Великобритания, Дания и Полша ще пазят по въздух балтийските държави

САЩ предава охраната им днес
30 апр 2014 09:19,
38
Великобритания, Дания и Полша ще пазят по въздух балтийските държави
Снимка: Reuters

Съединените щати ще предадат днес на Великобритания, Дания и Полша охраната на въздушното пространство на трите балтийски републики в рамките на НАТО, предаде Франс прес, като се позова на комюнике на Алианса, предаде БТА.

Това ще стане на фона на нарасналото напрежение в региона заради украинската криза. Редица източноевропейски държави членки на НАТО, които са били сателити на Москва, се опасяват сами да не станат мишена на агресивни действия от страна на Русия.

В резултат Алиансът реши да засили военното си присъствие в Източна Европа, за да успокои страни от региона, които са обезпокоени от риска от дестабилизация. НАТО твърди, че тези разгръщания са изцяло с отбранителна цел, но Русия ги осъди като завръщане към Студената война.

Официалната церемония по предаването на щафетата ще се състои днес във военновъздушната база в северния литовски град Шяуляй. Британските, датските и полските военни самолети ще започнат да патрулират във въздушното пространство на Литва, Латвия и Естония от утре.

Съединените щати поеха рутинната мисия в рамките на НАТО на 1 януари за период от 4 месеца. Преди избухването на украинската криза Алиансът охраняваше въздушното пространство на трите балтийски републики, негови членове от 2004 г., които нямат свои собствени военновъздушни сили, с четири самолета. През март обаче САЩ засилиха своето присъствие с 6 допълнителни изтребителя Ф-15.

През следващите 4 месеца Великобритания, Дания и Полша ще патрулират във въздушното пространство на Литва, Латвия и Естония с по 4 военни самолета. Полските изтребители МиГ-29 и британските "Тайфун" ще бъдат базирани в Шяуляй, а датските Ф-16 - в базата в Ямари, Естония. Отделно 4 френски изтребителя "Рафал" бяха дислоцирани в понеделник в Малборк, Северна Полша.Канада ще изпрати 6 изтребителя Ф-18 в Румъния за разузнавателни мисии и учебни цели. Съединените щати отделно обявиха, че ще изпратят 600 военни в Полша и балтийските републики за учения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Ха-ха! преди 9 години
А случайно тези наперени дрислювци,които ще "защитават" Латвия "по въздуха",да знаят ,за инсталираните в Калининградска област ракетни комплекси с400,а може би и по-модерни?Най-добре е, да си седят на задниците и се спотайват,за да не ги сполети нещо,даже и случайно.Ако се уповават на прехвалената американска система "Иджис",да направят справка,какво стана в Черно море и колко американски моряци спешно си подадоха молбите за напущане.
28
0
 
0
 
! Отговори
ZZARSTVO BALGARIA преди 9 години
TOI se KRIESHE... No NIKOII ne go TARSESHE...
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ZZarstvo Bulgaria i Tarnovskata Konstituzzia...
26
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не мога да разбера защо пишещите комуноиди са толкова убедени в тая ''непобедимост'' на Русия, как щяла да ги размаже, унищожи с една плюнка и подобни глупости на квадрат. Ама вие сте просто едни мижитурки щом гледате толкова пристрастно нещата. Истината е че в борбата на интереси между Русия и запада България си остава в същата *** в която е в момента но вие си викайте колко била силна Русия и как щяла да ги смачка щом от това ви става по-добре.
25
1
 
0
 
! Отговори
DRAKON преди 9 години
До ХАХАХАIZVINI ISKAX DA NAPI6A PLYS !
24
2
 
5
 
! Отговори
КК преди 9 години
От кого????
23
8
 
8
 
! Отговори
ХАХАХА преди 9 години
С ТЕЗИ КОФЧЕЗИ КАКВО ЩЕ ПАЗЯТ--РУСИТЕ С ПЛЮНКА ЩЕ ГИ СВАЛЯТ РЕШАТ ЛИ--СМИШНИЦИ!!!
22
2
 
8
 
! Отговори
До 24 преди 9 години
Неграмотнико, не се казва "в предвид" или "на предвид", а само ПРЕДВИД.Не те ли учат на граматика в курсовете по комунизъм?
21
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А кой ще пази България? Русофилите ли?
20
4
 
2
 
! Отговори
Az преди 9 години
Zashto tezi nahalnici draznyat Rusiya?Nima mislyat,che tya bi napadnala tezi durzhavi? Ne vyarvam. Prosto sa podlogi na USA. A kakvo tursyat yankite na hilyadi kilometri izvun tehnite granici? Za kakva nacionalna sigurnost i nacionalni interesi govoryat, pri polozhenie,che seyat nesigurnost i smurt po celiya svyat!
19
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 22Най-правилно е да се кажи, че си изключително ***, а още по-правилно е да се отбележи как целия демократичен свят се гаври с жалката социалистическа *** Русия.
18
5
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Освен по въздуха, НАТО да следи и какво става по земята, че по нея се прехвърлят "освободителите" от "фашисти". А същите обезателно са там, където има или е имало руски малцинства или говорещи руски език! :)
17
2
 
14
 
! Отговори
ER_Dr преди 9 години
"От кво ше ги вардят не разбраф ?"Малко като Тодор Живков - те не го търсели, ама той се криел.
16
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TAKA SI I ZNAEX A NAS SYS SIGURNOST 6TE NI PAZI TURCIQ TAKA SME OPREDELENI OT USA.DNES 6TE NI VARDI S ARMIQ UTRE 6TE SME IM VILAET SYS SYGURNOST .4ESTITO NOVO ROBSTVO NA USA PODLOGITE PREDATELI
15
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От кво ше ги вардят не разбраф ?
14
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е наслука и да не сгазят лука!
13
1
 
17
 
! Отговори
Ханко преди 9 години
...смях се от сърце , като оня немски маршал , който в живота си се смял само два пъти , първия път , когато чул новината за смъртта на тъщата му и втория , когато чул шведите да казват , че Стокхолм бил непревземаем..
12
2
 
24
 
! Отговори
Лисан преди 9 години
От кого ще ги пазят, от НЛО ли ?
11
1
 
18
 
! Отговори
Родопите преди 9 години
До RADРусия иска да създаде икономически Евразийски съюз, не и трябва Балтика, но Украйна беше част от този проект, но САЩ се намесиха там що не се меси, та това няма нищо общо със завладяването на бивши територии на СССР, грешиш РАД (всъщност Рад на сръбски означава война) и пишеш тенденциозни работи
10
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Великобритания, Дания и Полша ще пазят по въздух балтийските държави"По правилно е заглавието да е: Великобритания, Дания и Полша ще провокират по въздух Русия по границата с балтийските държави.