51% от руснаците: Ленин е изиграл положителна роля

Популярността му достига почти 40% сред хората под 30 години
185
51% от руснаците: Ленин е изиграл положителна роля
Снимка: Ройтерс

Повече от половината руснаци - 51 процента, са на мнение, че основателят на СССР Владимир Ленин е изиграл положителна роля в националната история, което е с 11 процентни пункта повече, отколкото през 2006 г., когато те са били 40 на сто, показва публикувано днес проучване на общественото мнение, цитирано от Франс прес.

За 38 процента от анкетираните Ленин е изиграл по-скоро положителна роля, а за 13% - изцяло положителна роля, разкрива анкетата, осъществена в края на март от независимия институт "Левада"-център с 1603-ма участници в 45 района на Русия.

Двадесет и шест процента от запитаните днес смятат, че ролята на Ленин е била по-скоро отрицателна или категорично отрицателна, при 36 на сто през 2006 г. Близо 60 на сто от руснаците на възраст над 55 години ценят Ленин, но популярността му достига почти 40 процента и сред хората под 30 години, отбелязва социологът от "Левада"-център Алексей Левинсон.

Кремъл иска да се опре на символите на съветската стабилност и се стреми да възобнови интереса към Ленин, допълва той.

Балсамираното тяло на бащата на болшевишката революция, чиято 144-та годишнина се отбелязва днес, може все така да се види в мавзолея на Червения площад, където е положено след смъртта на Ленин през 1924 г.

Дебати за погребването му се водят от разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Първият президент на постсъветска Русия Борис Елцин не посмя да вземе такова решение, тъй като комунистическата партия и многобройните й привърженици от различни поколения, тачещи паметта Ленин, бяха реална опозиционна сила в страната.

Владимир Путин - бивш агент на КГБ, който окачестви разпадането на СССР като най-голямата геополитическа катастрофа в историята и съчета символите на царска Русия с тези от съветската епоха, също не е направил това досега.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още по темата: ЛенинРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
8
 
10
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 10 години
Лекувам успешно болшевизъм, комунизъм, социализъм, русифилия, путинофилия. Гарантиран резултат до 6 месеца след началото на лечението.
12
1
 
4
 
! Отговори
до 17 преди 10 години
Какъв ти Тито ,он е някакъв шумкарин ,то да кажеш ,че аз съм поръчал по телефона пица !Аи сик.. от тука и Нео Сенклериски мър...и!Дето викат Ленин и бронирания влак ,то и Тито не е по-различна стока.
11
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Идеите на този човек са биле криле за закрила на работещите. Днес работешите нямат крилете за закрилата. Идолът им е погазн.
10
5
 
4
 
! Отговори
Абе Митре! преди 10 години
Я кажи на какво си научил Юлито по-добре ,че там античните сте гей-дружинка всичките.Аи сега Аи сик... да не вадим кирливите ризи на Британците и поробените българи.И си в грешка!Няма дори и символична когато ни бомбандират !Много има да учите седерасите!
9
5
 
8
 
! Отговори
stoyan.hlebarov преди 10 години
Ама как няма да харесват Ленин-то и за цар Киро ако им пълнеха главите в продължение на 100 години,че е велик,и за него щяха да мислят същото!?
8
3
 
8
 
! Отговори
Бай Михал преди 10 години
Един умен човек е казал ;Който не знае истината е *** а който я знае, Укрива я и я изопачава е ПРЕСТЪПНИК.По време на ПСВ Немците му платиха 70 милиона марки да дестабилизира Русия и я извади от войната.Той го направи.Пдписа Брест--Литовския мирен договор,който е в ущурб на Русия.Направи териториални отстъпки на германия и на Туция--част от АРМЕНИЯ.
7
8
 
12
 
! Отговори
979797 преди 10 години
Всички работещи дължът много на този човек, преди комунизма да уплаши индустриялците, работниците не са имали никакви права!
6
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Франс Прес освен да плюе и показва приликите на Русия с СССР (въпреки, че те са коренно различни) друго може ли?Все едно да натякваме на франсетата, че са кръвосмешители, както е било при тях преди време с царчетата им.Всчкакви комплексирани личности (в случая журналисти) си изливат помията търсейки прилика с този на онзи или другия.И плюят по руския народ."You label me, and I'll label you..." Metallica, UnforgivenФранс Прес и франсетата - Кръвосмешители.
5
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ленин тласна човешката мисъл дъалече зад барикадите на днешните платени протестирашти, далече извън онова смешното "Кой не скача е червен".Ленин е звезда за народите които се обичат.
4
6
 
11
 
! Отговори
От 2 преди 10 години
Чърчил ,нарежда бомбандировката над София ,без да обевява воина на България и потопя съюзния Френския флот след блестящата операция "Динамо"
3
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До-2 ами кажи на руснаците да уважават и Хитлер тогава
2
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако питаш Британците на 95% ще кажат ,че Франсиск Дрейк е герой и велик човек,а онзи си е просто помилван пират.Ленен е световна личност ,както и Сталин и Мао и Хо Ши Мин.Да се отричат или анатемосват е малко повечко неуважение към историята.А Чърчил вероятно е герой ?
1
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Положението е трагично и тук има генетично увредени