НАТО увеличава военното сътрудничество с балтийските държави

За Украйна членството в НАТО не е приоритет
2 апр 2014 14:30, Екип на Bulgaria On Air
3
НАТО увеличава военното сътрудничество с балтийските държави
Снимка: Bulgaria On Air

НАТО обяви, че увеличава военното си сътрудничество с балтийските държави, както и с Молдова, Азербайджан и Армения. Този ход е отговор на действията на Москва в Крим и идва, след като Алиансът обяви, че преустановява военното и гражданското си сътрудничество с Русия.

Външните министри на 28-те страни членки на военния съюз излязоха с остро съвместно изявление, осъждащо действията на Русия. Те изразиха и силно недоверие, че Москва ще изтегли военните си покрай украинската граница – обещание, което даде президентът Владимир Путин.

Въпреки преустановяването на цялостното сътрудничество диалогът в Съвета НАТО – Русия ще продължи с цел обмяна на мнения в търсене на решение на кризата.

В Алианса разглеждат още възможността за установяване на постоянни военни бази в балтийските държави, за да бъде гарантирана сигурността на Естония, Латвия и Литва. Там страховете от руска намеса се увеличават. Затова над териториите им ще патрулират военни самолети на НАТО.

В същото време украинският външен министър Андрей Дешчица обяви, че членство на страната му в НАТО не е приоритет на правителството. По думите му страната не е готова за него. Той категорично заяви, че Киев ще се бори да си върне Крим чрез завеждане на дело в Международния съд.

„Ние разглеждаме Крим като интегрална част от Украйна. Планираме завеждането на дело срещу Русия, срещу руските действия в региона. Вярвам, че с международна помощ можем да си върнем Крим. Що се отнася до членството ни в НАТО, нямаме правно основание да кандидатстваме. Нито програмата на правителството, нито политиките на парламента гледат на него като приоритет“, заяви Дешчица.

В същото време Камарата на представителите в американския Конгрес одобри спасителен пакет за Украйна, който остава само да бъде подписан от президента Барак Обама.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поредно пролича миролюбието на НАТО. Търсят си работа ужасно, нечовешко деяние да воюват, да убиват. Изсипаха хиляди бомби и убиха жени, деца и старци в Белград.Не им стигна подготвената кръв в Украйна. Вместо да живеем в мир, те и господарите им искат да живеят върху беднотата на други народи. Сега ще изтощават Русия с разходи за отбрана. А своята отбрана осигуряват за чужда сметка балтийските страни, Молдова, Армения, Азербайджан щом има ***. И у нас не си плащат. Хората разбраха червивата им същност. Непочтеност, безмисловност, безотговорнсот.
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** и упорити. Играят си до бърлогата на мечката после да няма играчка-плачка