Буреносните облаци над френската икономика

Втората по големина икономика в еврозоната страда от раздут държавен сектор
17 яну 2014 16:26,
0
Буреносните облаци над френската икономика
Президентът на Франция Франсоа Оланд. Снимка: Ройтерс
Необходимостта от корекция на курса на развитие на Франция е толкова видима, че дори и най-големият скандал не може да я засенчи.
Втората най-голяма икономика в еврозоната остава единствената, която е изправена пред сериозни проблеми, и все още не е направила много, за да ги реши.
Заради високата безработица, която продължава да расте, икономическия растеж, който е ту отрицателен, ту положителен, с раздутия публичен сектор, над френската икономика надвиснаха буреносни облаци.
Франция се прости със заветния си топ рейтинг от ААА. Международната рейтингова агенцияStandard & Poor's понижи кредитния рейтинг на Франция до АА, позовавайки се на липсата на напредък в правителствените реформи на икономиката на страната.
След идването на власт на президента социалист Франсоа Оланд през 2012 г. данъкът общ доход и социалните осигуровки в страната скочиха до небето. Най-високата данъчна ставка е 75%, основният ДДС бе увеличен до 20 на сто, а този за хотели, ресторанти и обществен транспорт нарасна от 7% на 10%.
Наблюдаваме правопропорционална зависимост между рейтинга на Оланд и доверието на населението – и двете спадат. Обратната им връзка с данъчните ставки е другата лоша тенденция.
Макар и да обеща, че от 2015 г. няма да има повече повишения на данъците, защото са станали „твърде тежки“ Франсоа Оланд става жертва на държавната намеса в икономиката.
Настоящото управление е изправено пред огромни предизвикателства в бъдеще. Предстоят общинските избори през март и изборите за Европейски парламент през май. Това е удобен момент както за домакинствата, така и за пазарите, за да се види доколко стабилно е доверието в настоящото управление.
Ако резултатът е по-оптимистичен от очакваното, времето несъмнено ще е удобно за реализиране на реформи.
А дали няма да е късно? Великобритания вече не иска да чака и бъдещето пред единния европейски проект изглежда поставено на карта.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари