Парламентът в Украйна не прие идеята за референдум на 25 май

Допитването трябваше да се проведе заедно с изборите в края на месеца
Обновена: 6 май 2014 15:27 | 6 май 2014 15:25, Красимир Ангелов
93
Парламентът в Украйна не прие идеята за референдум на 25 май
Снимка: БТА

Върховната рада на Украйна отказа да организира на 25 май общоукраински референдум за бъдещето на страната, предаде ИТАР-ТАСС.

На закрито заседание на парламента за провеждането на референдума гласуваха 154 депутати, а бяха необходими 226 гласа "за", за да се организира провеждането на общонародното допитване.

На референдума трябваше да се отговори с "да" или с "не" на два въпроса. Първият беше: Поддържате ли териториалната цялост на Украйна в пределите на територията, определена в Конституцията като суверенна и независима, демократическа, единна и европейска страна с широки пълномощия на регионите и териториалните общини?

Вторият въпрос беше: Поддържате ли с решение на местните съвети редом с държавния език да бъде въведен за регионален език руския или друг език, на който говори болшинството от населението на съответната територия, като официалният статут на този регионален език ще бъде определен от закона.

Според предложението референдумът трябваше да се състои заедно с президентските избори в Украйна, насрочени за 25 май. По-рано днес ЕК изрази очакване президентските избори в Украйна да се състоят както е насрочено, както и да бъдат съобразени с международните стандарти, съобщи БТА.

Много е важно изборите да се състоят по прозрачен начин, те са политическа платформа, чрез която Украйна може да определи насоките си за бъдещето, заяви на пресконференция Мая Кочиянчич, говорител на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън.

Изборите са важен фактор за стабилизиране на обстановката в Украйна, допълни говорителят.

По-рано днес украинският парламент предостави на участниците в наказателната операция в Източна Украйна статута на участници в бойни действия. За това решение гласуваха 251 депутати от 450-членния парламент при минимално необходими 226 гласа, съобщи народният представител Олександър Бригинец, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Върховната рада прие закон, предоставящ на генералния прокурор правото да започва процедура по сваляне на имунитета - лишаване от наказателна неприкосновеност на украинските депутати, добави Бригинец.

Освен това временният президент на Украйна - председателят на Върховната рада Олександър Турчинов, одобри с указ назначаването на генерал-лейтенант Анатолий Пушняков за командващ сухопътните войски на страната, информира агенцията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
33
 
! Отговори
Лора преди 9 години
Украина: помощь пришла! На территорию восставшего Юго-Востока прибыли вооруженные добровольцы. Колонна военных и гражданских автомобилей под российскими флагами, с гражданами неизвестного государства в казачьей форме и с автоматическим оружием, в сопровождении машин ГАИ въехала в город Антрацит Луганской области. Местные жители восторженно приветствуют своих защитников. rusvesna.su/news/1399366523
38
3
 
41
 
! Отговори
иван от Гол тупан преди 9 години
Истината е,казана от 25 годишен български опит,че където под формата на демократизиране или друг повод се настани Великият запад,стига се до колонизиране и изсмукване на ресурсите не в полза на дадената страна,разрушена икономика и селско стопанство,и най-вече-стъпване ботуша на нато и най-важното-нацъцкване на военни бази и ракети срещу враждебната суперсила,като в залог остава страната ,която ги е настанила,да поеме ответния удар,а янките да са на сухо...Ние също минахме по тоя път...Може да не знам как са нещата в Украйна,но знам какви са в България.аналогията е с карибската Криза от октом
37
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Фашизмът е обречен исторически. Някой иска да провери през 2014 г. дали още това е сила и скоро ще се убеди, че връщане на историята не може да има. Остават нечовешките убийства и позора за безмълвна Европа.
36
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е логично фашисти да искат референдум, те разбират само от бой по манерките.
35
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 34 АнонименЗаклетите КОМУНИСТИ-ИДЕАЛИСТИ ги избиха ПО ЗАТВОРИ И БАЛКАНИ 1943-1944!!!!Останаха ПРЕДАТЕЛИТЕ,НАГАЖДАЧИТЕ,***,А ТЕ СА МНОГО,МНОГО УСТОЙЧИВА СИСТЕМА ЗА ВСЯКА ВЛАСТ ДОРИ ЗА ДЕМОКРАТИЧНАТА КАПИТАЛИСТИЧЕСКА СИСТЕМА,ДЕМОКРАТЧЕ!!!Ако имаше комунисти в България,ДО СЕГА 1000 ПЪТИ ДА НИ БЯХА ПРИЛОЖИЛИ СЪЩИЯТ ПЛАН,КАТО НА ТОЗИ В УКРАЙНА!!!!!!
34
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Западняците вече казаха,на езика на дипломацията, че ако резултатите от изборите ни им харесат, няма да ги признаят. / изборите не са били "по правилата"/
33
0
 
44
 
! Отговори
MW преди 9 години
"... По-рано днес украинският парламент предостави на участниците в наказателната операция в Източна Украйна статута на участници в бойни действия. ..."УЧАСТНИЦИ В БОЙНИ ДЕЙСТВИЯ СРЕЩУ СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД !!! КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА?ВЧЕРА ТУРЧИНОВ ПРИЗНА, ЧЕ ОПЕРАЦИЯТА СЕ ЗАБАВЯ, ЗАЩОТО МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ ОКАЗВА ПОМОЩ НА "ТЕРОРИСТИТЕ". ПИТАМ: КОЙ Е "ТЕРОРИСТ", ЩОМ МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ НЕ ПОДКРЕПЯ ИЗПРАТЕНИТЕ ОТ КИЕВ ЧАСТИ???
32
18
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В България трябва да убием комунистите.това е извън темата. Просто това, ако не сторим, жалко.
31
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За съжаление вече се пролива кръв в Украйна. Има гражданска война.Парламенът разбира се може да решава каквото си иска, но сред рускоговорещите вече се вдига за цел, не само да се създадат автономни държави извън Украйна, а и да се отиде до Киев и да се измете тази власт.
30
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
FA6UGITE NE DAVAT REFERENDUM 4E OT UKRAINA NQMA NI6TO DA OSATANE.SVOBODA I DEMOKRACIQ I TAM REFRENDUM E MRYSNA DUMA.AMA KOI 6TE GI I PITA SVYR6I SE TQ.SLAVA NA RUSIQ.
29
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Целта е ПРОВОКИРАНЕ НА НАПАДЕНИЕ ОТ РУСИЯ С ВСИЧКИ СИЛИ И СРЕДСТВА ЗА ДА МОЖЕ ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО,ЗАПАДЪТ И ВЕРНИТЕ МУ МЕДИИ ДА ПРИПОЗНАЯТ ВРАГ И СИ ВДИГНАТ УВЯХНАЛИЯТ,КАТО НА СТАР ПЕНСИОНЕР РЕЙТИНГ!!!!!!
28
2
 
36
 
! Отговори
АРХАНГЕЛ до 'с преди 9 години
Тикво, знаеш ли, че голяма част от западна украйна са католици? За какъв Бог пишеш? Католиците мразят Русия и източна украйна дори и само за това, че са православни! И нас затова ни презират! Не само заради ***!
27
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Америка правителството дава милиарди за въоръжаване, повече от Русия, Китай, Германия и Франция заедно. Тези оръжия се използват в конфликти като този. Гаден, кървав бизнес. Спете спокойно американци!!!
26
0
 
33
 
! Отговори
възмутен преди 9 години
Ама ние не сме очаквали, че ще приемат да има референдум! Пусти страаах!
25
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Развод ми дай, развод ми дайи повече не се мъчиВземи Турчинов с майдана и на бабината си върви...
24
2
 
25
 
! Отговори
АРХАНГЕЛ преди 9 години
.....съзнателно не споменах 'плюнките' плевенелиев, оланд, 'опрасената' меркел и разни други ***, за които най-голяма чест е да докоснат копитата на лукавия!!!
23
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докога обществото ще мълчи и ще приемаме всичко това сякаш не ни засяга. Тези инсценирани преврати се спонсорират от външни сили! Всяка една страна може да се вкара в този сценарий. Важно е България да се обяви против насилието и да изиска Референдум.
22
3
 
37
 
! Отговори
до с нами.. преди 9 години
Русия въоръжава своите! А запада какви свои има там!?
21
4
 
35
 
! Отговори
Белия дом преди 9 години
в белия дом потрива ръце и точи зъбки да пие поредната хранителна за презокеанские вампири кръвчица.
20
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никой не е очаквал,че нещата ще се развият по подобен сценайрии! Най-малко организаторите на събитията от Майдана. Връщане на зад няма и не може да има! ЕС и САЩ,са алчни но не са самоубийци! Скоро ще забравят щедрите обещания и ще започнат да кандардисват двете страни за преговори.Вярно,че ще си пишат по няколко точки пасив,но такъв е животът.А на Украинците дупе да им е яко с подобни управници! Путин си играе добре картите за сега!