Разузнаването на САЩ: Русия може да нахлуе в Украйна

Около 30 000 руски военни съсредоточени по границата
Обновена: 27 мар 2014 15:14 | 27 мар 2014 09:37, Елка Василева
504
Разузнаването на САЩ: Русия може да нахлуе в Украйна
Снимка: архив, Reuters

Във връзка с „тревожните симптоми, появили се в последните три-четири дни“, военното разузнаване на САЩ е предупредило Конгреса на САЩ за нарасналата вероятност за нахлуване на войски на Русия в Украйна и по-специално в нейните източни и южни части.

От своя страна комисията по въоръжените сили на САЩ е изпратила в сряда до президента на САЩ Барак Обама доклад, в който изразява крайна тревога от подобно развитие на събитията и дори посочва примерен план на своите очаквания за украинските региони, които биха могли да бъдат подложени на нападение. Това са Луганск, Донецк и Харков. Освен това разузнаването е отбелязало потенциална заплаха по границата с Приднестровието и дори не изключва опити за завземане на територии в Прибалтика.

В доклада, за който съобщава CNN, се казва, че прегрупирането на руските войски по границата с Украйна прилича на маневрите, които Русия предприе в навечерието на военните операции в Чечения и Грузия.

Съгласно данните от доклада Русия е съсредоточила в районите на Ростов на Дон, Курск и Белгород групировка с численост около 30 000 военнослужещи, което е „значително повече“ от необходимото за военни учения. Освен това тези подразделения изглежда не се готвят да се връщат в базите си. Това са предимно моторизирани подразделения, които са готови мобилно да тръгнат в зададеното направление. Мобилността на разположените там сили поставя под съмнение способността на американското разузнаване да реагира оперативно, ако това се случи.

Още по темата

NEWSru.com припомня, че още на 23 март върховният главнокомандващ обединените въоръжени сили на НАТО в Европа Филип Брийдлав съобщи за значително концентриране на руски въоръжени сили по източната граница на Украйна, които били готови да тръгнат към Приднестровието.

Според Ройтерс и американски, и европейски източници уточняват, че тези данни за числеността на руските войски, съсредоточени по границата, не са съвсем точни: според едни те са вече 35 000, а според други – не повече от 25 000. Данните на всички източници обаче сочат, че освен моторизирани стрелкови войски по границата на Русия са съсредоточени и бронирани подразделения с подкрепата на средства за ПВО и авиацията.

Освен това руските въоръжени сили „са укрепили“ пограничните райони. В състояние на мобилизационна готовност са приведени и подразделения, разположени в дълбочина на руска територия.

Вчера в речта си в Брюксел на срещата на върха САЩ-ЕС, където беше обсъдена ситуацията в Украйна и поредните санкции срещу Русия, американският президент Барак Обама беше уклончив, когато го попитаха за количеството руски войски по границата с Украйна, отбелязва Ройтерс. „Що се отнася до руските войски, които се съсредоточават по границата с Украйна, в дадения момент те се намират на руска земя. Русия има това законно право. Мисля, че Русия все още е във фаза на разчети“, каза Обама.

Американският президент припомни, че САЩ и Европа трябва да осъдят анексията на Крим „не защото нашата цел е да подтиснем Русия, а защото сме длъжни да подкрепяме принципите, които означават много и за Европа, и за целия свят“.

Както пише CNN, намесата на Русия във вътрешните работи на Украйна и откъсването на Крим породиха най-сериозната конфронтация между Изтока и Запада от времето на Студената война.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой също заяви, че страните от ЕС и САЩ имат единно мнение за ситуацията в Украйна. Той нарече анексията на Крим „позор за 21 век“.

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу отбеляза, че САЩ и ЕС ще проследят недопустимите действия на Русия да не останат безнаказани.

В сряда на срещата на върха САЩ-ЕС в Брюксел ръководителите на САЩ и страните от ЕС заявиха, че в скоро време срещу Русия ще бъдат наложени санкции, които ще засегнат енергийния сектор на нейната икономика.

Паралелно с това Обама припомни за преговорите за улесняване на процеса на доставки на газ от САЩ за Европа с цел намаляване на нейната зависимост от руските енергоносители. Обама посъветва европейските си колеги да търсят собственици източници на енергия освен тези, които САЩ могат да предоставят.

В същото време Обама призна, че разширяването на ограниченията срещу Русия, насочени по-специално срещу руския енергиен сектор, ще ударят болезнено и европейските страни, тъй като те получават голяма част от газа и нефта от Русия.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


504
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
273
19
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей руски поклоници и ***,все хулите ,все мразите,а все към тях драпат една отидете...идете си в Русия,при Путин,и там ще намерите вашето щастие,а хората с антируско съзнание,ни оставете на емериканците и Европа,да се мъчим и да бъдем бедни и гладни
272
2
 
30
 
! Отговори
БоСимеонов преди 10 години
С преврат Обама назначи фашисти начело на държава, за която Русия е проляла реки от кръв. И това ако не е провокация...здраве му кажи. И това е черешката на тортата просто. След като САЩ разположи флот с ядрено въоръжение в Сингапур и Япония, дори Китай промени военната си доктрина от дефанзивна на офанзивна. Цялата идиотщина в Украйна е опит да се удуши Русия.
271
1
 
28
 
! Отговори
rustam преди 10 години
Глупости на таркалета русия само ще мине през украйна на път за бреговете на атлантика
270
1
 
27
 
! Отговори
мдаааааааааааааааааа преди 10 години
обамоногите пак са си развихрили въображението
269
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По проблема се е дискутирало години наред. Зелените човечета бяха оборудвани от Русия. Референдума си беше законен. Трябва ли да разясняваш на някого, който десетки години е малтретиран от официалната власт като етнически руснак, че дойдат ли нацисти на власт ще съжаляваш че си се родил? Какви дебати, при положение че над 90% от населението е на едн мнение?Заинтересованите страни са популацията населяваща Кримският полуостров. Имаше стотици международни наблюдатели, които потвърдиха законността
268
1
 
21
 
! Отговори
rusnak преди 10 години
А кога ще излезнат данните, че може да нахлуем и у вас?
267
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 335 А ти за реекспорт чувал ли си? Това беше основният приход в Българският бюджет неколко десетилетия преди да дойде Горбачов. Човека реши че не е твърде изгодно за Русия да подарява на България по няколко милярда долара годишно и Луканов направи преврата. В същото време МВФ реши, че България е страна, способна да изплаща заеми с двойно по - високи лихви от всички останали, а САЩ решиха, че независимо от падането на стандарта на живот и високата смъртност, неолиберализма е идеален за БГ.
266
1
 
34
 
! Отговори
сигурни данни преди 10 години
Разузнаването на САЩ: имаме 150% сигурни данни, че Русия може да нахлуе в Украйна, може и да не нахлуе!
265
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
4. Съединените американски щати, Руската федерация, и Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, потвърждават отново ангажимента си да търсят с незабавни действия в Съвета за сигурност на Обединените нации дапредостави помощ на Украйна, като не разполагаща с ядрено оръжие Държава, страна по Договора за неразпространение на ядреното оръжие, ако Украйна се превърне в жертва на акт на агресия или обект на заплаха от агресия в които се използват ядрени оръжия. СЕСИЯТА НА ООН ЩЕ ГЛАСУ
264
12
 
18
 
! Отговори
до 344 преди 10 години
САЩ не са отнели на никого земи през последните 100 години. Посочи поне един съсед на Русия със сухоземна граница от който руснаците да не са откъснали територии през последните 100 години. Май няма такъв а?
263
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонименза тази същата тояга ли говорим която изядоха и великата непобедима армия на сащ
262
1
 
33
 
! Отговори
Шустакович преди 10 години
Разузнаването на САЩ: Русия може да нахлуе в УкрайнаТия както винаги са назад с информацията. Трябваше да пише: Русия може да нахлуе в САЩТогава можеше и да им обърне внимание човек. Сега е ясно, че съобщават това, което им се иска. Точно това искат Щатите, ама няма да стане!
261
0
 
32
 
! Отговори
казион преди 10 години
Това, което казионните български медии спестяват, е че в Украйна от 1.май се вдигат цените за газ (и други комунални услуги) с 50% за населението, 40% за прмишлеността - по заповед от МВФ. Т.е. истинската демокрация вече започва, по познатия нам път. Отговорете си сами кой къде ще нахлуе...
260
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
3. Съединените американски щати, Руската федерация, и Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, потвърждават отново ангажимента си заУкрайна, в съответствие с принципите на Заключителен акт на ОССЕ, да се въздържат от икономическа принуда, за да подчинят в техен собствен интерес упражняването от Украйна на нейните правата, присъщи на нейния суверенитет и по този начин да си осигурят предимства от всякакво естество. А КАК СЕ НАРИЧА НЕЖЕЛАНИЕТО ЗА ИНТЕГРАЦИЯ НА УКРАЙНА
259
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
2. Съединените американски щати, Руската федерация,и Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, препотвърждават задължението си да се въздържат от заплахата или използването на сила срещу териториалната цялост или политическата независимост на Украйна, както и четехни оръжия няма да бъдат използвани срещу Украйна освен при самозащита или по друг начин в съответствие с Хартата на Организацията на обединените нации.
258
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Меморандум за Обещание за Сигурност, известен като Будапещенски Меморандум т 1994Съединените американски щати, Руската федерация, и Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, потвърждават отново ангажимента си заУкрайна, в съответствие с принципите на Заключителен акт на ОССЕ[Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа], да зачитат независимостта и суверенитета и съществуващите граници на Украйна. ПУТИН НАРУШИ МЕМОРАНДУМА
257
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Zlatko тия от разузнаването на сащ са като от вица;или ще вали или няма да вали
256
0
 
16
 
! Отговори
zz преди 10 години
BURN DOWN USA!!!!!
255
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Докато Русия не изяде тоягата както в Афганистан ще се държи като агресор и завоевател на чужди земи. На зло куче зъл прът, това му е майката.
254
3
 
23
 
! Отговори
Zlatko преди 10 години
"Russia moje da nahlue v Ukraina", no moje i da ne nahlue.Goliamo izkazvane na amerikanskoto voenno razuznavane.Zatlusteli generali.