Русия ще изчака с финансовата помощ за Украйна

Украински депутати предлагат местни избори в Киев заедно с президентските
Обновена: 23 фев 2014 13:02 | 23 фев 2014 08:50, Елка Василева
207
Русия ще изчака с финансовата помощ за Украйна
Снимка: Reuters

Русия ще вземе решение за отпускане на извънреден транш от финансова помощ за Украйна, след като в Киев бъде съставено ново правителство.

Това заяви руският финансов министър Антон Силуанов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Още по темата

"Ние наистина обсъждахме въпроса за покупка на украински държавни облигации за 2 милиарда долара миналата неделя, но тъй като политическата ситуация рязко се промени, трябва да разберем с какво правителство ще си сътрудничим, поради което възнамеряваме да изчакаме съставянето на нов кабинет, да разберем политиката на правителството и съответно след това да решим", каза Силуанов.

В края на 2013 г. Русия реши да вложи в украински облигации до 15 млрд. долара. Скоро след това бе закупен първият транш на стойност 3 млрд. долара.

Във Върховната рада на Украйна е внесено проектопостановление за произвеждане на избори за градски съвет и кмет на Киев едновременно с предсрочните президентски избори, съобщи ИТАР-ТАСС.

Депутати от партия "Свобода" предлагат на 25 май да има избори за градски съвет и кмет на Киев. Текстът на предложението е публикуван на уебсайта на парламента. По-рано Върховната рада насрочи предсрочни президентски избори за 25 май.

Депутатът Петро Порошенко заяви, че официалният вестник на парламента е публикувал закона за възстановяване на конституцията от 2004 г.

По думите му в днешния брой на официалния вестник са публикувани също така решенията на Върховната рада за уволнение на вътрешния министър Виталий Захарченко и генералния прокурор Виктор Пшонка и за назначаване на Арсен Аваков за вътрешен министър.

Служители на външното министерство се обърнаха към парламента с искане да гласува оставка на външния министър Леонид Кожара. Според тях той "повече няма морално право да представлява страната на международната сцена", след като парламентът е гласувал оставка на президента Виктор Янукович за неизпълнение на служебните задължения.

Съветът на Луганска област призова Върховната рада да приеме решение за изземване на оръжията на радикалните активисти. В град Днепродзержинск местни комунисти демонтираха паметник на Ленин и го пренесоха в музей. Преди това радикално настроени младежи изрисуваха паметника с боя. През последните няколко дни в различни градове на Украйна бяха свалени или разрушени над 10 подобни монумента, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Междувременно върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Ащън призова "всички страни в  Украйна да се държат отговорно, за да защитят единството, суверенитета, независимостта и териториалната цялост" на страната, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Ащън каза в изявление, публикувано на уебсайта на външнополитическата служба на ЕС, че в Европа внимателно следят  "бързо променящата се ситуация в Украйна" и "напълно подкрепят  всестранния политически процес".

По думите й ЕС е готов да окаже помощ за успокояване на напрегнатата ситуация в Украйна и призовава страните в конфликта към "конструктивен диалог".

Ащън също така приветства освобождаването на украинската  опозиционна лидерка Юлия Тимошенко.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И това ако не е държавен преврат.
13
3
 
29
 
! Отговори
Газовата принцеса преди 10 години
Газовата принцеса ще става президент. То, аслъ, само престъпниците са достойни да стават президенти!
12
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Брей рубладжийте много ранобудни. Дерзайте друзя.
11
2
 
20
 
! Отговори
кой ? преди 10 години
Американският посланик в Киев ще каже, кой ще стане президент на Украйна, и кой не!
10
8
 
23
 
! Отговори
фашистка държава преди 10 години
В Европа се появи първата нова фашистка държава! Тя се казва Украйна!
9
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Nikoi ne iska da ima neshto obshto s Rusia veche, vseki gleda da imigrira na zapad nikoi ne iska da stypva v tazi kochina rusia
8
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Bolnite rusofili revat neistovo po komentarite pak :D
7
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Navriaha mu go na Putin do slivicite :D
6
6
 
52
 
! Отговори
проф. Балкански преди 10 години
С отхвърлянето на Януковски Украйна вчера практически обяви фалит. Това беше и целта на западните банки и корпорация. Сеге те ще се нахвърлят да грабят на смешни цени украинските предприятия и природни богатства. Спестяванията на украинците ще се превърнат просто в хартийки и така те ще станат евтина работна ръка за западните хищници. Това вече се случи на България през 90-те. Сега плащаме за свръхскъп ток от американска ТЕЦ в България. И нищо не може да направим. Украинците също. Лека работа!
5
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Катрин Ащън да ми го мачка между бузите си. Двуличен ***!
4
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Следва епизода Империята отвръща на удара ! Майдановците само могат да гадаят какво ги чака след олимпиадата
3
39
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
русия СТАВА БАНАНОВА ДЪРЖАВА
2
21
 
10
 
! Отговори
Мими преди 10 години
Ама нали им помагаха безкористно?
1
8
 
34
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
Те и с кранчето на газта ще изчакат.Нека тогава Кличко си дава милионите,като милее толкоз за Украина :)