Лавров: Необичайно е да има избори в Украйна в тази обстановка

Правителството е изпратило армията срещу собствения си народ
Обновена: 6 май 2014 19:32 | 6 май 2014 17:00, Красимир Ангелов
294
Лавров: Необичайно е да има избори в Украйна в тази обстановка
Сергей Лавров. Снимка: Reuters

"Ще бъде необичайно организирането на президентски избори в Украйна, докато правителството е изпратило армията срещу собствения си народ", обяви руският външен министър Сергей Лавров след заседанието на министрите на външните работи на Съвета на Европа.

Дипломат №1 на Москва заяви, че провеждането на нов кръг международни разговори за Украйна в Женева ще бъде като въртене в кръг и напредък би могъл да се постигне единствено на такива разговори, на които представители на рускоезичните райони в Украйна също участват, предаде Ройтерс.

"Докато представители на Юга и на Изтока не участват, ние няма да постигнем напредък по прилагането на каквото и да е споразумение", заяви Лавров, цитиран от ДПА.

Негови колеги от останалите страни членки на Съвета на Европа заявиха, че подкрепят честни и свободни избори в Украйна и призоваха Русия да не се меси във вота за украински президент на 25 май. От своя страна Лавров също призова изборите да са честни, но да се проведат в ненасилствена атмосфера.

"В зависимост дали тези критерии са спазени, ние ще решим какво да бъде нашето отношение спрямо предстоящите събития", каза Лавров. Той посочи, че украинският режим трябва да носи отговорност за армията и да отмени заповедта за използването й срещу народа.

Според руския дипломат №1 отмяната на заповедта за използване на армията и на националната гвардия за потушаване на протестите в Украйна ще бъде и първата стъпка за деескалация в тази страна.

"Но като цяло изход от кризата може да бъде намерен само по пътя на всеобщонароден диалог“, повтори министърът. Той отново посочи, че руската армия се намира на руска територия и не се занимава с нищо нередно.

По-рано днес Лондон обвини Москва, че се мъчи да възпрепятства президентските избори в Украйна. "Русия полага усилия "да дестабилизира" подготовката за президентските избори в Украйна на 25 май", заяви във Виена първият британски дипломат Уилям Хейг, цитиран от Франс прес.

Украйна е готова да подкрепи нов кръг от преговори в Женева в опит да деескалира политическата криза, стига Русия да подкрепи произвеждането на президентските избори на 25 май, заяви украинският външен министър Андрий Дешчица след  заседанието на външните министри на Съвета на Европа във Виена, предаде Ройтерс.

"Ако Русия е готова да поеме ангажимента, че ще подкрепи тези избори, ще елиминира тази заплаха и ще елиминира подкрепата си за екстремистки елементи в Украйна, ние сме готови да проведем такъв кръг от преговори", подчерта Дешчица.

Той уточни, че правителството може да подкрепи друг кръг от преговори в Женева, ако всички страни се договорят да прилагат документа, който ще бъде договорен там.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


294
Още по темата: УкрайнаСергей Лавров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
1
 
4
 
! Отговори
TrollTerminator преди 9 години
До Анонимен 225Еми емигрирай в Русия, обаче остави децата си тук, защото тук в някой детски дом, ще им е по-добре от колкото в Русия! Направи справка с втората световна война как е почнала! Потърси инфо. за Судетска област която се намира в Чехословакия/тогава/ и е анексирана от Хитлер под предлог, че там живеят етнически немци! ***, пардон Путин не открива топлата вода, той просто използва прецеденти от миналото! И тогава като сега Великобритания и Франция се правят на ударени!
167
1
 
3
 
! Отговори
TrollTerminator преди 9 години
Г-н Лавриров необичайно е да се месите в политиката на държава, която не е в границите на вашата територия както и да присвоявате части от нея! То не е необичайно за вас, но си е направо нахално!
166
4
 
3
 
! Отговори
ROITEST преди 9 години
vlasta v kiev e NEZAKONNA- DOSHLA SLED KARVAV PREVRAT .Русия да подкрепи произвеждането на президентските избори на 25 май- NIKOGA!!!TEZI ''IZBORI"" SHTE BADAT ABSOLUTNO MENTE, I VSICHKO SLUCHILO SE SLED TOVA SHTE TEJI NA RUSIA, A V ISTORIATA SHTE OSTANE"" IZBORI SLED ODOBRENIETO NA VSICHKI SASEDNI I M/UNARODNI SUBEKTI"" BEZ DA SE SPOMENAVA KRAVTA DO LAKTITE NA KIEV
165
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това им беше целта.....палиш кибрита на собствените си хора и след това ....Не може да има свободни избори. *** са бетер Гъобелс
164
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лъжливото овчарче Лавров, отново пропагандира за агресивния параноик Путин. Всъщност какво е нужно за разпалване на 3-та световна война. Един необуздано агресивен нападател като Путин който избира най-слабия от негова гледна точка противник - Украйна и един вял и боязлив Запад, който се страхува да помогне на изпадналия си в беда другар. Дано не бъде късно когато Западът разбере, че само с приказки не може да спре кръвожадните руски орди.
163
4
 
0
 
! Отговори
до 230 преди 9 години
Ало другарче, научи най-напред посоките на света и тогава давай мнения. Недопустимо е да бъркаш изток със запад и обратно.
162
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До украинецсветът е наясно с мародерствата, по форумите на запад можете да видите ненавистта към украинците-мародери
161
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Amerika interes ot ukraina nqma, vsichki teq gluposti deto bili platili 5 milqrda sa pak propagandi. Te $5 nqma da dadat :)
160
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен"Двойните стандарти на Кремъл не са по-различни от тези на Вашнгтон ! "Tam sa chetvorni :)Te razpalvat grazdanskata voina i kazva ne moze da ima izbori pri takava sitiuacia, to biva naglost ama tolkova...
159
3
 
6
 
! Отговори
украинец до 225 преди 9 години
Еми емигрирай си в Русията, кой те спира!?
158
7
 
11
 
! Отговори
pastoral преди 9 години
ситуацията е толкова абсурдна, че човек наистина се чуди, дали верно хора я създадоха такава. такъв омагьосан кръг. незаконен президент и правителство организират избори по време на гражданска война (можете и да не го наричат така, но фактът си е факт) под егидата на "най-великите", които подписаха един куп споразумения, които се оказаха по-евтини от самата хартия на която са написани. пошло е откъдето и да се гледа.
157
19
 
13
 
! Отговори
украинец преди 9 години
Лавров е почти толкова нагъл и циничен колкото шефа си. Всичко друго е подробности.
156
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
mislq 4ee kraino vreme USA da si plati deto qde i pi na kredit i sasipa sveta.
155
11
 
6
 
! Отговори
до нфб преди 9 години
Капитализмът в САЩ е като мушмулата, колкото повече гние, по/сладък става....
154
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 21на мен па ми писна да ми говорят на бялото -черно, чий го крепят хамериканските маймуни в разни точки на света- авганистан, ирак, а въртят си синджирчето може би?тъпите американски *** че се наденат на интересни колци в най-скоро време
153
1
 
0
 
! Отговори
Bulgatani преди 9 години
Грешка, извините! Пост 215 - до пост 212.
152
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
USA sa ni turili vizi i ne puskat da pripari6 tam.po zle sme ot arabelite.A i da otide6 tam te 4akat osranite kenefi na negrite da gi rine6
151
5
 
2
 
! Отговори
Bulgatani преди 9 години
До Анонимен. 213Това е гнусно провокация, приятелю! Нека да проверим! От кой източник имате тези данни?
150
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Bre nekoi xora ne znaqt kvo pi6at bravo 260miliona jertvi to dva pyti kolkkoto Rusiq bre tikvenik MI KATO KVI4I6 DA JIVEE USA PUSKA LI TE NQKOI TEB V USA DRISLIO.
149
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 206Демократична русия колко милиона невинни европейци и азиатци изби. Около 260 млн. души са жертвите на античовешкия комунистически строй в москва. ДОЛУ РУСИЯ, ДОЛУ КОМУНИЗМА, ДОЛУ ПУТИН, ДОЛУ ЯНУКОВИЧ, ДОЛУ ЛАВРОВ. ДА ЖИВЕЕ САЩ!!!