Косово и Крим – има ли двойни стандарти?

Сега се споменава принципът за непромяна на границите
Обновена: 19 мар 2014 07:35 | 18 мар 2014 21:01, Елка Василева
364
Косово и Крим – има ли двойни стандарти?
Снимка: Reuters

Това се случи вчера, но всички сякаш са го забравили. На 17 февруари 2008 г. косовските албански депутати гласуваха декларация за провъзгласяването на независимостта на Косово - южна провинция в една суверенна държава, призната от ООН - Сърбия. Това беше едностранно решение, одобрено от някои страни членки на Европейския съюз, но отхвърлено от други като Испания, Словакия, Гърция, Румъния и Кипър. Така е все още и до днес, пише Жан-Кристоф Бюисон, в. "Фигаро".

През този ден журналистите от целия свят, отразяващи събитията на място, бълваха репортажи за един народ, който плаче от емоции, който ликува заради обявяването на независимостта. Навсякъде се виждаха щастливите лица на мъже, жени и деца, облекчени, добронамерени, приветливи. Свободата беше дошла.

Кой тогава си помисли да запита какво е мнението по въпроса на няколкото хиляди сърби, окопали се от 1999 г. в села, заобиколени от бодлива тел и от бронетранспортьори на международните сили за защита КейФОР? Никой или почти никой. Кой тогава даде думата на монасите и на монахините от местните православни църкви и манастири, които все още не бяха атакувани или опожарени от албанските екстремисти, мечтаещи за етническо и религиозно прочистване? Никой или почти никой. Кой тогава се заинтересува от това малцинство в населеното предимно от албанци Косово? Никой или почти никой.

Шест години по-късно Крим - южна провинция на Украйна, обявява с общонароден референдум желанието си да се откъсне от родината майка, както направи Косово със Сърбия. Приветстват ли западните страни тази заслужаваща разбиране демократична стъпка, одобрена с 96,6 процента от гласовете на избирателите? Показват ли по телевизиите същите кадри на радостни излияния в Севастопол и Симферопол, както едно време беше в Прищина и Призрен? Не точно.

Този път се заявява, че правото на народа на Крим да разполага сам със себе си (да поиска присъединяването си към Русия) е "незаконно" (визирам Лоран Фабиюс) и че то не е идентично с това на народа на Косово (нито пък с това на народите на Словения и Хърватия през 1991 г., на народа на Босна през 1992 г. и на народа на Шотландия без съмнение идния септември).

За разлика от 2008 г., когато никой не се сети, сега някои коментатори започнаха да споменават принципа за неприкосновеност на границите, наследени от 1945 г., като че ли от 1989 г. насам този принцип не стана неуместен с разпадането на съветската империя и с раждането на десетки нови страни върху нейните руини!

Що се касае до репортерите, изпратени в Крим на този съдбовен 16 март 2014 г., между две интервюта с две карикатурни "бабушки", които се радваха, че техният регион отново се връща под защитата на "Свети Путин", те не престанаха да задават въпроси на онези, които смятат за най-чистите измежду кримчаните - татарите. О, колко подходящи са татарите! Толкова представителни, толкова привлекателни, толкова различни от ужасните сърби от Косово! Татарите са малцинство на полуострова от неговото повторно населяване с руснаци през 19 в., а после и заради тяхната масова депортация към Централна Азия по заповед на Сталин през 1944 г. Това малцинство хората го съжаляват предварително, вещаят му бъдеще подобно на това на абхазците, смятат го за обречено на най-лошите погроми.

И ако се припомня, че татарите са били първите, които са живели в Крим (нещо, което не се подчертаваше във връзка със сърбите, превърнали Косово в сърце на своята средновековна държава още през 13 век или че нито един византийски хроникьор не споменава присъствието на албанци в региона през онази епоха), се пропуска фактът, че тези сунитски мюсюлмани с нрави също толкова диви, колкото и жестоки, са били смятани до 18 век за абсолютни чудовища - грабители на християнски села, търговци на роби, които дори са изгорили Москва през 1571 г. Единствено казаците са успявали по онова време да им се противопоставят и успяват и днес.

Така работи западната медийна памет. Избирателно. И една последна подробност. Украйна никога не призна независимостта на Косово. Така че сега нейната враждебна реакция спрямо принципа на едностранната инициатива на парламента на Крим до известна степен изглежда последователна. Но не такъв е случаят с Франция и САЩ, които бяха първите страни, признали Косово за нова държава още през февруари 2008 г. Едновременно с Албания, Турция и Афганистан.
 

(БТА)


364
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
228
0
 
1
 
! Отговори
Михалчо преди 7 години
До Анонимен--316 ; Т. Живков колко тона злато изнесе в СССР на "съхранение". Бащата на Станишев колко Милиона долара открадна от предназначените за износ на революции
227
0
 
2
 
! Отговори
митко преди 7 години
Двуличие и лицемерие има в политиката с цел постигане на икономически и военни печалби. Русия заплаши първите страни признали Косово със санкции. Сега не заплашва страните признали Крим. Сега тя е от другата страна на бариерата, вече не й е изгоден принципа на неприкосновеност. Същото право има и всяка друга страна със своя етническа група в България.
226
2
 
1
 
! Отговори
муспи преди 7 години
Говориме си за някакво си косово, за *** на Балканите албания, а че всички конфликти се организирват ох хазаркото племе с цел унищожаването на бялата раса, нито дума. Няма различни стандарти защото хазарите не са се сетили, а защото различните стандарти са оръжие като атомните бомби за световното господство.
225
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Атина ще признае Косово!
224
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
няма нищо общо между Крим сега и Косово тогава - не паднал и косъм от главата на руснак в Крим а в Косово масово избиваха албанците - не ги обичам мюсюлманите - но това е факт - да и там имаше диктатор комунист Милошевич и сега диктатор кгб -комунист ***-н
223
2
 
17
 
! Отговори
AZ преди 7 години
Отново ще цитирам (декларацията на САЩ по повод отделянето на Косово от Сърбия през 2009 г.): Декларациите за независимост може да нарушават вътрешното законодателство, но това не означава, че това е нарушаване и на международното право. Сами са го написали, надуха ни главите с него, а сега се възмущават. Действията на жителите на Крим точно се вписват в тази инструкция. Неизвестно защо това, което е позволено на албанците в Косово (а ние се отнасяме към тях с уважение), е забранено на руснаците, украинците и татарите в Крим.
222
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
малумните запдняци че след Косово, Ирак, либия, Египет важи принципът че щом една държав НЕ Е В НАТО можеш да я онождаш както си искаш....
221
0
 
2
 
! Отговори
bugaristanec преди 7 години
Нищо общо.Около 200 км.разлика.
220
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на теб!Значи си за не една,а поне още няколко мюсюлмански държави на Балканите!Искаш независимост и на Санджак нали?
219
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До kremenaabvТака или иначе ще имаме граница с Велика Албания и съюза Ал-Ма-Ко - Албания-Македония-Косово.ЕС и НАТО,благодарим Ви!Продължавайте в същия дух!
218
0
 
15
 
! Отговори
101% Анти ЕС* преди 7 години
0 *** западняци,така и не се усетиха,как си го вкараха дълбоко с косовските шиптъри.Образуваха си наркодържавицата Косово,обаче доминото се започна.Крим от Украйна - вече е факт.Сега наред се очакват Каталуния и Баскония - от Испания,Корсика - от Франция,Шотландия - от Великобритания,Сардиния - от Италия и т.н.Водещите икономики в арабо-турско-ислямско-юдейския (Ф)ЕС* вървят към саморазпад,ред е и на Съветския Еврейски С*ъюз.
217
2
 
28
 
! Отговори
Естествено, че има! преди 7 години
Това е видно дори и за лаиците! Просто на САЩ и т. нар. "западни демокрации" така им изнася в случая! Да не забравяме и какво се случи с Фолклендските острови в началото на 80-те години!!! Изобщо нещата си ги тълкуват както на тях им харесва и в зависимост от техните интереси! Демокрацията и законноста нямат нищо общо с това, което правят в действителност. Това се отнася и за ООН, която приема резолюции и санкции под диктовката на САЩ.
216
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименТея дето изнасят ги видияхме на записа.Не бяха американци:)))
215
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според украинската медия "Искра Ньюз", веднага след завземане на властта от хунтата, новото правителство на Украйна изнася по самолет за САЩ 42,3 тона злато - златния резерв на Украйна.
214
6
 
4
 
! Отговори
kremenaabv преди 7 години
от трите общини в южна сърбия Буяновац, Прешево и Медведжа са постъпили искания за присъединяване към косово на същите основания като крим.имат готовност за референдум,ако им го откажат имат готовност и за оръжие. да си прави сметката България,където на половината територия българите са малцинство,а на другата половина са предимно старци
213
5
 
3
 
! Отговори
kremenaabv преди 7 години
от трите общини в южна сърбия Буяновац, Прешево и Медведжа са постъпили искания за присъединяване към косово на същите основания като крим.имат готовност за референдум,ако им го откажат имат готовност и за оръжие. да си прави сметката България,където на половината територия българите са малцинство,а на другата половина са предимно старци
212
1
 
6
 
! Отговори
(не)случаен минувач преди 7 години
Браво, чудесна статия.Да не би "нашите" да са взели властта? :)
211
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Помните ли Косово? Не го помните? Още по-добре, сега ще ви разкажем. Там беше точно същата история като тук у нас, и американците бяха като нас. А сега ние постъпваме като американците. Те как могат, а ние не?:)))
210
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Косово никой не е затврял журналисти, включително руските по хотелите, та да не снимат как стават нещеата.Косово се бори повече от 10 години за автономия.
209
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С две думи руснаците си признаха, че са същите като САЩ.И че признават Косово.