Украйна планира "пълномащабна антитерористична операция"

Турчинов с ултиматум: Предайте доброволно оръжия до понеделник сутрин
Обновена: 14 апр 2014 07:50 | 13 апр 2014 20:30,
376
Украйна планира "пълномащабна антитерористична операция"
Снимка: Reuters

Украинските власти планират "пълномащабна антитерористична операция" с участието на въоръжените сили срещу проруските сепаратисти в Източна Украйна, обяви временният президент Олександър Турчинов, предаде Ройтерс.

В телевизионно изявление, излъчвано на живо от парламента, Турчинов посочи, че Русия води война срещу Украйна, като предизвиква безредици в източните райони на страната. Той обаче обеща, че онези, които доброволно предадат оръжията си до понеделник сутринта, няма да бъдат преследвани от закона.

"Съветът за национална сигурност и отбрана реши да започне пълномащабна антитероритична операция с участието на въоръжените сили на Украйна", заяви президентът. "Ние няма да позволим да се повтори кримският сценарий в източните региони на страната", допълни той, имайки предвид анексирането на полуострова от Москва.

Още по темата
По повод смъртта на офицер от службите за сигурност и раняването на други членове на правоохранителните органи при сблъсъци с проруски сепаратисти в град Славянск, той заяви: "Във войната, която Руската федерация води срещу Украйна, бе пролята кръвта на украински герои. Агресорът не се спира и продължава да предизвиква безредици в източните райони на страната."

Киевските власти заявяват, че сепаратистките бунтове се подклаждат и ръководят от Кремъл - обвинение, което Кремъл отрича, напомня Ройтерс.

Президентът отново обяви, че властите са готови да обсъдят въпроса за съществено разширяване на пълномощията на регионите и за широка реформа на местното самоуправление, а също за обновяване на властта по места, съобщи ИТАР-ТАСС.

Междувременно стана ясно, че външното министерство на Украйна създава корпус от специални части с обща численост 12 хиляди души на основата на граждански формирования по цялата територия на страната, съобщи  пресслужбата на МВР. Според съобщението, цитирано от ИТАР-ТАСС, специални подразделения ще бъдат сформирани първо в източните и  южните райони, а след това и в централните и западните.

Министерството очаква да привлече над 12 хиляди души в състава на новите формирования, които ще се ръководят от кадрови офицери и на които ще бъде предоставено въоръжение и екипировка.

Спецоперацията с участието на въоръжените сили на Украйна може да започне в Донецка област още тази нощ. Това е съобщил пред журналисти шефът на украинската Служба за сигурност Валентин Наливайченко, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Ако бъде открит огън, ще стреляме, в това няма никакво съмнение", посочил той.

Украинските специални сили влязоха сутринта в престрелка с проруски сепаратисти в град Славянск, при която беше убит един офицер от службите за сигурност и петима представители на реда бяха ранени. Това бе първото съобщение за въоръжен сблъсък в Източна Украйна, където въоръжени проруски сепаратисти окупираха през последните дни няколко правителствени сгради, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


376
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Tyr4inov planirai pylnoma6tabno bqgsto na teb Qceniuk,Kli4ko i Timo6enko 4e 6te visnete skoro na plo6tada .Bqgaite pravo v USA xelikoptera vi4aka na pokriva gadove mrysni ubiici.
18
27
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АТАКИСТПросто трай и не се излагай с *** си разсъждения. На Путин кое му е хубавото? Ръста от 1,50 или маймунската главица или ботокса по муцуната?
17
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стотинкаджиите налазиха форума. Измъчени от безпаричие мързели, ръсят "мисли".Работа в Европа има, мързели!
16
3
 
12
 
! Отговори
Stavai strana преди 10 години
Ste ima naakani ukraini
15
4
 
9
 
! Отговори
ЗА 10 преди 10 години
БОЛШЕВИКИТЕ ГИ СЪЗДАДОХА ЮДЕИТЕ КАТО ЯКОВ ШИФ И АНТИХРИСКИТЕ ЗАКОНИ ГИ СЪЗДАВА ЗАПАДА КАТО ГЕИ БРАКОВЕТЕ В БИБЛЯТА ПИШЕ ЧЕ Е ГРЯХ ЛИЧИ СИ КОИ ПРИЕМА АНТИХРИСТКИ ЗАКОНИ
14
6
 
44
 
! Отговори
Румбо преди 10 години
Тея украински "демократи" като че ли един х.й ги е правил-пълни откачалки!И от ден на ден все по зле.
13
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
TUR4INOV NE SE PRAVI NA LUD SAMO VIE EVREITE MOJE DA PRAVITE VOINA SRE6TU NARODA SI.PRIMER MAIDANA.DANO SKORO TE MAXNAT ZAVINAGI PREDATEL.UBIEC NA NARODA SI.ISKA6 DA VKARA6 NATO NO NQMA KAK IDIOTINO NE STE 4LENOVE NA NATO.
12
34
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бог с вами,братя Украини!Битката с кървавия болшевишки Антихрист е неравна.Без помощ от свободния свят няма да се справите...дано дойде по-скоро. Моля се за вас.
11
5
 
40
 
! Отговори
тт РУСИЯ преди 10 години
Турчинов,бягаи додето имаш възможност ,че руските части ще те открият ,където и да те скрият янките и евреите.Вярно ,че украинците сте предатели,доказа го както посрещнахте фашистите някога с погачи.Този път това вече ще е краят на помиярството ви.
10
47
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бог с вами,братя Украини!Битката с кървавия болшевишки Антихрист е неравна.Нез помощ от свободния свят няма да се справите...дано дойде.
9
22
 
6
 
! Отговори
OT USA преди 10 години
MRYSNOTO PODLUDIALO KREMYLSKO DJUDJE ISKA DA ZAPALI 3-TA SVETOVNA VOINA.AMERIKA TRYABVA DA SRINE ZENATA NA NEFTA DO 50-60 DOLARA ZA BAREL I KRYVOJADNIA KRYVOLOK S FAMILIA NA JENSKI POLOV ORGAN I DIVATA MU AZIATSKA IMPERIA SHTE BUDAT KAPUT ZA NULA VREME.PRSOT NAROD TEZI RUZNACI,PROSTA RABOTA,DIVI ,PRIMITIVNI I MRAZENI PO ZIAL SVIAT
8
9
 
55
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 10 години
Скивайте му само физиономията на тоя! И тоя се води президент на държава?*** смешката!По-добре сложете Виталий за президент, бе майка ви *** умряла хамериканска! Изглежда 2 пъти по-добре на вид и е поне 5 пъти по- умен от тоя ***.
7
8
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този Турчинов трябва да го съдят за геноцид срещу собствения си народ. Дано по-бързо руснаците пуснат танковете и да се свършва с тази драма.
6
57
 
6
 
! Отговори
дедо пич преди 10 години
Украйна планира "пълномащабна антитерористична операция" Срещу руските ***!Мачкай руските пияндета Украйна!
5
8
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този е изперкал
4
5
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Яценюк нарича народа си терористи, няма такова животно.
3
3
 
50
 
! Отговори
Отлуната преди 10 години
Бегай докато е време!
2
5
 
24
 
! Отговори
Krasi преди 10 години
Glasiat klane-no Putin tova shaka.***.A nie-PALEN NEUTRALITET!!!
1
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
1