Западните медии: Путин пусна духа от бутилката

Русия цели да парализира прозападното правителство в Киев
Обновена: 5 май 2014 21:46 | 5 май 2014 21:40,
676
Западните медии: Путин пусна духа от бутилката
Снимка: Reuters

Британският "Таймс", цитиран от Би Би Си, в редакционна статия пише, че променяйки една държавна граница в Европа, руският президент Владимир Путин е пуснал от бутилката злия джин. Сблъсъкът в Одеса е демонстрирал, че той повече не контролира събитията по места.

Незаконното анексиране на Крим е убедило сепаратистите, че с военни методи могат да дойдат на власт. Това е опасна заблуда и руският лидер е този, който трябва да ги разубеди. Алтернативата може да се окаже не по-малко кървава, отколкото на Балканите през 90-те години, предупреждава британското издание.

Главна цел на Путин се явява отслабването или пълната парализа на всяко прозападно правителство в Киев. Най-простият - и най-разрушителният начин да се постигне тази цел е разпалване на напрежението до такава степен, че правителството на Украйна да бъде принудено да въведе извънредно положение в страната и временно да отмени действието на конституцията. Това ще направи невъзможно провеждането на избори на 25 май.

Но реториката на Путин навежда на мисълта, че той иска цяла Украйна да попадне в славянски, а не западни обятия. Тази цел е невъзможно да се постигне нито с руска интервенция, нито с разпалване на гражданска война, пише вестникът, цитиран от руската емисия на Би Би Си. За постигането на своите цели Кремъл трябва да е в състояние както да започва, така и да отменя сепаратистските акции. Случилото се в Одеса демонстрира, че той повече не может да го направи. Владимир Путин трябва да дойде на себе си, смята изданието.

През 2008 година в Грузия той вече показа, че е готов да провъзгласи победа, ограничавайки се само с Абхазия и Южна Осетия. Западът сега трябва да го убеди да прекрати кампанията за дестабилизация на Украйна и да приеме резултатите от изборите на 25 май. Напълно вероятно е той самият да е стигнал до този извод, не заради санкциите, а защото слабо правителство в Киев, принудено да се вслушва в мнението на Москва, за Кремъл не е кой знае колко по-лошо от корумпиран марионетен лидер като Виктор Янукович.

Но Западът, и особено ЕС, трябва да бъде твърд, що се отнася до основните принципи. Украйна не може да бъде разделена, суверенитетът й не може да бъде подкопан, а нагнетяването на обстановката вътре в Украйна и подмолното нахлуване "под килима" са неприемливи. Украйна трябва сама свободно да избере своето бъдеще, пише "Таймс".

Според "Гардиън" в сложната шахматна партия, която Западът играе с Владимир Путин, той засега прибягва само към доста скромни тактически ходове. Забраната на издаване на визи за някои чиновници и замразяването на авоарите на относително неголеми компании са еквивалентни на скромно местене на пешки на шахматната дъска.

Специалисти, знаещи какви именно санкции може да обяви министерството на финансите на САЩ, и даващи си сметка за финансовата слабост на руската икономика, говорят, че Вашингтон разполага с доста по-агресивни и опасни гамбити. САЩ могат да нанесат значителен ущърб на русската икономика. Например, ако на някоя руска банка бъдат наложени санкции, тя ще се превърне в международен парий.

Отрязвайки банки или олигарси от американската финансова система, може да се постигне верижна реакция, тъй като в такъв случай европейският частен сектор също ще се откаже да има работа с тях. Това ще нанесе съкрушителен удар на Русия, която зависи от долара повече, отколкото практически всички останали страни с преходна икономика.

Русия печели долари от около 90 % от своя износ. Да, равнището на външния държавен дълг не е високо, но руските компании в много отношения зависят от чуждестранните кредити. Дългът на руските компании към чуждестранни кредитори достига 439 млрд. долара, а на руските банки - 215 млрд.

Отрязана от западната банкова система, Русия ще се окаже в клещите на рецесията. Но, отбелязва вестникът, всяко разширяване на западните санкции може да предизвика ответна реакция. Русия може бързо и дректно да нанесе значителен ущърб на западната автомобилна и авиационна промишленност, като блокиро продажбата на метали. "Боинг", например, в близките години планира да купи от Русия титан за 18 млрд. долара. Европа, обемът на чиято търговия с Русия превишава американските мащаби 15 пъти, също ще пострада.

Мнозина смятат, че сега е необходимо да се мисли не за санкции срещу Русия, а как да се помогне на Украйна. След войната с Грузия през 2008 година Русия разбра, че бизнесът ще се върне. Западът има прекалено много интереси в Русия, за да я наказва сериозно, пише "Гардиън".

"Индипендънт" в редакционна статия пише, че ситуацията в Украйна, съдейки по всичко, е достигнала необратима точка. След като няколко десетки човека загинаха в Одеса и още неизвестно колко бяха убити в Източна Украйна, разговорите за война на източната граница на Европа вече не ни се струват странни. Това е новата реалност.

Украинската стратегия на Запада, състояща се в постепенно въвличане на страната в европейска орбита, надявайки се при това, че Москва няма да забележи, напълно се провали. Както и да завърши операцията на украинските сили в източната част на страната, следващата неделя там ще се състои поредният приличащ на кримския референдум, на който проруските сепаратисти очевидно ще победят. Основните лостове на властта там са техни ръце. Дори ако украинските военни успеят да им отнемат няколко града, няма да могат да завземат целия регион.

Съответно, въпросът е не дали ще се състои референдумът , а какво ще стане после: дали сепаратистите ще решат да създадат автономен регион или ще обявят присъединяване към Русия. Докато вариантите за възможни стратегически отговори на това развитие на събиията изчезват един след друг, на политиците във Вашингтон и европейските столици, вероятно, ще им се прииска само да вдигнат ръце, да обвинят за всичко Кремъл и да си затворят очите. Западът вече направи нещо подобно в бивша Югославия през 90-те години.

Режимът на санкции ще даде възможност на американците и европейците да мислят, че правят нещо, но е глупаво да се смята, че санкциите ще спасят поне един живот в Украйна. Същевременно е удивително, че Западът практически нищо не прави, за да разбере към какво конкретно се стреми Русия. Западът смята, че Кремъл иска да отцепи Донецка област, макар че за всички е ясно, че анексия на още една украинска територия ще доведе до това Русия завинаги да загуби каквото и да било влияние в осталите части на Украйна - а това не може да влиза в
руските планове.

Напълно е възможно президентът Путин дотолкова да е загубил разсъдъка си, че да не го интересуват дългосрочните интереси на Русия. Но трагедията е в това, че нашите лидери не се опитват да разберат има ли някакви допирни точки с Русия по въпроса за бъдещето на Украйна, пише британското издание, цитирано от Би Би Си.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


676
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
377
3
 
7
 
! Отговори
Таня преди 9 години
Пак Путин им виновен. Не могат да се примирят, че има висок рейтинг. Даже британския политически анализатир Крис Вифер миналата година го нарече железен лидер. На тези военнолюбци и фашисти вечно им трябва враг. Давай, Вовка, достатъчно си умен, за да не им се подаваш на провокациите.
376
4
 
11
 
! Отговори
Умните са с тебе преди 9 години
Путин, просто мачкай!
375
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Govoreiki za izpuskane na duhove ot butilki mai sa propusnali da spomenat razparchetosvaneto na Yugoslaviia. A Kipyr? Te ne predshestvuvaha li Ukraina ili i za tova Putin e vinoven?
374
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Западната медийна пропаганда се е нажежила до червено и бълва ли бълва фекалий срещу Путин.На мащаба на заблудите,които разпространява западната преса,даже БКП-то не може да се опре.Смайващо е,но западната пропаганда е по силна от комунистическата тоталитарна.
373
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гнусни евроамерикански ***.ерасти, Путин ще им го ....до сливиците и пак ще им е малко. Вставай страна огромная! Ако Путин поиска, утре 500 хиляден български корпус ще тръгне за фронта.
372
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Излишно е да се спори с прости хора, които нямат нито знания, нито обща култура, нито възпитание. Да не говорим за политическа култура.Тя не се разказва от някой, дето ти е дал два лева и ти е казал на две-на три какви глупости да дрънкаш, пишещи сополивци!Политическата се учи и анализира от грамотни хора.Не от слугинажни голобради ***, които си чоплят носовете и смятат, че като имат компютър, това е върхът на образование, култура, политика.Жална България!
371
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
https://youtube/watch?v=fDI582TFBq4
370
2
 
6
 
! Отговори
руски шпионин преди 9 години
Името на лидера на "Атака" Волен Сидеров беше замесено в нов публичен скандал. Случайно или не това става две седмици преди изборите. По думите на потърпевш националистът му е налетял на бой в събота вечер в столичен пиано бар. За случилото се разказа Андрей Бъчваров
369
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПАЗАРДЖИКАма си забравил и българския език! А защо не кажеш какви са цените в раша! Гледам голяма заплата си си писал, но в рубли! Колко струва един наем в масква, примерно! И да ти кажа, не всички българи си харчат парите в БГ и не всички българи в чужбина са там за да имат работа! Ти и *** явно сте така!
368
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде, бегайте у Вашингтона, града голяма! Не, сериозно. Макар че в Белене не е никак лошо. Курорт, риба, змии и плъхове се ловят почти цяла година! Е, бой и бачкане, но ...
367
3
 
14
 
! Отговори
Майтап! преди 9 години
Из отчета на руските сили за кибервойната:"След успешна акция на нашите хакери американските подводници, въоръжени с ракети тип Томахоук вече са превъоръжени с ракети тип Бумеранг".
366
3
 
9
 
! Отговори
7495 преди 9 години
До *** 520 съчиненията ти на руски са толкова неграмотно скалъпени, че който поне малко знае езика е на ясно, че руснак не може да се изразява по този начин-не е по руски.А какво има и няма в Русия, мога да ти съдействам да дойдеш и да видиш.
365
2
 
19
 
! Отговори
batevale преди 9 години
До АнонименНАВРЕМЕТО АЛЪН ДЪЛЕС ЗАЯВИ:"НИЕ ЩЕ ХВЪРЛИМ ВСИЧКОТО ЗЛАТО НА САЩ, ЦЯЛАТА СИЛА НА САЩ, ЗА ИЗМАМВАНЕ И ОГЛУПЯВАНЕ НА ХОРАТА ОТ СОЦИЛИСТИЧЕСКИЯ СВЯТ. НЕЗАБЕЛЯЗАНО ЩЕ ПОДМЕНИМ ЧОВЕШКИТЕ ЦЕННОСТИ С ФАЛШИВИ, В КОИТО ТЕЗИ ХОРА ДА ПОВЯРВАТ.КАК?ЩЕ НАМЕРИМ ЕДИНОМИШЛЕНИЦИ В ТЕЗИ СТРАНИ И РУСИЯ. ЩЕ РАЗГЪРНЕМ ГРАНДИОЗНА ПО МАЩАБИ РАЗЛОЖИТЕЛНА РАБОТА, ЩЕ ИЗТРЪГНЕМ СОЦИАЛНАТА СЪЩНОСТ НА ЛИТЕРАТУРАТА И ИЗКУСТВОТО, ЩЕ ПООЩРЯВАМЕ АВТОРИ, КОИТО ВТЪЛПЯВАТ НА ЧОВЕКА КУЛТ КЪМ СЕКСА, НАСИЛИЕТО, САДИЗМА, ПРЕДАТЕЛСТВОТО, Т.Е. БЕЗПРАВНОСТТА.НУЖНИ СА ПИСАНИЯ, ОСМИВАЩИ ЧЕСТНОСТТА И ПОЧТЕННОСТ
364
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПРЪГВАИ ПУТИН ЧЕ ММНОГО *** СЕ НАВЪДИ ТРЯБВА ДА СЕ ПОЧИСТИ
363
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пуснал духа от бутилката - смях! Ами Либия? Ами Мароко? Ами Египет? Ами Сирия? Ами Ирак? и там ли той виновен?:)Духа от бутилката се пуска от една отдавна фалирала държава, защото ако не прави войни тук там за да си закрепя отдавна обезценения долар тогава е много зле положението..
362
2
 
43
 
! Отговори
Нима? преди 9 години
До сега Путин не е направил нищо. Не ходи като Нюланд по барикадите, не раздава курабийки и хамбургери, не прави инструктажи, не се опитва да продава кетчуп в Украйна като Кери. И защото е възпитан и добронамерен постоянно го обвиняват. Е, още малко ще е така. До окончателния срив на неолибералния модел. Идва време за истината! И България пак ще е на страната на победените...... Винаги, когато сегашните фашизоиди са на власт е така, а те вече 25 години се гаврят с нас. Ще има възмездие!
361
4
 
15
 
! Отговори
Симо преди 9 години
Хайде ,че ний сменаред. Тука няма да има пукотевица, нето пък свалени хиликоптери. Тук всички са одупени пожизнено,възелина е приготвен.НУ ДААВАААААААЙЙЙЙЙ.
360
4
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не Путин пусна "духа от бутилката",а управляващите в САЩ,активно подкрепяни от пудела Англия,в лицето на сега управляващите, помагащи на управляващите в САЩ,разпалиха ново огнище на "локална"война този път в Европа.Докога средствата за масова информация в западната част от континента Европа ще вървят на веригата,която са им надянали тези от Вашингтон?Защо не публикувате онова,което пишат мислещите журналисти и в Америка и в Англия?Защо продължавате да манипулирате и нашето общество?
359
8
 
32
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 9 години
АЗ РАЗБРАХ ЧЕ НАШИЯТ НАРОД Е ПРОТИВ РУСИЯ ВЪВ ТОЗИ САИТ СЪМ ЗА ПОСЛЕДЕН ПЪТ ХВАЛЯТ МИ ФРАНЦИЯ ЧЕ НЯМАТ ТЕЛ. ПО КРАИНИНИТЕ НА ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ НЕ НЯМАТ ЦЕНТРАЛНО ОТОПЛЕНИЕ ФРАНЦИЯ Ч Е ПЪНО СЪС ГЕЙ РАЗРЕШИХА ЕНДНОПОЛОВ БРАК.А МОЖЕ БИ И БЪЛГАРИТЕ ЩЕ РАЗРЕШАТ ТАКЪВ БРАК.ВЪВ ГЕРМАНИЯЯ ОТ 1 КЛАС ПРЕПОДАВАТ СЕК СЪС ЕДИН ПОЛ.ТОВА ЛИ ЩЕ МЕ ХВАЛЯТЕ ПЛЕМЕНИКА МИ Е В ГЕРМАНИЯ СЪС СЕМЕЙСТВОТОТ СИ ВЛАДЕЯТ НЕМСКИЯ ЦЯЛОТО МУ СЕМЕЙСТВО ЧАКА ДА СВЪРШИ УЧЕБНАТА ГОД. И СЕ ПРИБИРА ВЪВ БГ ДА ЖИВЕЕ
358
8
 
23
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 9 години
До Анонимен АЗ ПОЛУЧАВАМ 120 ХИЛ.РУБ НА МЕСЕЦ ТОВА СА 2500 ЕВРО МАКАР ЧЕ ЕВРОТО СЕ КАЧИ НА 10 РУБ СПРУГАТА МИ ПОЛУЧАВА 100 000 РУБ. ИЛИ 2000 ЕВРО.НА МЕСЕЦ.СЪДРУДНИЦИТЕ МИ ПОЛУЧАВАТ 1800 ЕВРО ЕДИН МЕТАЧ НА УЛИЦИТЕ ПОЛУЧАВА 1100 ЕВРО