Сблъсъци между протестиращи и милицията в Киев

Милицията използва шумови гранати и стреля с гумени куршуми
18 фев 2014 11:43, Елка Василева
37
Сблъсъци между протестиращи и милицията в Киев
Снимка: Reuters

Протестиращи и силите за борба с безредиците влязоха в стълкновения край парламента в Киев, който днес трябва да разгледа конституционна реформа, ограничаваща президентските правомощия, съобщи кореспондент на Франс прес.

Милицията използва шумови гранати и стреля с гумени куршуми срещу протестиращите, след като те замеряха с павета кордона на милицията около парламента.

Камиони блокират достъпа до Върховната рада в радиус от стотина метра, отбелязва Ройтерс.

Привърженици на опозицията изтласкаха милицията от ул. "Грушевски" и заеха позициите й. Улицата е блокирана от автомобили, а участниците в протеста призовават за връщане на конституцията от 2004 г. Чува се да избухват шумови гранати, съобщи ИТАР-ТАСС. На няколко места недалеч от стадион "Динамо" протестиращи са запалили автомобилни гуми и към небето се издигат гъсти кълба дим.

Трибуната и президиумът в парламента са блокирани от петдесетина депутати от опозицията. Пленарното заседание още не е започнало. Според водача на партия "Баткившчина" Арсений Яценюк парламентарната трибуна е блокирана, тъй като парламентът отказва да регистрира предложени от опозицията законопроекти.

Депутати от опозицията уговарят председателя на Върховната рада Володимир Рибак да регистрира предложения от опозиционните партии "Баткившчина", "Свобода " и УДАР проект за конституционни промени, но засега безуспешно, каза за ИТАР-ТАСС депутатът от "Баткившчина" Леся Оробец.

Никой от депутатите не се наема да прогнозира кога ще започне заседанието, планирано първоначално за 12 часа московско време, нито какъв ще е дневният ред, който може би ще да бъде променен.

Няколко хиляди привърженици на опозицията са се насочили в колони към сградата на парламента. В Мариинския парк близо до Върховната рада се събраха поддръжници на управляващата Партия на регионите, които издигат плакати и лозунги в подкрепа на президента Виктор Янукович.

Към подразделенията на вътрешните войски край парламента беше изпратено подкрепление от спецчастите "Беркут". Милицията постоянно призовава чрез високоговорители протестиращите да не нарушават обществения ред и напомнят, че за престъпване на закона ще им бъде потърсена отговорност, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 15 Ако живеете в западна Европа от 20 години ще разберете, че имаше демокрация преди 25 години, а сега си е чист комунизъм с оттенъци на фашизъм -----------------А при Путин е рай и слободия, така ли?
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Днес в Украйна.Утре в България ,павета,полиция ,жандармерия....
26
3
 
11
 
! Отговори
морски преди 10 години
Бягайте по-бързо към САЩ и ЕС,украинци,че да видите там какъв голям х.й ви чака!
25
13
 
4
 
! Отговори
Бягайте преди 10 години
Бягайте колкото можете по-далеч от Путин украинци!!!
24
3
 
8
 
! Отговори
Вчера преди 10 години
в Берлин се състоя среща между лидерите на украинската опозиция и г-жа Меркел. Днес брюкселския бацил се активира, а малко по-рано баронесата предлагаше дружба и взаимопомощ на Москва.
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По евронюз току що съобщиха,че демонстранти са отвлекли няколко служители на реда ,които са с разкъсани дрехи целите в кръв от нанесения им побой,очаквайте всеки момент янукович да обяви извънредно положение и да се намеси армията.
22
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вижте внимателно снимката - скоро и в България !!! И тези хора с каманяците в ръка ще са полицай хвърлящи по парламента !!! ;)
21
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кличко, брато много те уважавам! Крайно време е да се разграничиш от тия алкохолизирани платени *** по площадите и да си гледаш партията и да работиш в интереса на Украйна. Не се занимавай с платени пияни *** на рокшилдовци, ранъровци и тем подобна *** на запада.
20
3
 
20
 
! Отговори
погр ебален агент преди 10 години
Преди малко показаха Кличко по украинската телевизия. Неговите привърженици вече не желаят да го слушат и да го следват. Тях Европейския съюз не ги интересува. Тях ги интересува да се бия и да се трепят по между си.
19
2
 
15
 
! Отговори
Нашите продажни преди 10 години
медии и дума не обелват какво става в Босна и Херцеговина и Черна гора. Готви се ново прекрояване на Балканската карта и пълна ислямизация на региона. Ама нали сме верни съюзници...
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма защо да се учудвате, че сте в дъното на класацията за свобода на словото. Мястото ви е след Габон, щом триете и цензурирате форума! Не вие се нуждаете от тази свобода, а хората. Но няма как да го разберете, защото сте далеч от истинската демокрация! Влезте в кой да е западен форум, за да ви се изясни за какво иде реч!
17
3
 
8
 
! Отговори
Тия на снимката преди 10 години
изглежда ги е хванал БРЮКСЕЛСКИЯ БАЦИЛ. От него отърване няма. Що чесане пада вечер, особено когато въшките се активират. Трябва им ПЪЛНА ПРОМЯНА в някой лагер с особен режим. Чувал съм, че *** в Сибир не издържат на студа
16
3
 
15
 
! Отговори
Рязани и обрязани преди 10 години
УСА *** да си ближете ... близалките
15
6
 
11
 
! Отговори
до 18 преди 10 години
Абе , а ти като защитаваш американците да не би да си там?! Аз съм си българин, обичам най-много България и затова съм тука. Но това не пречи да имам мнение и за други нации. Може би трябва да хваля тези, които през 1959г. са се опитали да отровят водата на София ?! И добре че са били ония лошите от КДС за да хванат и очистят машите на същите тези скапаняци, които ти пък защитаваш.
14
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До МИРНИ ПРОТЕСТЪРИA Пусинистите дали не го хапват и те а. Как мислиш ?
13
4
 
11
 
! Отговори
МИРНИ ПРОТЕСТЪРИ преди 10 години
с павета в ръце. Явно ЕВРОГЕЙОВЕТЕ искат да ядат бой. Така да бъде
12
16
 
6
 
! Отговори
Кажете другари преди 10 години
На Русофилските чутори. Като не ви харесва в ЕС, хващайте за Сибир, при другаря Путин. Ем седите в ЕС, хем мрънкате. Защо като е толкоз хубаво в Русия и СССР2 и толкоз лошо в Европа, ходите на запад, а не в Москва, а другари ?
11
15
 
7
 
! Отговори
Hahahahah преди 10 години
Само така. Бой по продажните комунистически русофилски тикви дето искат да ви заврат в новия СССР2 (Азиатския съюз). Само в БГ, нали е пълно с разни АТАКИСТИ, Барековци и БСП-ри, дето за тях Русия е по-важна от България. Тука националистите са РУСОФИЛИ подкрепящи турска партия - няма такъв смях.
10
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това не е народът, това са актьори, подобни на нашите жалки ***, със скъсани *** и пластмасови *** във вонящите им усти. Дано скоро тази велика и изстрадала страна се успокои, за зла участ на гробокопачите й!
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Докога ще занимават света тия от Маймундана бе ?!