Мерките за икономии в Гърция станаха причина за нови протести

Стигна се до тежки сблъсъци между протестиращите и полицията в Атина
Обновена: 2 апр 2014 11:57 | 2 апр 2014 11:55, Елена Кирилова
0
Мерките за икономии в Гърция станаха причина за нови протести
Снимка: архив, Ройтерс

Протест срещу мерките за икономии в Гърция прерасна в тежки сблъсъци между протестиращите и полицията в Атина, съобщава Press TV.

Напрежението ескалира, когато група демонстранти се опитаха да преминат през полицейските барикади и да стигнат до мястото, където заседаваха финансовите министри на страните от Европейския съюз (ЕС).

Гражданите атакуваха полицията с камъни, димки и дръжки от знамена. В отговор органите на реда използваха сълзотворен газ, а няколко души бяха задържани.

Още по темата

Въпреки че властите предварително издадоха забрана за подобни демонстрации в центъра на Атина, тя не беше спазена. Протестът е организиран от двата най-големи гръцки синдиката в частния и публичния сектор.

Вчера Еврогрупата взе решение за отпускането на нов спасителен транш за Гърция. Той е в размер на 8,3 млрд. евро и ще бъде изплатен на три по-малки суми.

Планът предвижда Гърция да получи 6,3 млрд. евро в края на април. Втората част от сумата ще е 1 млрд. евро и ще бъде изплатена през юни. Още 1 млрд. евро пък ще бъдат отпуснати месец по-късно – през юли.

На фона на всичко това гръцки предприемачи изразиха ясно недоволството си от санкциите срещу Русия. Причината за това е, че гръцката икономиката вече понася загуби заради кризата в отношенията между Украйна и Русия.

Очаква се въвеждането на нови санкции срещу Москва да повлияе негативно на редица сектори, включително на туризма, търговията, транспорта и селското стопанство, заявиха участници в съвещание, което се проведе вчера в Министерството на външните работи на Гърция.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air! 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари