Мармотът Фил видя сянката си, зимата продължава

Гризачът излезе, но бързо пак се скри в дупката си
Обновена: 2 фев 2014 18:01 | 2 фев 2014 18:00,
19
Мармотът Фил видя сянката си, зимата продължава
Мармота Фил. Снимка: Reuters

Прочутият американски "народен метеоролог" - мармотът Фил от градчето Пънксътоуни в американския щат Пенсилвания, "съобщи" днес, ще краят на зимата в САЩ ще се забави и студът ще продължи още месец и половина, предадоха Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС.

За разочарование на няколкото десетки хиляди души, дошли в градчето, за да разберат кога ще настъпи пролетта, Фил видя сянката си и се скри бързо в дупката. А това означава, че зимата ще продължи още 6 седмици. Фил направи прогнозата си за 101-ви път.

Местните жители на всеки 2 февруари, в Деня на мармота, изваждат гризача от дупката му, за да предстаже кога ще дойде пролетта. Според легендата, ако на 2 февруари при излизането от дупката животинчето види сянката си, зимата ще продължи още шест седмици. Ако не, пролетта ще дойде скоро. Това поне твърди"Вътрешният кръг" - група ентусиасти, които всяка година слагат смокинг и цилиндър, за да наблюдават предсказанието на мармота.

Мармоти предсказват също времето в Атланта, Ню Йорк и Онтарио, но привърженици на Пънксътоуни твърдят, че техния Фил е оригиналният и най-добият "метеоролог" сред гризачите, съобщи  Асошиейтед прес.

Традицията води началото си от германските имигранти, заселили се в Пенсилвания през 19 век. В родните им земи "предсказателят" бил язовец, но тъй като това животно не се среща в Пенсилвания, ролята била поета от мармот.

Денят на мармота в Пънксътоуни е отбелязан за първи път през 1887 година. Оттогава мармотът Фил прави предсказанията си в тържествена обстановка пред хиляди зрители. Миналата година броят им е бил почти 50 000.

Според изчисления на американски метеоролози предсказанията на мармота се сбъдват в 39 процента от случаите. През последните 25 години гризачът е бил прав само 10 пъти.

Поклонниците на косматия гадател обаче твърдят, че сбъдналите се прогнози са между 75 и 90 процента. Миналата година например Фил направи грешна прогноза и дори бе предложено той да бъде убит. След това обаче хората се смилиха над гризача и той бе помилван.

Денят на мармота е увековечен във филма "Омагьосан ден" (Groundhog Day), в който участва холивудската звезда Бил Мъри. Самият мармот се появява във филма "Бамби 2" на "Уолт Дисни" от
2006 година. Фил си има и фен клуб, който обединява над 30 000 почитатели на метеорологичния му талант, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
''''Денят на мармота в Пънксътоуни е отбелязан за първи път през 1887 година. Оттогава мармотът Фил прави предсказанията си '''''Е,нормално е да се обърка джурналистина, все пак е бързал за празника си,а иначе хич не си правят труд поне да прочетат какво са преписали от някой друг ***....
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сайте сайте!Да не накарним комшолъка ли ?Защо ни занимавате с мърмоти дето завиват шоколади ,а не споменахте ,че 2 февруари е Петлъовден?Даже соросутките опитаха да му сложат и негативен отенък като ден на хомосексуалноста.Грозна работа сте ЕИ!
8
3
 
6
 
! Отговори
Селянина преди 10 години
Папазова, да ти *** туря до сливиците, за къф дедов ни занимаваш с американските глупости !!!!!
7
2
 
1
 
! Отговори
до тулски преди 10 години
на 2 февруари е деня на мармота, а преди 101 години са решили на този ден да чакат прогнозата му ...
6
2
 
26
 
! Отговори
ha ha преди 10 години
........"Миналата година например Фил направи грешна прогноза и дори бе предложено той да бъде убит. След това обаче хората се смилиха над гризача и той бе помилван."Кoлко великодушно, *** са го изтълкували грешно, и хайде да убием животинчето, хора, какво да ги правиш.....То ако се убиваше за грешни прогнози, да сме си избили всички синоптици.
5
6
 
6
 
! Отговори
дядо преди 10 години
малеййй как мЪ заболя фарЪ
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хубавец!
3
6
 
12
 
! Отговори
Четящ преди 10 години
Е може ли да се наричаш журналист при толкова правописни грешки?
2
7
 
15
 
! Отговори
мармот завива преди 10 години
...и един мармот завива шоколада в станиол..
1
5
 
14
 
! Отговори
мармот преди 10 години
"Фил направи прогнозата си за 101-ви път." - тоест е на 101 години ?