Украйна ще фалира, ако загуби територии

Стандарт енд Пуърс: страната не може да обслужва дълговете си
5 май 2014 13:01, Бойчо Попов
74
Украйна ще фалира, ако загуби територии
Снимка: Reuters

Украйна ще изпадне в несъстоятелност по отношение на чуждия си дълг, ако загуби голяма част от своята територия. Това предупреди в столицата на Казахстан Астана ръководителят на международната рейтингова агенция Standard & Poors Джон Чеймбърс, предаде Ройтерс. Той подчерта, че настоящото ниво на рейтинга на Украйна CCC вече показва явна и непосредствена опасност от фалит.

„Украйна влезе в кризата с умерен дългови товар при съществуващия обменен курс. Но очевидно е, че ако обменният курс падне и тя загуби допълнителна част от своята територия, нейната способност да обслужва своя дълг ще бъде поставена под заплаха”, отбеляза Чеймбърс.

Русия вече анексира Кримска област, а напрежението се покачва и в други части на страната. Най-малко 42 души бяха убити в улични битки между поддръжници и противници на Русия в пристанищния град Одеса в петък, след като проруски демонстранти бяха хванати в капан в горяща сграда, припомня агенцията.

През февруари S&P вече намали дългосрочния рейтинг в чуждестранна валута на Украйна на CCC с негативна перспектива, отбелязвайки, че политическата ситуация се е влошила значително и агенцията вижда ясен риск от неизпълнение на задълженията.

Малко по-рано и Международният валутен фонд (МВФ) заяви, че ще преразгледа помощта си за Украйна, ако Киев загуби източната част на страната, обхваната от проруски бунт. По-рано МВФ обеща помощ от 17 милиарда долара за Украйна. Сумата от 17 млрд. долара фондът отпуска на страната в замяна на драконовски икономически мерки. Тези пари Киев ще получи за две години и те се вписват в глобален план за подкрепа на стойност 27 милиарда долара, в който участват и Европа и Световната банка.

"Ако централното правителство изгуби действителния контрол над Изтока (на Украйна – бел. ред.), то програмата ще бъде преразгледана", предупреждава фондът.

"Конфликтът в района може да отслаби бюджетните приходи и да нанесе големи щети на перспективите за инвестиции", посочва фондът.

Според МВФ източните украински области - Донецк, Луганск и Харков, съставляват 21 процента от БВП на страната и около 30 процента от производството й. 

Още новини от "Свят" четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това в Одеса беше потресаващо! С това и бойните действия на изток, мисля че няма да има никакво обединение, а дори ще става по зле. Всичко зависи от Киевските власти и Запада"/този див див запад.../ и Путин!
18
0
 
46
 
! Отговори
mihail преди 10 години
Америка играе мръсни игри в Украйна ,дано украйнците се усетят.
17
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво "ще фалира", тя дефакто фалира. Хванаха се на въдицата на ЕС и САЩ, че ще им донесат демокрация, а не знаят, че това си е чиста колонизация от страна на старите колониални държави- Англия, Франция, Холандия, Испания, Италия и най-новата Германия. Жалко, че и източно европейските държави им се вързаха на акъла и им ядем попарата. В момента се води война за сфери на влияние в Европа.Ще видим до къде ще я докарат.
16
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И без да загуби територия пак ще фалира ако я управляват сегашните превратаджии.Турчинов взе да признава ,че населението не е с тях.С две думи настъпили са котарака.
15
1
 
25
 
! Отговори
Сандо преди 10 години
ако пък не загуби територии ще фалира по-бавно
14
1
 
36
 
! Отговори
Х преди 10 години
Как ще фалират ЕС ще помогне на Украйна ,как помогнеха на нас и сега цъфтим.
13
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да ви е.. рейтинговите агенции!!!!За Вас и другите обирджии/Moody,s и Fitch /ли гласува ПАРЛАМЕНТА ДОПЪЛНИТЕЛНИ НОВИ РАЗХОДИ В БЮДЖЕТА за да си приберете заплащането от България и българите в размер 37 МИЛИОНА БЪЛГАРСКИ ЛЕВЧЕТА СУХА ПАРА!!!Как се прави кредитен рейтинг???Естествено,който дава повече парички в кредитната агенция,толкова рейтинга е по-висок!!А рейтинговите агенции с ГРИВНЯ не работят,украйнците нямат ДОЛАРИ ДА ПЛАЩАТ КАТО НАС!!!!Та затова рейтингът им е ТАКЪВ!!!!
12
2
 
64
 
! Отговори
Борбата не е за преди 10 години
Западна Украйна бедна и просташка ,която се крепи на Източна промишлена и трезвомислеща, работна, ТАМ СА РЕСУРСИТЕ И ТАМ Е ВЕНАТА КОЯТО ЗАПАДЪТ КОЙТО КАТО КРАВОПИЕЦ ИСКА ДА ИЗСМУЧИ, НО САМО ЕДНО ГИ ЧАКА
11
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Tykmo nqma samo nie da sme bedni i poslledni 6te se izdignem s edna mqsto napred v o4ite na slepite xaxaxa
10
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А защо в ДОЛАРИ?Не трябва ли да е в ЕВРО?
9
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Rusiq dosega e nalqla po4ti 300 milqdra na tiq ai da vidim zapadyt kvo dava.Mai ni6to ot syrce kato na nas.
8
1
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е някой ако си мисли че МВФ, Федералния резерв или Световната банка са добри... много се лъже!Те са тези който подклаждат войни.
7
0
 
56
 
! Отговори
! преди 10 години
Не разбирам европейския съюз трябва да храни украйна. България не сме по-добре, а сме част от него, да взеамт да ни подарят на нас 20 милиарда.
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Mi da falira Gyrciq kak falira da gi spasqva zapadyt i konkretno USA novite im priqteli.
5
1
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Корпорациите искат цялата територия, и по точно богатата, източната...
4
1
 
58
 
! Отговори
emil.popov.35 преди 10 години
Как така ще фалира, нали вече е проамериканска и проевропейска. Та нали вече е от "добрата" страна, защо потъва??? Дали ако го нямаше Майдана и "десния сектор" страната би стигнала до тук :))))
3
2
 
58
 
! Отговори
se преди 10 години
Украйна вече е фалирала.Фашизма подкрепян от децата на фашистите в САЩ напрактика е фалираха!Жалко за обикновенните хора но когато става въпрос за огромни интереси от страна на едрите капиталисти народа е само за гарнитура към салатката.Американците и лакейте им от запада практически унищожиха Украйна.Другото е само лъжа и замазване на очите.
2
39
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Русия като взима територии от една стана е нормално да плаща за тях, а от друга да да поема чат от дълга на Украйна!
1
39
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези войни в украйна са кой да работи и кой не и в България е така ,преди комонистите бяха началници,еб.ха развеждаха семейства крадяха убиваха,и сега видяха че трудно се живее ако хоръта не работят за тях.Е това искат да се върне червените ***.Да мачкат сиромащията дая плашат и да си прават каквото си искат.Няма как война ще има но няма да са на власт.Това го няма на запад.Е за това хоръта избраха запада.