Българите имат принос в икономиката на Великобритания

Вигенин и британският му колега Хейг обсъдиха общи приоритети
17 яну 2014 10:54, Анисия Иванова
11
Българите имат принос в икономиката на Великобритания
Снимка: БТА

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин заяви, че по време на разговорите си в Лондон е получил уверения, че британските власти няма да предприемат дискриминационни мерки спрямо българи.

След срещата си в Лондон българският министър и министърът на външните работи на Великобритания Уилям Хейг направиха съвместно изявление, съобщи пресцентърът на МвнР.

В него те заявяват, че двете страни са потвърдили ангажимента си към развиване на силни и продуктивни двустранни отношения.

Във връзка с отпадането на ограниченията за достъп до трудовия пазар за български и румънски граждани от 1 януари т.г. Вигенин и Хейг са признали положителния икономически принос на повечето българи, които в момента живеят в Обединеното кралство.

„Потвърждаваме, че свободното движение на работници в ЕС на недискриминационен принцип е важна част от eдинния пазар и фактор за растеж, конкурентоспособност и заетост. Обсъдихме също така значението на продължаването на досегашната съвместна работа за предотвратяване на евентуални злоупотреби с правото на свободно движение на работници от граждани на ЕС и на трети страни, както и на трудова  експлоатация. Очакваме подписването на съвместно писмо за намерения, което ще позволи на британски и български официални  представители да продължат и засилят тяхното сътрудничество по този въпрос.“, се казва в тяхното изявление.

Двамата са обсъдили и общите интереси в енергетиката и стремежът на България да увеличи диверсификацията на енергийните си доставки.

„Великобритания ще продължи да работи с България по развитието на нейната енергетика както в областта на ядрените, така и на газовите енергийни източници“, се казва в прессъобщението.

По време на срещата е направен преглед на приоритетите на НАТО в навечерието на предстоящата Среща на върха във Великобритания, била е обсъдена необходимостта да се инвестира в точните способности и засилени партньорства, за да се запази ефективността на Алианса и способността му да се справи със заплахите и предизвикателствата на XXI век.

Двамата министри са се спрели на усилията на двете правителства да бъдат предприети адекватни мерки в рамките на ЕС и на национално ниво с цел да се ускори икономическият растеж и подобри конкурентоспособността.

„Тези мерки следва да включват и намаляване на регулаторната и административна тежест за бизнеса, особено за малкия бизнес, завършване на изграждането на Единния пазар на услуги и на Единния цифров пазар, както и сключването на търговски споразумения на ЕС с водещи държави. Такива политики ще допринесат за създаването на повече работни места, особено за младите хора.“, убедени са Вигенин и Хейг.

На срещата се били обсъдени външнополитически приоритети - Източното партньорство на ЕС , Западните Балкани, както и  ситуацията в Сирия. И двамата министри са потвърдили ангажимента си към разширяването на Европейския съюз и, в частност, решението за започване на преговори за присъединяване със Сърбия, както и стартирането на преговори за сключване на Споразумение за стабилизиране и асоцииране с Косово.

Източното партньорство продължава да бъде приоритет на ЕС, смятат Вигенин и Хейг. Те приемат Украйна за важен международен  партньор и подчертават, че договореното Споразумение за нейното асоцииране продължава да бъде открито за подписване, както и да се подпише такова споразуменията с Молдова и Грузия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами щом строим капитализма на англетата искай им дивиденти, ако ти държи г.за!
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Имаме принос и за потопа който ги залива в момента!!!Островът изобщо не е хубаво място за живеене както Камерън го представя. Затова ревматоидните им пенсионери ще се утрепят да купуват къщи в България.
9
1
 
7
 
! Отговори
Tihomir1488 преди 10 години
*** джебчийки имат огромен принос в борбата срещу валутната система на капитализма !
8
1
 
2
 
! Отговори
asd преди 10 години
78ma godina razbira se .. ne 89...
7
1
 
5
 
! Отговори
asd преди 10 години
Do tam ni dovedohte neshtasnici takiva. Sled 89-ta godina Bulgaria uspqva da izpluva i da bude 4tata ikonomika v Evropa s iznos kum celiqt svqt, durjava uvajavana ot vsi4ki s 2rata v sveta armiq! NO razbira se idvat komunistite i vsi4ko tova otiva po dqvolite. Nomer 2, to4no takapredstavete si kade shtqhme da budem sega ako ne bqha 4ervenite ***...
6
1
 
5
 
! Отговори
Anonimen преди 10 години
Сети се тоя хубавец! От една година има огромна кампаня срещу нас и тоя цаис не си направи труда да направи нищо. Възмутена сум и ме е срам да спомена, че сум Булгарка, защото трябва да обяснявам 1 час, че не сум цигънка/ромка и не съм дошла за помощи. И затова оставка!
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
da....ama nai mnogo doprinasiat Afrikanzite,pakistanzite,bangladeschzite,indiizite i drugi podobni doprinasiat za iztochvaneto na sozialnite fondove,darjavnite jilischni fondove i religiozniat i rasov rasizam,neka britanzite obiavat zifrata na tezi hora v UK to JEAN MARI LIO PEN KAZVA CHE V FRANZIA BILI 20MILIONA
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вигенин като типичен евреин се радва като българите бягат отБългария.
3
1
 
8
 
! Отговори
darcas преди 10 години
А Вигенин и останалите нещастници от орешарското марионетно правителство какво правят за да задържат българите да не емигрират?? Червени нещастници!
2
1
 
12
 
! Отговори
Симо преди 10 години
1 е абсолютно прав. Некадърните ни политици пробутват собствения си народ на чужденци. Браво!!!!!!! Но дали и народа не го заслужава. Някой замислял ли се е ,ако през 1989 г.бяхме поставили ттотален кръст на комунизма и тръгнехме по собствен самостоятелен път на развитие до къде щяхме да стигнем до сега.Стига сме се оглиждали за окупатори.Диктаторите да погледнат собствените си държави.
1
3
 
12
 
! Отговори
!@#$% преди 10 години
Като гледам заглавието и снимката..оставам с впечатление,че трябва да се гордеем с качествената продукция на човешки ресурс която сме изнесли...Но така ще е..След като в България заради мижитурките по горните етажи НЯМАТ ИНТЕРЕС да създадат нормална бизнес среда(ДА СЕ ЧЕТЕ: ДА СПРАТ КОРУПЦИЯТА) в която да се прави бизнес където високообразовани кадри да се развиват...Колкото и да е тъжно истината е че БЪЛГАРИЯ Е ОРИЕНТАЛСКА ДЪРЖАВА!!!!Дано политиците ни да у*рат живи и здрави!!!!