Меркел: Русия да се изтегли от границата с Украйна

Германия праща 6 изтребителя над Балтийско море
Обновена: 16 апр 2014 20:06 | 16 апр 2014 19:58,
288
Меркел: Русия да се изтегли от границата с Украйна
Снимка: Reuters

Германия е призовала Русия да изтегли силите си от границата с Украйна и да смекчи тона в руските държавни медии, които според Берлин подклаждат сепаратистки настроения сред етническите руснаци в Източна Украйна, предаде Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Канцлерът Ангела Меркел казала на руския президент Владимир Путин вчера вечерта, че страната му носи "основната отговорност" за успокояване на ситуацията, съобщи правителственият говорител Георг Щрайтер.

"Продължаващото силно присъствие на руски военни по границата с Украйна, и продължаващият подстрекателски начин на отразяване от руските държавни медии, които се гледат и в Източна Украйна, са дестабилизиращ фактор", посочи говорителят. Според него и двете неща се възприемат от проруските сепаратисти като знак, че Москва подкрепя въоръжения им бунт.

Щрайтер отказа да каже дали Меркел споделя оценката на Путин, съобщена от руски медии, че Украйна рискува да затъне в гражданска война. "Германското правителство не е заинтересовано от избор на думи, които биха ескалирали напрежението", каза той.

Междувременно стана ясно, че Германия участва със спомагателни плавателни съдове и патрулни полети в действията на НАТО за укрепването на сигурността по източните граници на алианса. Това съобщи днес говорител на министерството на отбраната в Берлин, цитиран от ДПА.

Лековъоръженият спомагателна кораб "Елбе" от германския боен флот с 45-членен екипаж ще действа като кораб майка в учението на НАТО за прочистване от мини, което ще започне в края на май в Балтийско море, каза говорителят.

По думите му от септември до шест изтребителя "Юрофайтър" от германските ВВС ще бъдат на разположение на НАТО в продължение на четири месеца за патрулни полети над Балтийско море.

Алиансът планира през този период в района да оперират десет изтребителя с патрулни мисии. Португалия ще партнира на Германия в операцията.

През последните няколко дни и двете предложения на Берлин са били одобрени от командването на НАТО, допълни говорителят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


288
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
10
 
31
 
! Отговори
RUSSIA преди 10 години
PAK STE SE VEE RUSKIA FLAG NAD BERLIN,DA VNIMAVA TAA
12
10
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази бабичка изглежда като вампир... Ужас. И тая тръгнала да дава акъл на Путин. Коя е тя, че да дава наклон на Путиновия ?
11
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До към русофилчетатаНе след 20,след 5-6 !
10
24
 
5
 
! Отговори
СЛАВА УКРАЇНІ ! преди 10 години
U N I T E D !
9
46
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Германия е 3 пъти по мощна държава от кирливата комунистическа Русия. Меркел ще го раздава както си го иска защото има покритие за разлика от кремълския ***.
8
25
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Госпожа Меркел, определено респектира Путин, колкото и да не ви се вярва.(и от исторически аспект, и като не много приятен спомен от Германия)
7
13
 
23
 
! Отговори
ралфи преди 10 години
Всички се възхищаваме на фрау Меркел :) но знаем че това са празни приказки, защото Велика Германия все още се нуждае от газ и нефт от примитивна Русия :) Освен ако група германски учени не достигнат скоро до решаващо откритие! :)
6
11
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе тая дърта Меркел нека изобщо да не отваря плювалника, че ако много вика , Руснаци много бъзо тоя път ще стигнат до Берлин!
5
38
 
13
 
! Отговори
към русофилчетата преди 10 години
След време децата на проруските сепаратисти ще ги проклинат защото:След 20 години Западна Украйна ще е бяла държава ..., а Източна Украйна ще си е все същия комунистически, руски нужник !
4
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Путин се оплакал, че украинците бият терористите му, а Меркел казала: А, те не там !
3
10
 
35
 
! Отговори
St. John Red преди 10 години
Другарко Меркел, както Ви е известно камарад А. Х. не случи на противник (другарят Иосиф Виссарионович), и най-късно от тогава Русия може да разполага войските си на своя територия, където си пожелае.
2
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НЕЩО НОВО НЯМА ЛИ ДА ИЗМИСЛИТЕ БЕ ЕВРОПЕЙЦИИИИ....ЧЕ УКРАИНСКАТА АРМИЯ САМА БЯГА КЪМ РУСИЯ....
1
12
 
68
 
! Отговори
Елемаг преди 10 години
От цялата дандания разбрах няколко неща:Русия си увеличи територията и населението без никакви жертви,НАТО ще бъде принудена да напусне Черно Море,Европа са безсилни за каквито и да е действия и че ние отново изтеглихме късата клечка.