Financial Times: Киев заслужава подкрепата на Запада

Поредица корумпирани правителства доведоха Украйна до сегашното тежко състояние
163
Financial Times: Киев заслужава подкрепата на Запада
Премиерът на Украйна Арсений Яценюк. Снимка: Ройтерс

Целите на хилядите, които протестираха в Киев в началото на годината, остават достойни и постижими, посочва Гидиън Рачман в материал за британското издание Financial Times.

Когато поемат поста, повечето политици се стараят да кажат нещо вдъхновяващо. Арсений Яценюк възприе друг подход. Приемайки поста и.д. премиер на Украйна през февруари, първите му думи бяха: "Добре дошли в ада".

През миналата седмица бях в кабинета на Яценюк в Киев и го запитах дали работата се е оказала толкова адска, колкото е очаквал, разказва авторът на статията. 39-годишният и.д. премиер свали очилата си и уморено потри лице: "По-лошо", каза той.

Изправени сме пред руската армия, пред подкрепян от Русия тероризъм, икономиката е неплатежоспособна, собствената ни армия е разпусната, а полицията – дезориентирана. Последното правителство открадна всичко, което можеше", предава БТА.

В деня след разговора украинското правителство реагира на отчаяната ситуация, като предприе офанзива, за да си върне контрола над сградите и териториите на изток, попаднали в ръцете на проруски сепаратисти. Властите в Киев почувстваха, че ако не отвърнат на удара, рискуват да загубят източната половина от страната си поради безпомощност.

Но боевете в градове като Славянск и Донецк крият собствени рискове. Големият брой цивилни жертви, особено в Одеса, излага правителството в Киев на риска от обвинения в бруталност.

Фактът, че голяма част от боевете са между украинци, налива вода в мелницата на руската версия – че Украйна е дълбоко разделена страна, много от чиито граждани очакват "защита" от Русия. И преди всичко, боевете рискуват да дадат на Русия извинение да изпрати войски в Украйна под претекста за "миротворческа мисия".

Украинското правителство знае, че ще загуби една конвенционална война с Русия, чиято армия е по-голяма и по-добре екипирана. Русия има и въздушно превъзходство с повече от 80 към 1. Украинците биха искали НАТО да обяви забранена въздушна зона над страната им в случай на руска инвазия. Но това е напразна мечта, американците няма да свалят руски бойни самолети.

Целият анализ прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още по темата: УкрайнаРусияЕСкиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 65Има човекоядство от страна на САЩ към целия свят!Има словоблудство от *** с ментални проблеми.Не пиши тук! *** си е...би майката, щото това ти са моралните ценности, ***!
61
0
 
32
 
! Отговори
ягопатоя преди 9 години
До АнонименДа ти се чуди човек,за какъв дявол ти е САЩ.Тези хора пробутват проблемите си на останалите нации (финансова криза,нападения над набедени в тероризъм нации,печатане на пари без контрол,сега и Украйна )
60
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По повод заглавието:Да, за да може съвсем "демократично", по американски, защото путювщината на ЕС е ясна, да бъдат ликвизирани тези, които знаят какво е Родина, достойнство, дълг!Това назначено слаботелесно, комплексирано, немъжествено, подкупно и т.н. *** няма да свърши добре.
59
0
 
34
 
! Отговори
Българин преди 9 години
"предава БТА"В тия няма вече нищо българско, нито нещо съответващо с общественното мнение на българина.Тръгнаха по пътя на БТВ-то и много други.
58
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И защо заслужава подкрепата на Запада? Защото води кървава война срещу собствения си народ? А някои арабски лидери когато вършеха същото ги бяха кръвожадни диктатори, бандити, тероризиращи населението на страната си. Много са ви двойнствени стандартите бе, FT.
57
0
 
28
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
ЯЙЦЕнюк трябва да бъде размазано.
56
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разбрали че с въжето на ЕС и УСА не се слиза долу в кладенеца, най-много да се качат горе на бесилката
55
0
 
36
 
! Отговори
бре,бре преди 9 години
До ДемократВършат им работа,затова е и подкрепата.Не става и дума за демокрация.Само говорят за демокрация,но пропускат да заклеймят палежа на живи хора.
54
0
 
37
 
! Отговори
Киро преди 9 години
Както винаги англичаните се изказват без да разбират проблемите в югоизточна Украйна. Трябва да бъдат игнорирани, защото много пъти са се намесвали и винаги в свой интерес, в минус на засегнатите. Дали ще им бъде приятно утре руснаците да ги притиснат за желанието на Шотландия да се отдели от Англия? Дано им се случи това, тогава ще са по-наясно.
53
0
 
40
 
! Отговори
Сашо преди 9 години
Типично британски коментар двоен стандарт и пропаганда и нито дума че в Украйна върлуват фашистки въоражени групи който нарушават Женевските договорености нито дума че армията е изпратена против народа в нарушени е на конституцията и че има вече доста жертви с две думи ужасаващ двоен стандарт.......
52
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
qq o6te edin zabluden
51
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За АМЕРИКАНСКИТЕ ВАМПИРИ е необходима невинна човешка кръв!!!!Всеки пролял за тях невинна кръв БИВА ВЪЗНАГРАДЕН!!!Но не Е ДЕМОКРАЦИЯ,А ВЕЧЕН АД!!!!!!!!!
50
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Край Майдана шум се вдигаЛъсват шпаги щиковеЕто Яйценюк пристигаИ забелил е ду.***
49
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ama germancite pone ni puskat da rabotim tam bez vizi. a Angliq i USA napravo si ni ne iskat i direktno ni go kazvat.A typite USA podlogi dory ne mogat da pomiri6at USA i ako nedai si bojeotidat tam kenefite na negrite 4i 4aka mrysni.
48
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Империалистите са н@@каха , другари и другарки, .. от шубе США направляет в Европу три бомбардировщика B2 Stealth из-за растущей напряженности в отношениях с Россией вокруг Украины. Об этом сообщает Turner Radio Network 25 апреля. После того, как Россия перестала реагировать на телефонные звонки от министра обороны Хейгла (Hagel) и президента Обамы, у нас нет выбора, мы вынуждены отправить сообщение на языке, который они поймут, сказал представитель Пентагона, говорится в сообщении.
47
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Погледнете внимателно от снимката - това би ли могло да бъде нормален човек, без психически отклонения, според вас ?
46
1
 
42
 
! Отговори
Демократ преди 9 години
Заслужават подкрепата на ЕС защото избиха стотици невинни жертви в Одеса. Заслужават подкрепата на псевдодемократичните западни демокрации защото престъпиха всякакви закони и свалиха лигитимно-избрано правителство и парламент. Заслужават подкрепата на западните правителства защото изпратиха войници да се бият срещу народа си. Е това е демокрация!
45
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Западът наистина "подкрепи" 45-милионна Украйна с пакет от 15 милиарда долара, или около 21 милиарда лева. За да си представите колко пари са това, бюджетът на 7-милионна България за 2014 година в разходната си част е 32 милиарда лева. Вижда се западняците колко ценят Украйна :) Дават им жълти стотинки само и само да ги придърпат в овехтелите си военно-политически съюзи. Просто отчаяни стъпки на шепа отчаяни страни, чието време бързо залязва.
44
0
 
30
 
! Отговори
Попа с картечницата преди 9 години
Офффф представям си пък тия колко са честни.Правителство управлявано от олигархични кръгове.
43
1
 
34
 
! Отговори
Ха ха преди 9 години
Да бе - ЕС ще ги подкрепи дотолкова колкото да си пробутва Германия там производството и да се напомпва немския икономически растеж. На никой не му пука за населението на Украйна или още по-малко на България. Важното е немците да са с пълни хладилници, нови коли и да ходят поне три пъти годишно на Майорка.