Въоръжени превзеха парламента и правителството в Крим

Издигнато е руското знаме
Обновена: 27 фев 2014 15:40 | 27 фев 2014 08:46, Елка Василева
361
Въоръжени превзеха парламента и правителството в Крим
Снимка: БТА

Сградите на регионалния парламент и правителството на украинската автономна република Крим са били превзети от въоръжени лица „в униформи без опознавателни знаци“. Това съобщи във Facebook лидерът на кримските татари Рефат Чубаров, пише Lenta.ru.

По думите му засега те не са поставяли каквито и да са искания.

Още по темата
Чубаров призова жителите на Симферопол да запазят спокойствие, като добави, че освобождаването на сградите е от компетенцията на професионалистите и правоохранителните органи.

Сградите на парламента и правителството в Крим са под контрола на отряди за самоотбрана на местното рускоезично население, предаде ИТАР-ТАСС.

Известно е, че в Крим стихийно се сформират отряди за самоотбрана, които се насочват към Симферопол.

Според изданието „Навигатор“, което се позовава на източник от МВР в Крим, около 4 часа тази сутрин в сградата на парламента са влезли група въоръжени хора – около 30 души с черни униформи, с маски и с автомати Калашников. Служителите на охраната са били помолени да напуснат сградата и да предадат оръжието си.

За превземането на сградите съобщи и BSNews. „Информацията отговаря на действителността. На сградата на правителството на Крим е издигнат руският флаг“, предаде агенцията. „Ние отидохме на работа, но не можем да влезем във Върховния съвет: сградата е отцепена от милицията... Съобщиха ни, че сградата е превзета, днес няма да се работи“, разказа служител от пресслужбата на парламента за РИА Новости.

Над двете административни сгради вместо флага на Украйна е издигнато руското знаме. Редом до руския трикольор продължава да се вее знамето на Автономната република Крим.

И.д. министър на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков заяви, че хората, превзели сградите, са въоръжени с автомати и картечници. Той съобщи, че са вдигнати под тревога силите на милицията и вътрешните войски, предаде УНН. „Провокаторите са в марш. Време е за трезв разум, консолидация на здравите сили и точни действия“, заяви Аваков.

Районът около парламента в Симферопол, столицата на автономната република Крим, е обкръжен от силите за сигурност, за да се избегне кървава баня сред гражданското население и да не се допуснат въоръжени сблъсъци, пише Аваков на страницата си във Facebook.

Ръководството на украинската автономна република Крим започва преговори с отрядите за самоотбрана, формирани от местното рускоезично население, които превзеха сградите на кримския парламент и правителството, съобщи ИТАР-ТАСС.

"Ще участвам в преговорите. Ще информираме оперативно хората в Крим за всички събития до момента. Всичко е под контрол, тече преговорен процес", заяви в ефира на регионална телевизия Анатолий Могильов, министър-председател на автономната република.

Хората от сградите са били изведени навън, "без (окупаторите) да проявят агресия към тях"; на охраната е било върнато оръжието, посочи Могильов.

Във връзка с положението в Симферопол е обявен почивен ден.

За уреждане на ситуацията в Крим е създаден специален щаб, съобщи пресслужбата на местното правителство.

Могильов прикани кримчани да запазят спокойствие, а всички политически сили - да не допуснат агресивни действия из улиците на града.

Окупаторите, превзели сградите на кримската Върховна рада и на правителството, отказаха да преговарят с местния премиер, тъй като не са упълномощени да водят преговори, информира по-късно на сайта си кабинетът в Симферопол.

Анатолий Могильов им е оставил телефон за връзка, уточнява ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Вчера пред сградата на парламента на Крим се проведоха два митинга. В единия от тях участваха привърженици на присъединяването на Крим към Русия, а в другия – представители на кримско-татарската общност, които се обявяват за запазване на региона в състава на Украйна и подкрепят смяната на властта в страната.

Между участниците в акциите станаха сблъсъци, в крайна сметка проруските активисти бяха изтласкани от пространството пред парламента.

По данни на здравното министерство в Киев при сблъсъците са пострадали близо 30 души.

В Севастопол участниците в многохиляден митинг избраха чрез гласуване нов кмет на града. Това е гражданинът на Русия Алексей Чалий. Първоначално градските власти определиха това решение като незаконно, но по-късно създадоха нов изпълнителен орган, който беше оглавен от Чалий. Самият той заяви, че Севастопол няма да се подчини на решението на новото ръководство на Украйна за разформироване на спецчастта „Беркут“.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


361
Още по темата: УкрайнаКримBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
9
 
6
 
! Отговори
1917 преди 10 години
Путин отвръща на удара на Меркел. Без опознавателни знаци, без искания...превземат правителството.Дежа вю: виж как се извършва болшевишката революция през октомври 1917 г. Тия болшевики друг план нямат ли, не могат ли да измислят?(Сега ми е ясно, защо управляващите в България руски *** искат да махнат историята от 11 и 12 клас в българското училище) А на Вас, ясно ли ви е?
33
2
 
11
 
! Отговори
до Tina преди 10 години
Ще му пратим Кубрат Пулев да му разбие носа.
32
2
 
4
 
! Отговори
ама че народ преди 10 години
До Анонимен (48)***. Точно ти си най-дезинформиран от многото информация.
31
16
 
8
 
! Отговори
Бай Иван преди 10 години
за пореден път се убеждавам че от руснаците не става нищо. Имат толкова много ресурси, че могат да бъдат от водещите фактори в световната икономика, а на тях никога не им се получава.
30
3
 
17
 
! Отговори
Tina преди 10 години
Кличко още ли не е отишъл да превземе Крим?!...Или му трябва още малко време по процедурата да се приведе в подобаващ Рамбо-вид: да се нарисува с черни боички, да си сложи червена лентичка и да облече разкъсано потниче?...
29
4
 
18
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До Пич Само,че твоите майданци имаха и *** и фоерверки и оръжие и т.н. Така че,не си прав. Е пък защо не.Щом в Киев може,то и навсякъде другаде може. Другото което ги отличава,че твоите майданци бяха изключително агресивни,което води до съмнения че са дрогирани.Също друга разлика е,че осакатиха полицай,което ги прави и садисти.Еи това са разликите .
28
7
 
25
 
! Отговори
законни интереси преди 10 години
Естествено, че Русия има законни интереси в Украйна! В Украйна живеят 20 000 000 руснаци. Доколкото ми е известно, в Украйна не живеят нито американци, нито немци!
27
4
 
32
 
! Отговори
до Пич преди 10 години
Сега на свой ред да отговоря по същия начин- това е демократичен протест и гражданско неподчинение. Хората там имат право да си извоюват властта, точно както в Киев. Очакваме евро отрепките и САЩ да подкрепят новата власт в Крим муахахахах
26
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По тази логика и турците в Кърдзали биха могли да вдигнат турско знаме над кметството и да не искат да се подчиняват на София!Сепаратизмът е много опасен път, защото може да стане война като в бивша Югославия!
25
3
 
10
 
! Отговори
Килъра преди 10 години
Браво! Само така, дано скроо дойдат и тук!
24
23
 
14
 
! Отговори
Пич преди 10 години
Хайде, схемата на Путин започна да работи. 30 души с калашници и униформи без знаци?! Абе русофили, само да ви попитам, нали твърдяхте, че тези на майдана са организирани и добре платени? Защо тогава тези хорица в Киев бяха "въоръжени" с прашки и скироски каски и очила, а тези в крим са "30 души с калашници"? Хайде обяснете ми, кой е платен, кой ги праща, и т.н.? Да чуя какво ще измислите сега? Украйна не е република на Русия, тези хора не искат да *** на Путин топките. Разбрахте ли го това най-после. Русниците да си вървят в Русия ако не искат да са украинци.
23
17
 
7
 
! Отговори
с. преди 10 години
Сичкото *** русофил с трепет чака смачкването на фашистите!:)Е,няма такива *** просто!Ае,отивам да пия кафе!Само мазохист може да си губи времето с психопати като вас!
22
1
 
19
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
"По думите му засега те не са поставяли каквито и да са искания.""Издигнато е руското знаме"Те вече са поставили исканията си.
21
16
 
10
 
! Отговори
Рaдослaвов преди 10 години
Помня, 1916 г хрaбрaтa ни aрмия, кaк стигнa нa еднин хвърлей до Одесa, кaк бягaхa руските aслaни, кaк хорaтa тaм, посрещaхa войните нa Н. В цaря Бългaрски с цветя, хорa и песни! Помня, че тaм руси по селaтa нямaше, a нaшите хорa търсехa спaсението от хрaбрите ни войни, спaсение и зaщитa! Помня, че 1917г. в Брест русите подписaхa Кaпитулaция и просехa от нaс и нaшите верни Съюзници мир и пощaдa! Помня, че тогaвa се питaх, зaщо ги пощaдихме, зaщо? Сегa се питaм същото, a трябвaше дa ги освободим!
20
3
 
7
 
! Отговори
DDT преди 10 години
До GIAVUR IVANOVДа бе що не изпратим и малкото, което имаме в Крим ?! Те хората там на нас чакат...на нашите 100-тина СОБТ бойци . По темата : умело режисирана контраатака в точния момент и с точните средства. КГБ си е КГБ - школа и 2/3. Да видим сега майданистите колко силно могат да реват.
19
3
 
18
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До Анонимен 24 Ахахахахах.Сепаратистите в Киев викат на Крим че са сепаратисти. Откога има двоен снандарт за това кои са сепаратисти Явно съвсем са изкукали.Включително и ти И тия 2 загинали ако са руснаци,то дупе да им е яко на татарите. И стига си се хващал за компютърните игри.То тука всички дето пишем,не разбираме,просто си пишем мненията.
18
9
 
28
 
! Отговори
Banx преди 10 години
Каква е тази провокативна снимка бе!!!? Баси тъпия сайт, всеки знае че Украйна е една измислица. Крим е Русия!!!!
17
7
 
10
 
! Отговори
ама че народ преди 10 години
До Анонимен (13)Предислокация ??? Да знаеш случайно, че тези учения са планирани още преди 2 години ? Идеята на цялата операция беше да бъдат внезапни. От началото на 2013, Путин прави внезапни проверки на боеспособността на руската армия. Първо на изток (онова огромното март миналата година - Владивосток), после черноморският флот, сега е дошло времето на западните части. Каква война те гони бе ?Само войниците от базите в Севастопол и нагоре по Дон, са достатъчни да смачкат фашистите.
16
9
 
2
 
! Отговори
до 9 преди 10 години
Не кримските татари са предци на днешните българи а прабългарите. Не е лошо понякога да не ги квалифицираме като татари, хуни, тюрки, а да ги наричаме по български - прабългари.
15
4
 
25
 
! Отговори
Анти ЕС преди 10 години
До Анонимен, 1456%+46 е повече от 100%, тикво измисляща си цифрите. Руснаците в Крим са 70%, има 15% татари, останалото са украинци, арменци, евреи и т.н. Двойните ви "демократични" стандарти са на лице. Сори, няма да наложите новият световен ред в свещените славянски земи, ционистки ***.