Топенето на Антарктида ще продължи и в следващите десетилетия

Измененията на Пайн айлънд допринасят за почакване на океанското ниво
21 фев 2014 17:53, Петя Славова
2
Топенето на Антарктида ще продължи и в следващите десетилетия
Снимка: Reuters

Топенето на ледника Пайн айлънд в западната част на Антарктида, което допринася за покачването на океанското ниво, може да продължи през следващите десетилетия, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. Те са базирани върху данни за топенето му в миналото.

Изследването на британски, американски и германски геолози разкрива, че преди 8000 години ледникът се е топил със същите темпове, както през последните няколко десетилетия, пише БТА. Откритието позволява да се създаде модел за бъдещата му еволюция, отбелязаха учените.

В момента се наблюдава ускорено плъзгане на ледника с площ 160 000 кв. км и намаляване на масата му. Геолозите обясняват този феномен с увеличена циркулация на топлите води под него.

След 20-годишното бързо топене на ледника учените са обезпокоении се питат какво количество лед ще отиде в океана в бъдеще. С Пайн айлънд са свързани 20 процента от приноса на западната частна Антарктида за повишаването на морското ниво. Скалите, оголени след отстъплението на ледника, предоставят скъпоценна информация за понесените от него промени в миналото, които ще помогнат на учените да предскажат еволюцията му.

"Събраните от нас геоложки данни разкриват историята на ледника с безпрецеденти подробности, поясни Джоан Джонсън от Британския антарктически институт. Фактът, че Пайн айлънд се е топил с толкова бързи темпове в миналото, показва до каква степен е чувствителен към промените в заобикалящата го среда и как малки промени могат да имат драстичен и продължителен ефект. Въз основа на онова, което знаем, можем да очакваме, че бързото топене на леда ще продължи дълго." Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"покачването на океанското ниво" tova ne e tolkova vajno kolkoto nivoto na sladka voda koiato se izliva v okeana...
1
2
 
18
 
! Отговори
Пацифист преди 10 години
"Топенето на Антарктида ще продължи и в следващите десетилетия" Да се направи РЕФЕРЕНДУМ-ДУМ по въпроса . . .