Европа трябва да защити демократичните принципи

Правата на човека и демокрацията са в най-тежка криза след 1989 г.
16 апр 2014 20:21,
50
Европа трябва да защити демократичните принципи
Снимка: Reuters

Правата на човека, демокрацията и правовата държава в Европа днес са в най-тежката си криза след края на Студената война, се казва в доклад на Съвета на Европа, цитиран от Франс прес и ИТАР-ТАСС.

В този доклад генералният секретар на паневропейската организация за защита на правата на човека Турбьорн Ягланд изразява тревога от "увеличаването на случаите на тежки нарушения на човешки права (корупция, съдебна безнаказаност, трафик на хора, расизъм, подклаждащи омраза и дискриминация изказвания) на целия континент".

"В много страни безработицата и бедността подхранват екстремизъм и конфронтация", се отбелязва в доклада. "Правата на човека са застрашени от последствията от икономическата криза и нарастващото неравенство", безпокои се Ягланд и призовава 47-те страни членки на Съвета на Европа "да действат възможно най-бързо за овладяване на това подкопаване на основните права".

"Европа се нуждае от нова паневропейска програма за сигурност, която трябва да включва защитата на върховенството на закона и демократичните принципи", заявява генералният секретар на Съвета на Европа.

Ягланд споменава конкретно ситуацията в Украйна, където отсъствието на независима съдебна власт през последните години е създала "подходяща почва за корупция и злоупотреби с власт", което е довело до революция.

Сред най-честите проблеми докладът цитира дискриминацията на етнически или национални малцинства в 39 от 47-те държави от Съвета на Европа, както и лошите условия в местата за лишаване от свобода, включително пренаселването на затворите, в 30 държави, и корупцията в 26 държави. Около 20 държави имат пропуски в признатите права на кандидатите за получаване на убежище и мигрантите, а в осем държави не се спазва свободата на словото и на медиите, се казва в доклада.

Списъкът на страните нарушителки не се обявява публично. Всяка засегната държава получава поверителен доклад, за да подобри състоянието на човешките права по конструктивен начин, уточни говорителят на Ягланд Даниел Хьолтген.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо унгарците могат да вървят напред?Защото имат достойнство!И го защитават!А нашите "избраници" пеят във възхитения хор с манталитет на сервитьори и непрекъснато продават честта на българите.Моята ръка няма да пипне бюлетина за никакви избори, защото нямам избор.Не мога да избирам между прасе, *** и *** кой ще ме представлява и ще мисли само за народа и страната си.
19
2
 
10
 
! Отговори
справедливо преди 10 години
да брани своето колкото си иска!Ние не споделяме тези "меки" "ценности"
18
3
 
18
 
! Отговори
456 преди 10 години
До писна миИ на мен ми писна от самодоволния запад който си мисли че знае кое е най добро за другите ,,пардон най добро за тях а ние да го дух*ме!!
17
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Меркел е взела мерки- пратила 6 (!) самолета.Руснаци - треперете! :-)
16
2
 
19
 
! Отговори
Гробар преди 10 години
До Анонимен 12Пропуснал си най-важното нещо на почит в тази диктатура... парите!!!Всичко останало, колкото и да е противно, е просто за заблуда на масите.
15
4
 
38
 
! Отговори
ПРОГЛЕДНЕТЕ.... преди 10 години
В МОМЕНТА ДЕМОКРАЦИЯТА В ЕВРОПА И САЩ СА АНАЛОГИЯ НА КОМУНИЗМА-СЪЩИТЕ БЮРОКРАТИ.СЪЩИЯТ ТОТАЛИТАРИЗЪМ.СЪЩАТА КОРУПЦИЯ.СЪЩАТА ЛЪЖА.СЪЩИТЕ ДВОЙНИ СТАНДАРТИ.СЪЩИТЕ ПРИВИЛЕГИИ ЗА БОГОИЗБРАНИТЕ.СЪЩОТО ОГРАБВАНЕ НА ПРИРОДНИ РЕСУРСИ.СЪЩОТО МАЧКАНЕ-ТОЗИ ПЪТ ИКОНОМИЧЕСКО И МОРАЛНО.СЪЩОТО РАЗДЕЛЯНЕ НА ДОБРИ И ЛОШИ.СЪЩИТЕ ПРАВА--ИСАКШ--АМА НЕМОЖЕШ...ТОВА.ЧЕ ПИЕМ КОКА КОЛА И ЯДЕМ ХАМБУРГЕРИ-НЕ НИ ПРАВИ ПО-СВОБОДНИ И ПО-ЩАСТЛИВИ...НАПРОТИВ-ПРАВИ НИ ОВЦЕ...ГОТОВИ ЗА КЛАНЕ...
14
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само след месец ще ви изпратим един автобус депутати за тлъсти заплати.Овцете нека да блеят.
13
2
 
27
 
! Отговори
ууу преди 10 години
каква демокрация какви пет лева ЕС са едни дебелосерци *** ТОВА Е НАЧАЛОТО НА КРАЯ НА ТЕЗИ ***
12
2
 
22
 
! Отговори
дядо преди 10 години
А бе чета насам- натам из нетя,че в НАТО се чукали за ВЕЛИКДЕН само с дупенцата на яйцата,за да изразят съпричастността си към обратните...
11
2
 
28
 
! Отговори
писна ми преди 10 години
Европа ли е тази, която трябва да налага начин на живот и форма на управление на Украйна или самите жители там? Долу Европа и НАТО - най-големите агресори и подстрекатели за войни по цял свят! Да живее волята на украинския народ във всичките му разновидности! Хората са в правото си да си искат референдум и да си отстояват правата! Европа е никоя да им налага своята воля! Европа и САЩ доказаха, че са диригентите на кървищата в Киев и на извършения преврат!А за лъжите и манипулациите им нямам думи
10
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Подготвя се пътя на европейска диктатура под лозунга за ,,демокрация и правата на човека''В тази диктатура на почит ше бъдат хомосексуалистите,педофилите,престъпниците,*** и т.н
9
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А да попитам аз европейските политици, тези най-видни демократи - Вие признавате ли сикаджийската мутра Боко *** за десен европейски политик?- Вие ли ме призовахте през 2006 г. да гласувам да агент путинопоклонник Гоци Първанов(Архара) за президент?Е , аз такава демокрация с мутри и путинопоклонници не искам! Да ви пикам на демокрацията!
8
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами елате у нас, за да се убедите как се погазват човешките права на основния етнос в държавата.
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
=Турбьорн Ягланд изразява тревога от "увеличаването на случаите на тежки нарушения на човешки права (корупция, съдебна безнаказаност, трафик на хора, расизъм, подклаждащи омраза и дискриминация изказвания) на целия континент".-Това е достатъчно.Каша. И ние българите търсим по щастлив живот в тази каша.
6
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НИКОЙ ВЕЧЕ НЕ ВИ ИСКА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ЦЕННОСТИ И ПРИНЦИПИ....НЕРАЗБРАХТЕ ЛИ...ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЛЪЖИ ВЕЧЕ СА БИТА КАРТА....НИКОЙ НЕ ВИ ВЯРВА....ВИЕ САМИ ПРЕМИНАХТЕ ЧЕРТАТА С ВАШИТЕ ГЛУПОСТИ....
5
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези приказки вече не хващат вяра, сърбахме я тази попара! Демокрация? Човешки права? Толерантност? Защита на "малцинствата" И винаги само едностранно изгодно... Аааа, НЕ! Комунизма като опция го няма, в победилия капитализъм имаме свят на пари и грозно озъбени интереси.
4
2
 
30
 
! Отговори
Баси! преди 10 години
Баси демокрацията! Ако не желаеш да влезеш в ЕС и подпишеш заробващ договор с МВФ ти изпращат НАТО.
3
2
 
18
 
! Отговори
пенчо преди 10 години
Не по братски, а по равно. От демократическите принципи стигнахме до просешка тояга.
2
2
 
13
 
! Отговори
ЕС-елате бързо тук преди 10 години
Ох най сетне ЕС каза че ще ни защити от Русия и Народния съд на сепаратистите които сега точат ножове за главите ни.Тъкмо извадих червеното знаме от мазата-изпрах го и дори написах на него Обичам Народа си и ето ЕС каза няма страшно за нас вашите Евро-Политици-Бизнесмени-Правосъдна система както Медии които ни слугват толкова години.Аз дори си мислех вече че трябва и да бягам от страната ако така бързо и тук стане Народна Република България с Народен Съд или да се доказвам срещу ЕвроПаси и други
1
2
 
24
 
! Отговори
макето преди 10 години
хи хи хи демократични принципи нати бате ти да го разделиш по братски