Сирийските бежанци претовариха системата в България

Американско радио: Партии ги посрещат с ксенофобия
Обновена: 5 фев 2014 16:49 | 5 фев 2014 16:49, Елка Василева
37
Сирийските бежанци претовариха системата в България
Снимка: Булфото

След като са избягали в Турция от войната в Сирия и са стояли с години в бежански лагери, много сирийски бежанци са загубили надежда да се върнат и са решили да търсят по-добро бъдеще на север и на запад, потегляйки към България, казва Амр ал Азм, професор по история на Близкия изток в университета "Шауни" в щата Охайо, пред американското радио "Пи Ер Ай".

Професорът току-що се е върнал от посещение в българските лагери за бежанци. "Интересното при бежанците в България е, че те са предимно кюрди вместо сирийски араби", отбелязва Ал Азм, който е роден в Сирия.

"Първоначално българското население беше доста гостоприемно", казва професорът и отбелязва, че обикновени хора са отивали на границата, за да предложат храна и дрехи и дори са посрещали бежанци в домовете си. Но с нарастването на броя на бежанците отношението е започнало да се променя, а българската система се е претоварила. Някои българи твърдят, че бежанците отнемат ограничените ресурси и питат колко дълго ще останат.

"Някои по-десни партии започнаха да използват тази ситуация, за да печелят популярност", преценява академикът. "Една от тези националистически групи е Атака. Те имат плакати навсякъде по софийските улици и проповядват силно ксенофобска програма, особено срещу сирийските имигранти". София ограничава броя на приеманите бежанци по примера на ЕС, който също се опитва да контролира притока им.

В момента има около 10 хиляди бежанци в България, за което страната не е подготвена, заявява регистрираната във Великобритания организация "Открита демокрация", която се бори за човешки права и демократични промени.

Официалното извинение за мизерните условия, при които живеят бежанците, е липсата на финансиране. Получени са милиони евро от европейски фондове, но бежанците продължават да живеят в мизерия, административните проблеми продължават със седмици, а храна, лекарства и дрехи се осигуряват предимно от дарения на граждани.

В същото време София реши да построи 33-километрова стена по границата с Турция. Строежът в района на Елхово струва 3 милиона евро. Нито за тази "стена на срама", нито за мобилизирането на полицейски и военни части за спиране на притока на имигранти са липсвали средства, отбелязва информационният портал на организацията.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДОБРЕ, ЧЕ БЕШЕ МАГДАЛЕНА ТАШЕВА ОТ АТАКА , ТА ДА НИ СВЕТНЕ, ЧЕ БЕЖАНЦИТЕ СА КЮРДИ/НАЙ ДОЛНАТА ПАСМИНА/ И ТУРЦИЯ ГЛЕДА ДА СЕ ОТТЪРВЕ ОТ ТЯХ.
10
1
 
25
 
! Отговори
други съседи преди 10 години
А стената около концлагера Газа какво е,не е ли стена на срама.Защо израел не спасява бежанците но още чуваме как някой си не бил спасявал евреите когато ги гонели,тези бежанци също бягат за животе си?Въпросите са риторични разбира се,защото 2/3 от Сирия са във"Велик Израел".
9
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДА СИ ГИ ВЗИМАТ В ИЗРАЕЛ МАМКА ИМ ПОГАНСКА
8
0
 
29
 
! Отговори
doublespeak преди 10 години
От всичките организации които уж били загрижени за бежанците,колко попитаха защо Израел,съседна държава на Сирия не пуска бежанци,като другите съседи на Сирия се пукат по шевовете от бежанци.Или Европа се пълни с тях с политическа цел.С една дума-двойни стандарти и крокодилски сълзи.
7
2
 
11
 
! Отговори
до 7 преди 10 години
Само толкова ли простотия измисли или да очакваме продължението? Съграждани сме били. Божкеее, прибери си верисиите
6
1
 
15
 
! Отговори
до амр преди 10 години
Като толкова си се загрижил вземи всички бежанци и на промоция *** във Великобритания.
5
1
 
31
 
! Отговори
Registriran преди 10 години
До Armenec Амма си глупав, ония бягат от Туският поробител, и са православни, а тия са ислямски терористи и ако ние не ги спрем, и им дадем пътя, те ще завладеят родината, тия се плодят като зайци имат по 10-15 ***, а запада утре ще тръгне да защитава етничеката им идентичност. Това либерастите не виждате по далек от носа си.
4
30
 
6
 
! Отговори
Armenec преди 10 години
Не знам какво да кажа , но света се променя към лошо. 1915 година в България пристигат много повече арменци , и тогавашна бедна България ги приема без никакви трагедии. Сега икономическото състояние е много по добро но 15000 бежанци са голям проблем, май проблема е в хората , просто са се променили.
3
1
 
35
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
А тази жалка британска организацийка защо не натиска рпавителството си да приеме повече от 500 бежанци? Значи *** ни не искат, бежанците не искат ама човките им много знаят.
2
2
 
28
 
! Отговори
Ф.С.В преди 10 години
Това са диви гадни хора - арабите са мързеливи ,тарикати и убийци - от тях не очаквайте нищо добро - дори да е малко дете след 20 г ще реши да убива понеже 'чуждото 'общество го мрази защото не работи или си прави пари с измами - това е истината .Отделно етноса е различен - за арабите ние сме хора ядащи свинско месо и това за тях е знак че сме мръсни даже отвътре -
1
2
 
43
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
Имам само един въпрос към въпросния американски ****ераст, с кои авиолинии предпочитате да ви изпратим имигрантите? Те са ваша отговорност, вие финансирате бунтовниците, заради вас има бежанци.