Украйна е увеличила вноса на руски газ

Киев се опитва да внася колкото е възможно повече на по-ниските цени
Обновена: 3 мар 2014 21:22 | 3 мар 2014 21:01,
63
Украйна е увеличила вноса на руски газ
Снимка: архив, Reuters

Украйна е увеличила вноса на руски газ през последните няколко дни, заяви днес говорител на украинската компания за транзит на синьото гориво на фона на предупрежденията, че руският държавен концерн Газпром може да отмени намалението на цените, предаде Ройтерс.

Опасенията за доставките на газ нараснаха, след като на 1 март Съветът на Федерацията даде съгласие на руския президент да използва въоръжени сили на територията на Украйна за нормализиране на обстановката в тази страна.

Анализатори, цитирани от Ройтерс посочват, че Киев се опитва да внася колкото е възможно повече газ на по-ниските цени.

"Ние удвоихме вноса на газ от Русия. Внесли сме 45 милиона кубични метра газ на 1 март в сравнение с 20 милиона на 1 март 2013 година", каза Максим Белявски, говорител на Укртрансгаз, цитиран от Ройтерс.

Подаването на петрол по системата на Транснефт към Украйна става в планов режим, информира днес вицепрезидентът на Транснефт Михаил Барков, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Барков отбеляза, че в момента няма никакви проблеми с  транспортирането на петрол през Украйна.

Германското правителство съобщи днес, че страната е "добре подготвена за евентуални проблеми при снабдяването с руски газ и руски петрол" на фона на действията на Русия в Украйна, които  най-силно безпокоят международната общност, предаде Франс прес.

"Запасите от газ са добре попълнени", подчерта говорителка на германското икономическо министерство. "Ние сме добре подготвени за евентуални проблеми с доставките. В момента няма нищо, което да сочи за такива проблеми, допълни говорителката, уточнявайки, че това важи и за газа, и за петрола.

От Русия идват 35 процента от природния газ и 35 от петрола, потребявани от Германия, каза още говорителката на икономическото министерство. От няколко години Германия се опитва да намали енергийната си зависимост от Русия, но процесът е бавен, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: Украйнаруски газ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
9
 
31
 
! Отговори
до 14 преди 10 години
Да прав си .Със няколко хода тия ми скриха шапката .Нито съм комунист ,нито социялист .Обаче си признавам Станишев направи едно много добро изказване във връзка със Украина .Вигенин утре патува за Одеса да види какво става със Българското малцинство. Развиват добри контакти със Арабският свят. Справиха се що годе с кризата със Турция. Имат и грешки и то много има и за какво да ги критикуваме .Но което си е истина трябва да го казваме.
13
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен25Те,маданските фашисти застрелваха невинни на площада и отново,като *** викаха: ***,не сме ний бе бате-е-е-е!
12
2
 
7
 
! Отговори
до7 преди 10 години
до16Прав си ама е газ а и Германия вмомента използва най много алтернативна енергия която също не е евтина и надеждна акто до сега индостриално добиваната.
11
28
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Другари, стига сте драскали глупости по форумите ами си стягайте куфарите за Крим. Кому-глупости, лъжи, пропаганди, дезинформация сме ги слушали мнооого години вече.
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Palnete,che posle....glad!!!
9
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до7До 16 прав си. То газ има и на Венера сигурно и щом имат "пари" могат и от там да си го купят.
8
16
 
3
 
! Отговори
до7 преди 10 години
до 12Ами те и сега имат тръба от Норвегия и подщи 50 % са доставки от там ве наш.А и Африка има газ.Има и шистов газ .Ама пари нямаааааа всекииииииии
7
18
 
8
 
! Отговори
до 7 преди 10 години
Германия има пари да си купи от всякаде ама е най големия конуматор на газ и спрели да купува от Россия и да повлече крак и Аватрия да размисли тогава майййййййййй някой ще имамного газ да си запали котлона ама няма да има какво да сложи в тигана.Който плаща той поръчва музиката което важи за всички нас
6
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хора,ние сме много свестни пичове на фона на украинците.
5
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ХМ,ПРОСТО ИСКАТ ДА КРАДНАТ ПОВЕЧЕ ГАЗ.ОНАЯ ГАЗОВА ЦАРИЦА ДЕТО СКОРО Я ПУСНАХА ЩЕ СПЕЧЕЛИ ПОВЕЧЕ.
4
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Фактически новите управници на Украйна не само я превръщат в суровинна колония на запада,ами се опитват да заграбят и руските ресурси. И се поставят в услуга на западняците за заграбване на руските природни ресурси.
3
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей гати тарикатите!
2
2
 
64
 
! Отговори
те го казаха вече преди 10 години
Путин го каза вече, отстъпките които прави Русия за природен газ секват, няма смисъл да се правят отстъпки на хора които не си плащат и не спазват договорености...Скоро време ще настъпи кошмар за фашагите
1
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия са решили да смучат колкото могат без да плащат, като заплашват да блокират газта за европа ако не им дават...