МВнР проучва дали българин е сред отвлечените наблюдатели от ОССЕ

13 наблюдатели били задържани от проруски сепаратисти в Славянск
Обновена: 26 апр 2014 10:49 | 26 апр 2014 10:23, Веселина Йорданова
87
МВнР проучва дали българин е сред отвлечените наблюдатели от ОССЕ
Снимка: Ройтерс

На този етап Министерството на външните работи на България не потвърждава информацията в руски медии, че сред отвлечените в Украйна наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) има българин, предаде БНР.

От ведомството съобщиха, че проучват въпроса и ще информират при по-нататъшно развитие.

13 наблюдатели от ОССЕ са били заловени и задържани от проруските сепаратисти в град Славянск, източна Украйна, обяви вчера германската министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Сред тях има четирима германци, посочи Урсула фон ден Лайден, която е на посещение в Африка, в аудиопослание, разпространено от министерството й. Трима от задържаните германци са военни, а четвъртият е преводач, уточни министърката.

Вчера следобед украинското вътрешно министерство съобщи за арестуването на седем наблюдатели от ОССЕ, припомня агенцията.

Украински медии, цитирани от ИТАР-ТАСС, съобщиха по-рано днес, че привърженици на федерализацията в Славянск са задържали наблюдатели от няколко страни участнички в ОССЕ, тъй като били съпровождани от офицер от генералния щаб на украинските въоръжени сили.

Украинските сепаратисти, които вчера задържаха автобус с наблюдатели от ОССЕ, обвиниха пленниците, че са "шпиони на НАТО", предаде Франс прес.

Агенцията цитира изказване на лидера на сепаратистите Денис Пушилин, който заяви, че заложниците ще бъдат освободени само при условие, че на сепаратистите бъдат върнати "техните затвортници".

В интервю за руска телевизия, цитирано от ДПА, самопровъзгласилият се кмет на Славянск Вячеслав Пономарьов заяви, че задържаните са "професионални военни" и не приличат по нищо на екипа на ОССЕ, с който той наскоро е провел "нормален разговор".

Пономарьов обвини задържаните, че са подготвяли саботаж, вдъхновен от украинските власти в Киев.

Броят на задържаните и самоличността им остават неясни, предава ДПА. Снощи ОССЕ съобщи, че става дума за 13 наблюдатели, от които четирима германци, трима от тях военни, петима украински военни и четирима военни наблюдатели от Чехия, Дания, Полша и Швеция.

Германското министерство на отбраната съобщи днес, че не е успяло да влезе във връзка по мобилен телефон със своите представители в групата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
13
 
6
 
! Отговори
Хо преди 10 години
Ако следваме логиката на русофилите това би било нормално: 13 наблюдатели от ОССЕ са били заловени и задържани от проТурски сепаратисти в град Хасково, югоизточна България.....
50
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е втора част от разпадането на импирията !
49
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"сред отвлечените в Украйна наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) " Стига вече лъжи! Това не са наблюдатели на ОССЕ. Това са натовски военни офицери. Жестока дезинформация
48
6
 
9
 
! Отговори
Аман преди 10 години
Абе НТОВци нас-ани кой сте вие че ще ми казвате какви коментари да пиша. Комунизмът свърши НАТО са най-голямата терористична организация в света виновни за смарта на милиони невини по света.
47
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега се разбира кой подържа терористите !
46
6
 
13
 
! Отговори
тя преди 10 години
ПЛАТЕНИ ШПИОНИ ОТ АМЕРИКАНЦИТЕ!!!
45
7
 
14
 
! Отговори
Д0 38 преди 10 години
Лъжец Това не са представители на ОССЕ а агенти на НАТО. Чий го дирят там а ?
44
5
 
9
 
! Отговори
Леле че народ преди 10 години
До Анонимен 38 Айде търси ми отговорност бе? успокой топката,ще ги пуснат .Е може да са леко посритани или на*бани,ама ще са живи и цели. Инак какво търси нашенски лъохман в Украйна а? Какво ще ми инспектира,като са военни инспектори а? Те ако си мислеха,че хората трева пасат,се лъжат. Та боли *** к*ра за нашия продажник.Като е ходил е знаел рисковете.Понякога така се случва с наемниците.Пленяват ги,бият ги,е*ат ги.
43
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Долу ръцете от Украйна !
42
7
 
12
 
! Отговори
До 40 преди 10 години
Ами защитават руснаците в Украйна от фашистите в Киев . Руснаците в Украйна са 15 милиона. Колко са Американците в Украйна абе умнико
41
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 35: Ти маскираните руски терористи ли наричаш "Хората от Славянск" ?...който дори местните хора не познават.
40
9
 
11
 
! Отговори
тя преди 10 години
Ще ги задържат естествено , каква работа имат там без разрешение?
39
9
 
8
 
! Отговори
До 33 л преди 10 години
А руснаците чий го дирят в суверенна Украйна???
38
7
 
13
 
! Отговори
Л преди 10 години
Това са платени еничари който изпълняват заповеди на Америка и целта им е да помагат на фашстката хунта в Киев която избива правослвани християни
37
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не мога да повярвам, че под тази статия половината от 12-те коментара са ориентирани към защита на действията на проруските терористи в украйна. Дано по-скоро освободят горките хорица от ОССЕ за да могат да се приберат при семействата си. Искрено се надявам, че на коментаторите оправдаващи действията на проруските сепаратисти под тази статия ще се потърси отговорност. Не можете просто така понеже е демокрация да защитавате дори и само с думи действията на престъпници(проруските сапаратисти)
36
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кремъл изпада в истерия !
35
5
 
7
 
! Отговори
СОЦИАЛНИ ГРИЖИ преди 10 години
Абе верно ли ,че копойте на Яцнюк пребивали пленниците до смърт с нечувана злоба?Е то на какво могат да се научат от Обама в Гуантанамо точно0 така се извършват разпити!
34
7
 
12
 
! Отговори
киро преди 10 години
Мястото на НАТО не е в Украйна. Това е намеса във вътрешните им работи. Хората от Славянск и Донецка област имат право на самоопределение, а не някой да им натрапва какви да бъдат.
33
10
 
5
 
! Отговори
Хо преди 10 години
Както и да го въртите тези хора са отвлечени не на Руска територия а в суверинитетна Украйна! Според международното право това си е чиста проба тероризъм със специалното участие на Русия....
32
5
 
15
 
! Отговори
л преди 10 години
Абе НАТО какво дири в Украйна . Да не би Украйна да е НАТОвски член а ? Между другото да питам подкрепяюите НАТО ***. За базите в БГ колко пари плащат САЩ а ?ОНИЯ *** СИДЕРОВ МОЖЕ ДА Е *** АМА ЕДИНСТВЕН ИМ ПОИСКА СМЕТКА ЗА ТЯХ