Газпром не изключва спиране на газа за Европа

Опасенията се засилват от продължаващата криза в Украйна
Обновена: 29 апр 2014 13:05 | 29 апр 2014 12:52, Елка Василева
90
Газпром не изключва спиране на газа за Европа
Снимка: архив, Reuters

Газпром не изключва потенциално прекъсване в транзита на руски газ за Европа. Това се посочва в отчета на руския газов холдинг за 2013 година, предаде ИТАР-ТАСС.

"Може да се създаде ситуация, при която Газпром няма да може да предотврати потенциално прекъсване на транзита на газа на групата Газпром през територията на следните страни: Украйна, Беларус и Молдова", се посочва в отчета.

Ръководството отбелязва, че "е имало случаи, когато доставките на газ, предназначени за европейските потребители, са били пренасочвани заради разногласия със страните от бившия Съветски съюз, през чиято територия се транзитира газът".

"Всяко прекъсване на транзита през територията на Украйна, Беларус и Молдова, включително потенциалното отклоняване на газа, доставян за Европа, може да доведе до това, че Газпром да не е в състояние да изпълни задълженията си за доставките на газ на европейските потребители. Продължаващата политическа и икономическа криза в Украйна засилва опасенията, че украинският контрагент на Газпром няма да може да изпълни задълженията си по транзита на газа и ще прибегне до отклоняване на газ, предназначен за потребителите в Европа, а това пък може отрицателно да повлияе на резултатите от нашата дейност и нашето финансово положение", се посочва в отчета.

За да намали тези рискове, Газпром постепенно преминава към общоприети в световния газов бизнес принципи и механизми на пазарното ценообразуване за газа, който се внася от страните от бившия Съветски съюз. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
4
 
2
 
! Отговори
до 42 преди 10 години
Ми защо не се е обърнала до сега, а? Хайде де. Какво се занимава с изгнилата и бедна Европа. А и Европа им наглее. Да си пуска газпроводите за Китай и Индия и да приключва. Много ти знае устата на теб за Европа и за Китай. Нали се сещаш защо Китай и Индия са това днес. Заради Европа. И нали се сещаш чии са фирмите в Китай и Индия. Уж велика тази Русия, пък нещо все и е мизерно населението. Един автомобил една техника не построиха като хората. Виж 100 модификации на Калашник могат. И ракети бол!
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
43. Знаеш ли че има пишешти тук , които не живеят в България от 30 години и не си служат с българския език .И добре че още пишат .Обаче , жалкото е , че децата на 1 милион българи по света ,никога няма да пишат по български сайтове , защото незнаят български !
35
0
 
2
 
! Отговори
до-43 преди 10 години
Да прав си,извинявам се за (У).
34
6
 
4
 
! Отговори
до Бънди 44 преди 10 години
С какво се избиват клишета от главата на порусначен българин? - с каквото се затваря устата на зла жена и вратата на руска кола - със силен удар.
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 37. Стоянчо , за теб няма значение каква е темата ,Ти просто си далеч от неа , много го даваш простоватичко , но важното е да казваш във всеки сайт че Русия е *** .
32
3
 
15
 
! Отговори
Бънди преди 10 години
До стоян петровЯвно никога не си общувал с руснаци, щом ги наричаш "кенефни хора". Това си е твой проблем. Предпочитам да пия руска водка с рускиня, от колкото да ям в МакДоналдс с дебелогъза американка.
31
4
 
3
 
! Отговори
до 42 преди 10 години
Ти Убърна правописа с оная работа нагоре. Питам се защо феновете на Путин и Русия са толкова неграмотни?
30
3
 
5
 
! Отговори
**** преди 10 години
Русия и да не построи южен поток,може да го убърне към китай и индия,само тези две страни са 1/3 от населението,а тези икономики се развиват за разлика от икономиката на ЕС,така,че русия има алтернатива,ние и ес да му мислим.
29
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Газпром отчете 7% спад на печалбата за 2013 г.Миналата година 7% таз година 77%. Да им е честито.
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
28. Само думички !На каква конкуренция да издържат ? - В дългосрочна перспектива , Съудитска Арабия свършва ГАЗТА след 20 години ! Как върви цената на газта е за всички !" ШЕЛ" , я продава по скъпо и в САЩ , $4. на галон !Такава цена не е имало никога и се държи висока от 2006 - 2007.
27
3
 
9
 
! Отговори
До реалист преди 10 години
Ти добре ли си или се правиш на луд? Естествено ще им врътнат кранчето. Те им слагат санкции, а руснаците да си изпълняват договорите! Да се пръснеш от смях! Ами да си намери ЕС по-стабилен доставчик ако може. Що не са го направили? Ти що ни си докараш от другаде ток, а ми си пропищал от енергото. Така е с енергоносителите, това е борбата. А Русия като се договори с Китай и реши че ще покаже знаеш кой пръст на откачалките от ЕС. ВСЕКИ ДОСТАВЧИК НА ТЯХНО МЯСТО БИ ГО СТОРИЛ. Всички работят за пари
26
4
 
11
 
! Отговори
nexussss преди 10 години
Тогава ще види евроГейския съюз къде зимуват раците....хахаха Живея за мига, в който тази проклета организация ще се сгромоляса с гръм и трясък.....процеса и без това вече е необратим!!!
25
10
 
7
 
! Отговори
стоян петров преди 10 години
Колкото и да тролите и венцеславите Русия, тя си остава един ***. Кенефени ракети, кенефени стоки и кенефени хора. А между другото която и да е ядрена сила, включително Пакистан може да унищожи света като гръмне ракетите на своя територия, без да ги изстрелва. Така, че не се напъвайте, ***!
24
1
 
20
 
! Отговори
Бънди преди 10 години
Нормално е когато не плащаш да ти спрат суровината. Никой не дава нищо даром. Украйна дължи около 3 млрд. на Русия за газ. Някой трябва да ги плати.
23
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако Русия нападне Украйна, считайте че газопроводите ще хвръкнат във въздуха, защото е противоестествено по време на война да осигуряваш икономическата мощ на врага си. Според последни данни, нападението ще бъде в периода от 2-ри до 4-ти май, защото Путин си мечтае на 9-то майския парад да хвърлят украинското знаме в краката му на Червения площад.
22
8
 
2
 
! Отговори
макето преди 10 години
был проведен очередной запуск межконтинентальной ракеты РС-24 ЯРС с полигона "Капустин Яр" в рамках боевых учений РВСН.Ракета должна была преодолеть расстояние в 9 000 км менее чем за 2 часа. Ракета справилась со своей целью прекрасно, но официально произошл сбой курса полта ракеты, ракета двинулась в сторону континента Северной Америки, цель - США.Как заявили в Пентагоне: Россия пыталась спровоцировать штаты на силовые действия которые привели бы к непоправимому.
21
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Алтернативата е през Китай , ще го ккупуват от Китай !За да не чувате , че е от Русия !Като ти казват за световната пазарна цена , ще видиш как върви цената на борсата !
20
5
 
10
 
! Отговори
Боби преди 10 години
До реaлистЕвропа не е имала проблеми с газта по вина на Русия проблема е че тръбата за Европа минава през Украйна която изнудва всички,там е проблема и решението е Южен Поток.
19
10
 
7
 
! Отговори
реaлист преди 10 години
Сегaшнaтa ситуaция не може дa продължaвa, Европa никогa не е имaлa проблем с достaвките нa гaз и нефт от Aрaбския полуостров, дори когaто тaм е било политически нестaбилно. Нерaзбориите винaги сa били у руснaците, все нещо им пречи, куцa и т.н Товa е неприемливо, кaкто кaзвa и Йотингер, достaвките от Русия трябвa дa ги постaвим нa пaзaрнa основa и aко издържaт нa конкуренциятa дa остaвaт, aко ли не- нямaт място нa европейския пaзaр! Несериозно е, дa плaщaш нa някой гaзтa, който го кaрa нa емоции
18
4
 
14
 
! Отговори
Боби преди 10 години
До Одисей 1Ти какво си се загрижил за Украйна!?гледай нашите интереси а те са построяване на южен поток и край с изнудването от Украинските ***.....