш. Чети коментарите и им крой шапка.
11
0
 
2
 
! Отговори
Go преди 10 години
Е, не го отбелязват надписа на Български, защото е основна заслуга на Калфин... А както разбрахте той е най-злия човек на света защото се отцепи от мафиотската структура БСП...
10
0
 
6
 
! Отговори
Александър Македонск преди 10 години
Не на Български или Кирилица,на банкнотата пише на Македонски!
9
4
 
3
 
! Отговори
G преди 10 години
Хубава банкнота
8
5
 
3
 
! Отговори
G преди 10 години
Хубава банкнота
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Добре беше да отбележите, че това е вторият купюр, след банкнота от 5 евро с надпис на кирилица: ЕВРО!!!
6
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Инвестирайте в Биткойн...
5
1
 
26
 
! Отговори
Мунчо преди 10 години
"...Банкнотата ще е много по-цветна от предшественика си, ще е с по-лесно разпознаваема десетка и ще ..." Ленче, (Кирилова) по-добре да беше коментирала, че банкнотата вече е с надпис и на български език, а не колко е по-шарена от предишната.
4
3
 
20
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
Да, спомням си, че Брюксел беше стигнал дотам, че да се опитва да ни налага правила върху собствения ни език. Вместо евро да сме го произнасяли "еуро" и освен това да ни бъдело забранено да членуваме думата, тоест еВроТО :))Още малко щяха да ни накарат да наричаме и континента Еуропа или Юръп.
3
2
 
8
 
! Отговори
УАСААП преди 10 години
- Българино,това е новата банкнота от 10 евро !- ТОВА Е ЕДНА ПЕТА ОТ НАШАТА АЛЕКОВКАААААААА !!!! ( аналог от филма " 300 " ) :-Д
2
5
 
13
 
! Отговори
ИВО АНДОНОВ преди 10 години
джаро ги напечата вече ДРЪЖ ТЕ ГО
1
16
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дано не приемем еврото! Иначе цените ще се удвоят...