Кайро евакуира дипломатическия си персонал от Либия

Шести египетски дипломат е похитен там само за денонощие
Обновена: 25 яну 2014 21:18 | 25 яну 2014 18:01, Петя Славова
3
Кайро евакуира дипломатическия си персонал от Либия
Снимка: БТА

Въоръжена групировка е отвлякла египетския търговски аташе в Либия, с което похитените само за денонощие дипломати на Кайро в Либия стават шест, предаде ИТАР-ТАСС, като се позовава на телевизия "Ал Арабия".

Министерството на външните работи на Египет заяви, че започва евакуация на целия си дипломатически персонал от съседната страна, пише БТА.

Твърди се, че похитителите искат от египетските власти да освободят арестувания от тях либиец Шабан Хадия, известен още като Абу Убейд, подозиран от Кайро във връзки с Ал Каида.

Хадия преди време бил начело на либийски милиции, но от известно време вече не изпълнявал тази роля.

В същото време при сблъсъци в Египет бяха убити най-малко 29  души, предаде Франс прес, като се позова
на данни на министерството на здравеопазването.В цялата страна имаше демонстрации по случай третата 
годишнина от избухването на бунта срещу режима на президента Хосни Мубарак, които на много места преминаха в сблъсъци с полицията.

Повечето от протестите бяха организирани от привърженици на сваления от власт от армията през юли миналата година президент ислямист Мохамед Морси. 26 души са загинали само в столицата Кайро и нейни предградия, където хиляди привърженици на преходните власти и стотици опозиционери ислямисти се събраха по случай годишнината.

Най-малко 18 души бяха ранени при атентат с кола бомба срещу полицейска база в североизточния град Суец, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на местни медии.

Това е шестото нападение срещу полицията в Египет в разстояние само на два дни. Шестима души загинаха вчера в Кайро при четири бомбени атентата, отговорност за които пое вдъхновена от терористичната мрежа Ал Каида ислямистка групировка, а един човек бе ранен при пето нападение в столицата тази сутрин.

Петима египетски военни загинаха при разбиването на хеликоптер близо до границата с ивицата Газа, предаде още ИТАР-ТАСС. Армията увери, че катастрофата се дължи на технически проблем. Според редица очевидци обаче хеликоптерът е бил обстрелван от земята с преносим зенитно-ракетен комплекс.

По-късно базираната на нестабилния Синайски полуостров екстремистка групировка Ансар Бейт ал Макдис пое отговорност за нападението срещу полицейската база и за, според нея, свалянето на вертолета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
. преди 10 години
- Бзззззззт ! - казала ношката- Хрлопхрлоло ! - казала гушата
1
2
 
4
 
! Отговори
Tihomir1488 преди 10 години
В менюто на близкия там ресторант са хит задушени в палмови листа ребърца от дипломати . Египетските се ценят особено много .