Москва наложи вето на резолюцията на ООН за Украйна

Пекин се въздържа
Обновена: 15 мар 2014 20:26 | 15 мар 2014 17:51, Петя Славова
135
Москва наложи вето на резолюцията на ООН за Украйна
Снимка: БТА

Москва наложи вето на резолюцията на ООН за Украйна, според която утрешният референдум в Крим няма да бъде признат за валиден, а Пекин се въздържа при днешното гласуване в Съвета за сигурност, предадоха световните агенции.

Като постоянен член на Съвета, Русия може да блокира всяка позиция на тази инстанция, отбелязва АФП.

Руското вето се очакваше, изтъква Ройтерс. Москва, която изпрати военни части в Крим, подкрепя утрешния референдум, който ще прехвърли контрола над район от Украйна към Русия.

В кратката резолюция се казваше, че референдумът не се подкрепя от украинското правителство в Киев. В нея се призоваваха всички страни, международни организации и специализирани агенции да не признават каквато и да било промянана статута на Крим въз основа на референдума.

Първите предварителни резултати от референдума за присъединяването на Крим към Русия ще бъдат известни утре малко след затварянето на избирателните секции в 20.00 часа местно (и българско) време, съобщи председателят на организационния комитет на допитването Михайло Малишев, цитиран от Франс прес.

Окончателните резултати от вота, който започва в 8.00 часа, ще бъдат обявени в понеделник сутринта, допълни той.

Още по темата

По думите на Малишев, 623 журналисти от 129 медии са акредитирани да отразяват референдума, както и 135 чуждестранни наблюдатели от 23 страни. Те ще носят червени баджове, а местните наблюдатели - сини, пише БТА.

Служителите на Институт за социологически и политически проучвания на република Крим, които ще обявят резултатите от попълваните в избирателните секции анкети, ще носят бели шапки с козирка, на които ще бъдат изписани думите "Крим-Вот-Пролет". Същият този институт публикува тази седмица допитване, според което 77 на сто от гласоподавателите ще се произнесат в полза на присъединяването към Русия.

На медиите ще бъде позволено да снимат преброяването на бюлетините, които ще бъдат редени на три купчинки: за Русия, за разширена автономия и невалидни бюлетини.

Украинските военни, разположени в Крим, могат да гласуват, подчерта Малишев, "това зависи от началството им". Той заяви, че е получил призиви от войници, които искат да гласуват, но не могат, защото нямат позволение от началниците си.

Около 1,5 милиона изборни бюлетини са отпечатани, което отговаря на пълнолетното население плюс един процент, отбелязаха организаторите на референдума. Според тях, бюджетът за допитването, финансиран изцяло с местни средства, възлиза на 16 милиона гривни (1,3 милиона евро).

На няколко пъти в изборния ден Централната избирателна комисия ще дава данни за избирателната активност.

Също така украинските военновъздушни сили и парашутни войски са отблъснали днес опит на руските сили да навлязат дълбоко в съседен на Крим район, съобщи украинското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Министерството посочва, че руските войски са се опитали да навлязат на територията на Херсонска област в Арбатска стрилка и веднага са били отблъснати. Украинските военни са използвали самолети, сухопътни сили и въздушно-десантен батальон при операцията.

Въпросната територия е дълга ивица в дадена в морето земя успоредно с източната част на полуостров Крим, сега контролиран от руските сили.

В Москва руското министерство на външните работи съобщи, че "в Украйна продължават да безчинстват бойци, включително от организацията Десен сектор, чиито лидери обявиха откриването на "източен фронт", а в една от шивачните фабрики вече се шият срочно руски военни униформи, предаде ИТАР-ТАСС. Техни бойци са 
поели от Харков към Донецк и Луганск.

Към Русия постъпват множество молби с искане да бъдат защитени мирните граждани, посочва дипломатическото ведомство, като отбелязва, че "тези молби ще бъдат разгледани".

Говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков израз днес увереност, че няма да има "студена война" във връзка с Украйна.

"С цялата си душа се надяваме, че както ние, така и нашите партньори имаме достатъчно политическа мъдрост и усещане за политически реализъм, за да избегнем изпадане в още по-дълбоко противопоставяне - идеологическо или друго - заради Украйна",  заяви Песков в интервю за телевизия Рен ТВ.

Според него Русия и Западът са взаимно зависими в икономически план. По този начин той разкритикува 
предположенията на някои икономисти, че Русия може да се самоизолира.

"Това би било нелогично, нереалистично и абсурдно в настоящия момент, в епохата на глобализацията, в епохата на пълната взаимна зависимост", заяви Песков."Ние сме заинтересовани от развиването на сътрудничеството и не бихме искали случващото се в Украйна да има обратен ефект", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
8
 
! Отговори
въздържал се преди 10 години
Ко ? Не !!
35
9
 
1
 
! Отговори
Леле че народ преди 10 години
До Анонимен 45 Да де,ама губим излаз към бяло море,което е по-ценно от някаква си Южна Добруджа. Първия път като сме с Германия,губим беломирието Втория път като сме с Германия ,печелим Добруджа и комунизъм 50 години. Абе трябва да си пълен *** ,че да смяташ,че Добруджа(и то само малка част от нея) е по-ценна от излаз на още едно море. В момента черноморието ни осигурява мноого повече приход от Добруджа,която е изостанала,а ако имахме и бяло море то щяхме да сме по-добре
34
7
 
6
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
До Леле че народПрав си, че заради германците го отнесохме зверски два пъти. Но пък заради червените комунистически съвети загубихме цяла Македония, защото по заповед на Сталин я подарихме цялата на Тито и Югославия. Сега виж какво стана - Половината ни история открадната, военните ни гробища там разрушени, ние сме определяни като фашисти и окупатори, българските надписи в църквите изтрити, а по България всеки ден се сипят ***. За това ли трябва да сме благодарни на Сталин, СССР и Русия?
33
4
 
13
 
! Отговори
Прогноза преди 10 години
Кучетата ще си лаят, а керванът ще си върви. За случая с Крим - Путин ще си го вземе в Русия, а САЩ и ЕС ще лаят няколко месеца, а след година всичко ще е история. Никой няма сметка от този конфликт и на финала ще надделеят икономическите интереси - както западът има нужда от руските пазари, така и Русия има нужда от платежоспособни купувачи на суровините й. Там където има много приказки, не следват действия, а по случая с Крим приказките са толкова много, че е сигурно, че нищо няма да последва.
32
9
 
3
 
! Отговори
до Прости истини 32 преди 10 години
Това изобщо не е вярно. Хората не са патици. И това което си написал и си обявил за сентенция е просто едно сравнение на хора с животни.Хората имат разум, а оттам и национална самопределеност. Това че си в случая на страната на Русия за мен е двуличие. Ако си Българин би трябвало да се самоопределяш като такъв и да имаш национално самочувствие, а не да гледаш на себе си или на другите като на "патици".
31
4
 
15
 
! Отговори
Леле че народ преди 10 години
До Анонимен 33 Заради твоите братя германците,загубихме цял излаз на море бе ахмак. Това само стига,че да ги направи по-лоши наши сющзници дори и от 50 годишния комунизъм. България е съсипана заради тъпите си политици,които не знаят какво да правят . Бяхме 2 пъти с Германия и все го отнасяме юнашки. Така ,че си затваряй плювалника и не се ежи много много
30
5
 
13
 
! Отговори
Румбо преди 10 години
Русия има оръжие да унищожи и САЩ и Китай.Китайците много добре го знаят и въпреки че имат аспирации към Сибир и суровините му,си налягат парцалите.Политиката им е много добра-хем държат САЩ в напрежение,хем не подкрепят категорично Русия.Китай си прави сметката,че при една слаба или унищожена Русия,американците няма да ги допуснат до нейните богатства и ще им диктуват условията на политика и търговия.От друга страна не могат да си позволят да загубят тези пазари.
29
4
 
38
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 години
За тези с по-късата памет да напомня, че САЩ и ЕС се изпонадпреварваха кой да признае Косово по-напред (изконна сръбска територия), а сега голям зор да не се признае Крим (изконна руска територия). Нещо или аршинът е крив, или тоя дето мери не е наред.
28
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Спокойно САЩ и Китай тези дни са договорили съвместни военни учения. Русофилите много да не се пеняват.
27
30
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Руснаците никога не са ни били братя. Те ни съсипаха държавата и имаш наглостта да заявяваш че ни били братя. Вероятно не си българин за да го твърдиш. Нашите истински братя са германците. Те ни помагаха толкова много време до идването на червения башибозук и спасиха Варна от унищожение като изгониха руския черноморски флот бомбардирал 1 час града. Германия за разлика от Русия никога не е воювала срещу България. Ние сме генетично свързани и не сме славяни !
26
5
 
27
 
! Отговори
Прости истини преди 10 години
"Ако една птица изглежда като патица, ходи като патица и кряка като патица, то най-вероятно това е ... патица." Горе-долу нещата около Крим се подчиняват на същата горецитирана сентенция - в смисъл, че ако на една територия живеят руснаци, говорят на руски и се чувстват като руснаци, то най-вероятно е тази територия да е ... руска. Дали ще бъде признато или не включването на Крим в територията на Русия, едва ли има някакво значение за самото население на полуострова - това е факт от 27.02.2014.
25
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само да попитам - това оонето гласува ли резолюция да осъди незаконнот откъсване на Косово от сърбия и създаването на непризнатата и незаконн държава Косово.
24
4
 
19
 
! Отговори
Леле че народ преди 10 години
Абе напоследък някой мъти водата на Китай и може би докато не разбере кой е ,няма да заема страна.То не бяха убииства,тоя изчезнал самолет. ако се окаже че пак САЩ има пръст в това,то Китай ще им е*е майката за доста кратък период
23
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Позицията на Китай е ясна.Да продължава да държи американците в шах.И ако се наложи да ги матира изневиделица.Но мисля че до там няма да се стигне.Путин яко издърпа на Обама ушите и скоро негърчето ще си седне на дупето.
22
4
 
29
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 10 години
ГЕНЕРАЛЫ ПЕСЧАННЫХ КАРЬЕРОВ!Такъв народ не може да го сломиш и да ти бъде роб! Би умрял по-скоро, но не и да бъде роб на някой!Наздраве за най-великите - нашите руски братя и сестри!
21
3
 
27
 
! Отговори
Историк преди 10 години
Крим си е бил руска територия до 1954 година, така, че нищо толкова нелогично няма в това отново да бъде в Русия. Това, че в 1954 година Никита Хрушчов (етнически украинец) го "приписва" към Украйна е акт чийто смисъл по онова време е бил свързан единствено с вътрешнопартийни решения в рамките на тогавашния СССР и на практика не е имал каквото и да било международно значение.
20
15
 
6
 
! Отговори
до 19 преди 10 години
Фантастиката е на 2-ри етаж !! На кого ще продават стоката си китайците, на 700 млн. потребители от ЕС и 360 млн. от САЩ. или на 140 млн руснаци. Малко сметките не излизат, ще има глад в Китай, ще има революции. Другото са бля бля..приказки
19
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Китай ?Оппаааааааа ?Май извади жълт картон на Путягин...следва червения!
18
5
 
7
 
! Отговори
опс преди 10 години
Абе , Китай нещо, а ??
17
4
 
32
 
! Отговори
Леле че народ преди 10 години
От тая работа разбрах,че Американците са започнали да играят ва банк То тей ако се получаваше всеки път ,ама уви тоя път срещу тях не е Ирак. Русия може да е бедна страна,ама народа й е има нещо,което доста хора в България и ЕС са загубили,а именно национално достойнство Те руснаците какви мизерии са преживявали,каквито Запада няма и на половина да издържи Крайно време е Обама и началниците му,да разберат,че не може да контролират целия свят и че трябва да има баланс