Президентът на Венецуела нареди да бъде арестуван лидерът на протестите

Вълната от демонстрации е най-голямата, откакто на власт дойде Мадуро
14 фев 2014 10:43, Елка Василева
17
Президентът на Венецуела нареди да бъде арестуван лидерът на протестите
Снимка: Reuters

Властите във Венецуела се опитаха да организират контрапротест в отговор на демонстрациите срещу скъпия живот и недоимъка, обхванали редица градове и приключили с убийството на трима души в сряда, предаде Франс прес.

В контрапротеста в Каракас обаче участваха само шепа привърженици на президента Николас Мадуро и неговото правителство.

Същевременно близо двеста студенти се събраха отново на площад Алтамира в Каракас, за да протестират срещу властта и да настояват за наказание за убийците на техен колега, загинал в протеста в сряда в столицата.

Още по темата

Вълната от демонстрации е най-голямата, откакто на власт дойде Николас Мадуро. В отговор на демонстрациите правителството затегна мерките за сигурност в големите градове и издаде заповед за арест на един от лидерите на демонстрантите.

Четиридесет и две годишният Леополдо Лопес е начело на движението Народна воля, което влиза в състава на опозицията. Властите го обвиняват във фашистки заговор и в поддържане на връзки с десни елементи от САЩ, които се опитват да дестабилизират страната и да свалят Мадуро от власт, посочва Асошиейтед прес.

Държавният департамент отрече да е замесен по какъвто и да е начин във венецуелските дела.

Съюзници на Лопес пък твърдят, че насилието по време на протестите в сряда е по вина на властите. Те били наредили на силите за сигурност, подкрепяни от проправителствени милиции, да атакуват малки групи студенти, разотиващи се след края на демонстрациите.

Демонстрациите се организират в социалните мрежи под надслова Изход. Според някои анализатори обаче те могат укрепят властта на Мадуро и да подкопаят постигнатото от опозицията в продължение на две години.

Анализатори предупреждават, че сега не е моментът Венецуела да преживява въстание по украински модел и че народът иска мир и стабилност в момент, в който икономиката затъва все повече, отбелязва АП.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И като падне Мадуро и дойдат американците, във Венецуела ще потекат мед и масло. Колкото в Мексико.
14
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Отивай във Венецуела , какво чакаш , само че доколкото знам имигрансткия поток не е натам а към Щатите включително и от венецуелци , така че споко , те отиват в Щатите а ти отиваш да клатиш Мадуро във Венецуела .
13
1
 
9
 
! Отговори
сектор Кабул преди 10 години
До АнонименТрябва ли непременно да съм стъпвал в ада, за да знам какво представлява? А ти като плещиш за някакви нарушени човешки права във Венецуела, стъпвал ли си там? За твое сведение в сравнение със САЩ Венецуела си е направо образцова парламентарна демокрация с всевъзможни права и свободи, гарантирани от закона. Вкл. и правото на протести и критика срещу властта (доказателството са тъкмо тези протести). Можеш само да си мечтаеш за такава свобода в САЩ.
12
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
11 едни и същи червени клишета от човек който и понятие си няма от ситуацията в Америка , да си стъпвал случайно там
11
0
 
7
 
! Отговори
сектор Кабул преди 10 години
Запази загрижеността си за високия стандарт и за човешките права за политическите затворници в Америка, и за градове като Детройт, където 80% от хората са на границата на оцеляването.А иначе няма какво да я мислиш Венецуела. Фактът, че чрез инсталирана и спонсорирана от САЩ опозиция се опитват да осъществят преврат (защото знаят какво ги чака на свободни избори- пълен провал на опозицията), показва, че венецуелците са на прав път, въпреки временните трудности.
10
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
7 Четвърти са , но това не пречи да са бананова република особенос този социализъм дето ги е налегнал , дефицит включително на гориво , на някой от нас ни е познато, преживяли сме купонна ситема когато даваха по един резервоар на месец и имаше черен пазар на купоните през 70-те , комунизмъм какво да му кажеш
9
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
8 ходи се гръмни насред Кабул , за да отървеш човечетвото от умизмите си
8
2
 
8
 
! Отговори
сектор Кабул преди 10 години
Научихме нещичко и от съществото Елко Васил (бившата *** Василева). Ще предам с няколко думи нейнОТО пледоария: На братска натовска и американска Венецуела й предстои да се избави от гадното сталинистко-маоистко-хитлеристко правителство, и с хуманитарната подкрепа на F-16, самолетоносачи, бомби, и други носители на свободата и демокрацията да се присъедини към свободните и независими колонии на България, Албания, Румъния, и прочее горди и достойни съюзници на САЩ/Израел.
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Веницуела е мазна хапка за USA с неините големи залежи на петрол мисля че са 5 или 6 по дабив на петрол в света
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
5 о *** как са гащите пълни ли са с лук
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
кво плюваш бе хамериканска ***
4
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
2 Кой филм бе червена сифилистична пенюго , кой филм , хората искат свобода , кво ти пречи това бе ***
3
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Maduro rano ili kisno ste si otide. Na horata viv VENEZUELA im pisna ot mizeriyata.
2
5
 
15
 
! Отговори
САЩ ТЕРОРИСТ N 1 преди 10 години
Правят преврати навсякъде по света. Като не можаха с демократични средства да сложат свой човек начело сега пробват като в Украйна - с преврат. Тоя филм вече много пъти сме го гледали. Че и у нас за съжаление сработи същия сценарий. Затова сме на тоя хал.
1
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мадуро се оля!