Украйна събира национална гвардия за защита на границите

В нея ще се включат вероятно 60 000 души
13 мар 2014 13:40, Елка Василева
70
Украйна събира национална гвардия за защита на границите
Снимка: Reuters

Украинският парламент одобри създаването на национална гвардия, която ще включва вероятно към 60 хиляди души, предаде Франс прес. Новата власт в Украйна се бои от нахлуване на руски войски в източните региони на страната, отбелязва агенцията.

Още по темата

Законопроектът бе одобрен от присъстващите депутати без нито един глас против. Украинските власти посочиха, че гвардията, подчинена на вътрешното министерство, ще включва предимно доброволци от "групите за самоотбрана", създадени на Майдана - център на протестите срещу сваления режим на президента Виктор Янукович. Гвардейците ще отговарят най-вече за поддържане на реда, за сигурността на границите и борбата срещу тероризма.

Предвижда се гвардията да подпомага украинските въоръжени сили, наброяващи 130 000 души - половината наборници. Руската армия включва 845 000 военни.

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Андрий Парубий заяви вчера, че Украйна създава гвардия "в отговор на предизвикателствата, срещу които е изправена" страната, напомня АФП. Според агенцията се подразбира влизането на руски сили в Крим, "южния полуостров, който е на път да бъде погълнат от Русия".

Според Парубий в армейските наборни пунктове са се явили вече към 40 000 доброволци и половината може би ще влязат в гвардията.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
41 Еи пак ще ядат дървото , малко ли ги трепеха чеченци
27
1
 
12
 
! Отговори
Registriran преди 10 години
До башибозук Около половината войници са руснаци, около 80% от средният команден състав, и 90% от висшият, като не малка част не са руснаци а са от червената армия, а там от националност никой не се интересува.
26
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
40 000 доброволци?А от кои райони?И къде са бившите беркут а? Доброволци в Крим май? :)
25
4
 
37
 
! Отговори
башибозук преди 10 години
Явно Украйна събира някакъв башибозук, за да се защитава. Ясно е че редовната армия в която около половината войници са руснаци, няма да се бие с кремълските войски. Освен това там явно ще се включат бандити и нацисти, които не могат да бъдат приети в редовна армия.
24
4
 
31
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 10 години
Брей цели 60 000 гвардейци? Предвиждам че една трета от тях ще дезертират , една трета ще се предадат без бой, а останалите може да отворят работа на руснаците за половин час.
23
1
 
28
 
! Отговори
Смях преди 10 години
До Анонимен 28Прав си че за редовната сухопътна армия която е 41хил пари няма ... Според министъра на отбраната при така наречените "учения" се оказа че от тези 41 хил едва 6 хил са били боеспособни и това според УКРАЙНСКИ медии :)))) И след като видяха че няма със какво да си върнат КРИМ решиха да направят от Бандеровците и наследниците на СС Галчина гвардия... За целта помолиха всички ОЛИГАРСИ да помогнат със финансиране..Отделно силите за "самоотбрана" притискат малки бизнесмени за пари !!
22
0
 
12
 
! Отговори
партиен член преди 10 години
В Украйна нямаше ли армия ?.?
21
4
 
39
 
! Отговори
Смях преди 10 години
Сега вече ще стане това от което всички се страхуват....За първи път след ВСВ неонацистите ще си имат армия !!!! За което мечтаят от първия ден след бягството на Янукович !!!! Те и без армия тероризират Киевчани а сега ще стане ад във източните райони на страната.... Което неминуемо ще доведе до въвеждането на Руски войски във тези области...Дай на Ганъо / разбирай на нацистите / власт и му гледай сеира !!!!
20
2
 
30
 
! Отговори
Registriran преди 10 години
Сега как се чете решението на Украинският парламент: доброволци от "групите за самоотбрана", създадени на Майдана или по точно частите на Бандера, и SS дивизията Галиция, обаче, Бандеровци стават само за тероризиране на мирно население. Изключително интересно е реакцията на населението в Украина все пак дали ще им хареса фашисти със оръжие? дали няма да си спомнят за Червената армия, и това, че със нея те ходиха до Берлин, не да просят.
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Официално е одобрено знамето на новата Национална гвардия - бял кръст на бял фон. nadianato na crven *** kato gvardeicite imat 4in mladshi kaputeiter, Kaputan i Kaputan Maior. Gvardeicite stom vidat bairako trea da vikat Pre-ser-vat-iffff i da rufat filiite s mas
18
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Доброволците:-Искаме пари за униформи, оръжие, бойна техника, храна.....Правителството:-Пари няма, действайте.
17
3
 
27
 
! Отговори
Кличко преди 10 години
Официално е одобрено знамето на новата Национална гвардия - бял кръст на бял фон.
16
1
 
23
 
! Отговори
dgdg преди 10 години
мародери
15
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо се употребява постоянно думата фашисти? Фашизъм е имало само в Италия. Дуче е единствения италиански лидер, който се е справил с мафията. Тук целите са обратни. Мафията да да завземе държавата. Не се поддавайте на втълпяването от медиите. Фашист не е нещо ужасно, напротив.
14
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега в така наречената гвардия ще влязат огромна пасмина бели талибани, спонсорирани от САЩ. Чудя се само едно. Как може европейци да позволяват всичко това, което вече видяхме да се случва по един и същи гнусен сценарий в арабския свят и Южна америка...
13
0
 
24
 
! Отговори
до славянин преди 10 години
Как с какво ще плащат на гвардията- с долари.
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Zashto bratskite narodi Ukrainci i Rusnaci ne gi ostavqt dase razberat po mejdu si ?Vse edno nqkakav Amerikanec predi godini da si e pozvolil dase mesi v sazdavaneto na Azbukata na Kiril i Metodi !
11
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само вдигат пушилка, не могат да се мерят с руската армия. Така наречената "гвардия" изобщо няма да припари до Крим, нито украинската армия, нали ТурчиНов вчера рече, че не искал да давал повод на Путин да вкара цялата си армия в Украйна.
10
1
 
35
 
! Отговори
иде окупация от САЩ преди 10 години
Украинската армия не желае да се бие за превратаджиите. Като нищо ще ги свали от власт и ще ги вкара в панделата. Защото идва страшната власт на неонацистите, ЦРУ, бедността, беззаконието... Украйна ще се превърне просто в работно стадо на американците.
9
2
 
5
 
! Отговори
Франко Фере преди 10 години
Гуцула Гуцулята " Западенце Лвов Ивано- Франкив Калъмъе Ужгород" могат само да те излъжат измамят и окрадът,Хахола "Украйнец"е качествен човек отговорен почтен на когото може да се разчита.