Путин затяга контрола над протестиращите

Нови закони налагат по-тежки наказания
7 май 2014 15:21, Елка Василева
124
Путин затяга контрола над протестиращите
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Докато всички погледи са насочени към Украйна, президентът Владимир Путин тихомълком одобри закони, които според негови опоненти ще затегнат хватката му в битката срещу инакомислието в Русия, пише Габриела Бачинска от Ройтерс.

Онзи ден Путин подписа закони, предвиждащи по-тежки наказания за хора, участващи в размирици, както и доживотни присъди за най-различни "терористични" престъпления. Той също така одобри по-строг контрол на блогърите, някои от които
станаха опозиционни лидери и използват интернет, за да критикуват Путин и да организират протести.

"Всичкото това затягане ще се прилага само за политически цели", каза Дмитрий Гудков, депутат от парламента, който помогна да се организират митингите срещу Путин в няколко града през зимата на 2011-12 г.

Тези ходове подчертават безпокойството на Кремъл, че вълненията в Украйна, където демонстрациите принудиха подкрепяния от Москва президент да избяга, може да насърчат протестите в Русия, макар анексирането на Кримския полуостров от Украйна да допринесе рейтингите на Путин да се изстрелят до най-високото си равнище от края на 2010 г.

Новите мерки бяха оповестени преди планиран за вчера митинг на опозиционни активисти на Блатния площад в центъра на Москва - годишнината от протеста срещу Путин на 6 май 2012 г. в навечерието на встъпването му в длъжност за трети президентски мандат.

Протестът от 2012 г. на същия площад бе потушен от полицейски части за борба с безредици и много хора бяха задържани. Това според критици на Кремъл бе началото на затягане на режима за опозицията.

В центъра на Москва излязоха голям брой служители на силите на реда преди протестите и в навечерието на военния парад на Червения площад в петък, който Путин ще приеме, по случай съветската победа над нацистка Германия през Втората световна война.

Дмитрий Аграновски, адвокат на обвиняеми по станалото известно като "Блатното дело" след протеста преди две години, каза, че поради опасенията на Кремъл от разпростиране на въстанието в Киев клиентите му са послужили за назидание.

Седем души получиха присъди затвор до четири години, въпреки че Кремъл отрича да използва съдилищата за политически цели и отхвърля твърденията за затягане на режима за опозицията.

"Стратегията на защитата е да очертаем ясна разграничителна линия между Блатния площад и протестите в Киев", посочи Аграновски вчера. "Не може да ни наказват за станалото в Киев".

Задушаване на протеста

Законите, подписани от Путин и поместени на официалния уебсайт на Русия за правна информация, предвиждат присъди затвор от осем до 15 години за организиране на "масови безредици, съпроводени с насилие, погроми, палежи, унищожаване на имущество, употреба на оръжие, взривни устройства, взривни и
отровни вещества".

С тях се въвеждат присъди затвор до десет години и глоби за участие в "обучение" с цел организиране на масови безредици, както и присъди затвор за набиране на хора за "екстремистка дейност".

Законите също така разширяват правомощията на Федералната служба за сигурност (ФСС), оглавявана някога от Путин и наследник на КГБ, чийто служител е бил президентът през 70-те и 80-те години. Законодателството увеличава до доживотен затвор възможното наказание за престъпления, сред които организиране и финансиране на тероризъм или "извършване на друга терористична дейност" или съпричастност към такава.

Кремъл постепенно задушава протестното движение, което във върховата си точка събра десетки хиляди на московските улици, но не успя да се обедини зад единен водач или идеология и загуби импулс, след като Путин спечели президентската надпревара през 2012 г.

Опозицията се маргинализира още повече по време на украинската криза, защото критикуването на анексията на Крим, даден на Украйна от Никита Хрушчов през 1954 г., не би спечелило почти никаква подкрепа в Русия.

Някои от най-отявлените критици на Кремъл, сред които лидерът на Левия фронт Сергей Удалцов, пригласят на кремълската линия, че протестите в Киев, които свалиха президента, са организирани от "фашисти".

Само малък брой опозиционни водачи изразиха някаква критика срещу позицията на Путин по Украйна, сред които Гудков, според когото присъединяването на Крим ще струва скъпо на държавната хазна.

"Путин обедини руснаците зад себе си, но това бе последният му коз в една опасна игра", каза Гудков. "Засега хората може и да се фокусират върху омразата към фашистите в Киев, но накрая Крим ще излезе скъпо на гражданите, а икономиката вече е в беда".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
6
 
0
 
! Отговори
Краят на Путин преди 10 години
Със снощното си изказване, Путин обрече Русите в Източна Украйна на заколение. Нещата ще се развият като в Одеса - страшно много жертви на хора, повярвали в матушка Русия и жертвуващи живота си за тази идея. Той не става за обединител на народа си. Сталин изпрати офицери в Испанската гражданска война, които по-късно бяха едни от най-добрите пълководци. Сталин разгроми Финландия и спаси Ленинград. Путин е много далече от него. Подозирам, че скоро ще го сменят, Руснаците не прощават на безсилните.
75
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма по-гнусни типове от предателите.
74
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен (91)А дано, човече, да даде Бог всичко това да се случи по-скоро. Бих се подписал и аз под такова изказване (коментар).
73
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БобиА тука ще ми идват кадидат терористи и ходжи финансирани и обучени от Саудитска Арабия и Катар.Без съд и присъда-метър жп релса и на дъното на язовир Кърджали.Въобще не знаете какво е радикалния ислям.
72
3
 
3
 
! Отговори
до Румбо преди 10 години
Правилно -В демокрацията САЩ не можеш да развиваш никаква политическа дейност различна от Юдеомасонсата клика задкулисие управляващо там.
71
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до свидетеляДаже кажи нещо срещу юдите и ще те изкарат антисемит ,фашист и какво ли не ,и ще те осъдят в скапаната Германия-в същност по Канцлерактъа тя ще е васална на задокеанските ЮДИ до 2099 год.
70
3
 
10
 
! Отговори
Румбо преди 10 години
Русия и САЩ са във война!Не го ли разбирате?САЩ се бори да запази световното си господство,Русия-за оцеляване и укрепване!И в двете държави демокрацията е силно накърнена!Разликата е,че в Русия властта се държи от един човек и неговото обкръжение,а в САЩ президентът е само представителна фигура,реално управлява могъщото евре.йско лоби.Ако си мислите,че в САЩ може безпрепятствено да развивате всякаква политическа дейност-в голяма заблуда сте!
69
15
 
2
 
! Отговори
Обичаен преди 10 години
Диктаторът-злодей (но некадърен и като такъв) очевидно губи почва под краката си. Става интересно, ако ли не тъжно за руснаците, освен ако не им харесва да ги управляват и разни като Абрамович да живеят на гърба н а обикновените хора, при това - с какви заслуги? Поздрави от Амстердам и Виена.
68
4
 
6
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Какви преговори???- Нали властта им в Киев трябваше да разоръжи фашистите майдановци?!? Ако преговорите и споразуменията продължават както до сега, докато почнат новите преговори, фашистите-майдановци и частната армия на ЦРУ, камък върху камък няма да оставят- Съгласно предишните споразумения - Колко разоръжени есессовци-"майдановци" има (от 6 000-те), които свалиха с оръжие ЗАКОННАТА ВЛАСТ в Киев...???Очевидно фашистите превзели с преврат властта в Украйна!!!.
67
3
 
5
 
! Отговори
eu uberalles преди 10 години
Да благодарим на Владимир Владимирович, че успява да държи руснаците под контрол, че иначе ще се изпотрепят, като при Елцин. И един въпрос: Наистина ли Путин променя законите в Русия? Защото това го е нямало и в царско време. Мисля, че там има някаква ''Дума'', макар и за парлама.
66
5
 
7
 
! Отговори
иван преди 10 години
В Америка затова което е подписал путин направо убиват и асфалтират или в гуантанамо
65
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Predlagam vseki koito dava info koi protest e platen, da prilaga i fakturite
64
10
 
8
 
! Отговори
Неволен преди 10 години
До АнонименАнонимния, що такава злоба бе човек? Та нали на българи пишеш? Що такава защита на Руския диктатор-злодей? От къде тази енергия? Че и отрицателна при това. Малко като че ли прекалявате. Успокойте топката, ние сме Европейски съюз, майдана за който мечтаете не би донесъл нищо добро на повечето българи. Така ли ви учат да пишете? Вклене, ти ли си бе? Ало Форума, вие защо позволявате подобни писания, изпълнени с омраза?
63
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От къде ги преписваш тези глупости, бе ***? Законите са относно ПРОПАГАНДИРАНЕ НА ФАШИЗМА И УЧАСТИЕ В ТЕРОРИСТИЧНИ ОРГАНИЗАЦИИ. Какво лошо има в това? Затакова, аз лично не бих ги съдила на затвор, а на смърт.
62
11
 
2
 
! Отговори
Неволен преди 10 години
До СпонгиТочно така. Без да се обиждат почитателите на Путин - в крайна сметка на сила хубост не става. Трябва со кротце, со благо... и со малко кютек. Но този подход е непонятен очевидно за путина. ... но кой съм аз за да давам съвети, нали? Приемете този коментар само за лично мнение, ребята.
61
18
 
6
 
! Отговори
Неволен (свидетел) преди 10 години
Ха, не им завиждам на руснаците - че то не можеш един обикновен протест да организираш! А си го организирал, а са дошли кагебейците под формата на скрити протестиращи и са спретнали една лека провокацийка, предизвикващи масови безредици. И после..... Обаче, имам предчувствието, а то рядко ме лъже, че хората няма дълго да търпят да ги унижават с подобни закони и отношение. Освен ако не им харесва, разбира се.... което е друг въпрос, само да не се опитват да ни налагат и на нас подобни практики.
60
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Протестите в Русия са платени от американското посолство. Бяха ги снимали имаше ги в тубата как протестиращи с фишове за глоби се редят пред посолството да им ги осребряват - глобата беше към 10 долара. После Путин дигна глобата на около 250 евро (в Европа за участие в неразрешен протест глобата е 2 хил евро) и протестите рязко намаляха а НПО-тата и амрериканците надодоха голям вой за нарушаване на човешките права в Русия.
59
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След като видяхме на какво е способен запада в Украйна, е въпрос на национален приоритет на всяка държава да се защити от майдан. Само сороса реве, щото така се прецакват неговите западни идоли, които не могат да приложат подмолната си подривна дейност в държави като Русия.
58
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А чул ли как го потушиха протестите в Лондон, и южна Франция. В Лондон имаш убити от полицията. Във Франция на протестите срещу гей браковете биха дори деца които с родителите бяха излезли да защитават правото си да има майка и баща, но полиция ги би, зщото децата още на са хова, а гейовете са хора и техните права в европа стоят по високо от прават на децата.
57
3
 
3
 
! Отговори
Гуантанамо преди 10 години
Гуантанамо!