Путин между два огъня - санкции на САЩ и бунт в Русия

Изявлението от сряда може да го оставят без приятели
Обновена: 9 май 2014 15:51 | 9 май 2014 15:50,
209
Путин между два огъня -  санкции на САЩ  и бунт в Русия
Снимка: Reuters

Изявленията на Владимир Путин от сряда не го сдобриха с враговете му, но може да го оставят без приятели. Да припомним, че след преговори с председателя на ОССЕ Дидие Буркхалтер Путин прикани украинските федералисти от Донецка и Луганска област да отложат референдума за независимост, насрочен за 11 май. Заяви също, че Русия е изтеглила войските си от границата с Украйна, и призна, че президентските избори в страната на 25 май ще бъдат легитимни. Но само ако Киев отмени военната операция срещу федералистите в Донбас и разоръжи групировките от рода на "Десния сектор", легализирани вече като Национална гвардия.

Въстаналият Донбас и подкрепилият го политик Олег Царьов - близък до режима, претендиращ за лидерство в целия Югоизток и добре приет в Кремъл, посрещнаха думите на Путин донейде негативно. Донецк и Луганск заявиха, че на всяка цена ще проведат референдума на 11 май.

Според мнозина руски кореспонденти в Югоизточна Украйна местните хора смятат за "предателство" изявленията, дадени от президента на Русия, и се готвят за артилерийски обстрели от страна на прокиевските войски, а Харков дори готви "директно обръщение към руския народ".

В Киев доминират недоверие и злорадство. Според политолози и блогъри Путин или се е изплашил от санкциите, или замисля наистина някаква дяволска хитрина. Фаворитът в президентската надпревара Петро Порошенко и главната му опонентка Юлия Тимошенко засега си мълчат.

Украинското външно ведомство заяви, че за Киев "безусловен приоритет е пълномащабният диалог с представители на всички политически сили, региони и на обществеността" - готово е май да вземе под внимание исканията на Москва. Премиерът Арсений Яценюк обаче заяви, че не подобава на лидера на голяма страна като Русия "да продава въздух". Яценюк изобщо не схващал за какъв референдум говори Путин, тъй като Киев не планирал подобно нещо. Думите на премиера, макар и с предизборна насоченост, де факто обезсилват изявлението на външното министерство.

След това шефът на президентската администрация в Киев Сергий Пашински заяви, че операцията в Донбас продължава и всички "терористи в Славянск и Краматорск ще бъдат ликвидирани или заловени".

Европа прие с недоверие думите на Путин. Председателят на Европарламента Мартин Шулц отбеляза, че "в момента е от значение всеки сигнал за деескалация", но от руския президент се чакат по-нататъшни действия. А президентът на ЕС Херман ван Ромпой информира, че съветът на посланиците от страните членки е обсъдил евентуални санкции спрямо Русия, но засега изчаква - ще дискутира украинската криза отново на 12 май, щом се разбере дали е имало референдум в Донбас и как е реагирала Москва на резултата.

Недоверчива бе и реакцията на САЩ. Говорителката на Държавния департамент Джен Псаки заяви, че Русия трябва да вземe много повече мерки за деескалация на източноукраинския конфликт и произвеждането на безопасни президентски избори в Украйна през май. Говорителят на администрацията на Обама Джош Ърнест каза пред журналисти, че САЩ ще приветстват Русия, ако тя реши да изтегли войските си от земите край границата, но за момента не виждат подобно нещо. Освен това Белият дом не харесва самата идея за референдум - той трябва да бъде не отложен, а отменен.

Граничната служба на Украйна опроверга твърдението на руския президент, че федералните войски са изтеглени от границата.  "Все още виждаме да маневрира руска военна авиация, друга техника, да се придвижват и военнослужещи край украинската граница", заяви пресслужбата на ведомството.

Вашингтон и НАТО също не потвърждават изтеглянето. Белият дом посочи, че няма данни за промени в позициите на въоръжените сили. Запитан дали Русия е могла да изтегли войските си от границите с Украйна незабелязано за министерството на отбраната на САЩ, завеждащият пресслужбата на Пентагона Стив Уорън отвърна, че това е невъзможно. За думите на Путин няма потвърждение и от НАТО - пактът не разполага с доказателство, че руските войски са се оттеглили от границата.

Междувременно все тъй набира обороти махалото на американските санкции срещу Русия. Президентът Барак Обама съобщи, че САЩ анулират търговските предимства, предоставени на Русия по силата на Генералната система за преференции (ГСП). Съответно всички стоки, обхващани досега от нормите на ГСП, ще се обмитяват занапред при влизане в САЩ на общо основание.

Руското министерство на икономиката намекна, че смята тези санкции за символични, тъй като ГСП вече не е в сила за Русия по макроикономически причини. Отсега обаче е ясно, че всяка стъпка на Москва в подкрепа на "сепаратистите" ще доведе до санкции срещу руската икономика, които едва ли може да подценим.Това налага извода, че Путин е взет на мушка и е притиснат между тежките икономически щети и дори по-тежките навярно последици от разочарованието, отчуждението и радикализацията в руското общество. Той няма къде да насочи пробудената национална енергия на руснаците, която може сега да се обърне срещу него самия.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Obsto ZZertvite ssa ok. 35 hiladi i Oste Tolkova raneni. BALGARITE sasto davat Tolkova ZZertvi i Mnogo POVECHE posstradali ot Mirnoto Nasselenie...
151
0
 
2
 
! Отговори
До № 35 "до пал преди 9 години
Просто не е за вярване как може да съществува такава проста и *** кратуна като тебе. На всеки средностатистически военен е ясно, че в случая руският цар е приложил т.н. " Тактика на опожарената земя" - с цел максимални загуби сред вражата войска с минимални усилия и никави последици за собствената войска. Изключително умно и навременно приложено действие според множество военни експерти от различни страни.segabg/article.php?id=248083
150
0
 
4
 
! Отговори
Кончита преди 9 години
И отново:"Мария Захариева" да ми яде муя. Да заповада и мъжа на американския посланик.
149
1
 
5
 
! Отговори
Илиев преди 9 години
А МАЙДАНОВЦИТЕ ОРГАНИЗИРАНИ ОТ ЦРУ . ВИЖТЕ И ПЛАНА ЗА ПОРОБВАНЕ КОИ СА УЧАСТНИЦИТЕ В НЕГО ИМА ГО В ИНТЕРНЕТ И ТОГАВА МИ ЗАЩИТАВАЙТЕ АГРЕСОРИТЕ ЗАД ОКЕАНА И ПОДЪРЖНИЦИТЕ ИМ В ЕВРОПА КОЛКО ДЪРЖАВИ РАЗБИХА ПО СВЕТА ВРЕМЕ Е И СВЕТА ДА ИМ ПОКАЖЕ КЪДЕ ИМ Е МЯСТОТО
148
12
 
1
 
! Отговори
Въпрос? преди 9 години
Тези дето пишат по форума българи ли са или руски мекерета платени като Волен Сидеров агенти на Путин?
147
2
 
12
 
! Отговори
морски преди 9 години
Няма по-велик народ от руския.Слава на Русия!
146
1
 
13
 
! Отговори
MC преди 9 години
Статията е на БТА! Както се казва без коментар!Тия вече ни взимат тотално за мезе!Какво, скоро да очакваме бунтове в Москва така ли?За съжъление не сме мръднали и крачка напред!За човечеството по принцип говоря!
145
1
 
5
 
! Отговори
681 преди 9 години
Бах ти граматиката праскате тука ! *** в единствето число(изявлението), глаголът в множествено число(оставят)!Кой, кого, какво, ами върнете се в шести клас, защото тези неща се учат там.
144
1
 
16
 
! Отговори
Аман от лъжи! преди 9 години
Я цитирайте къде и как точно е признал, че изборите за президент в Украйна ще са легитимни? М?Зорлем ще отворите очите на хората за това какви *** сте и вие и ЕС.
143
15
 
2
 
! Отговори
dragunov7.62 преди 9 години
Всеки иска да изучи децата си в чужбина да кара мерцедес в най-лошият случай опел , да гледа телевизия на западен телевизор да има маркова западна техника а всъщото време се правят на големи русофили , като обичат толкова много Русия което не е лошо да вървят да живеят там , а не да осират всичко.
142
3
 
11
 
! Отговори
ха ха преди 9 години
Ей зорлем русофили ще ни направите с такива статий :D
141
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мюлер - началник на фашисткото ГЕСТАПО.След края на войната е пленен от руснаците.Започва работа в КГБ и до смъртта си ръководи отдел в КГБ.Консултира началниците в КГБ за реорганизацията и изграждането на КГБ по образ и подобие на ГЕСТАПО!Умира 1952г. или 1953г. в Съветския съюз.КОМУНИСТИТЕ СА ФАШИСТИ!
140
5
 
22
 
! Отговори
Гражданин преди 9 години
1.Украинци и Руснаци е едно и също.Историческият корен на двете държави е един -КИЕВСКА РУС.2.Естествено е гражданите в Украйна да предпочитат да бъдат управлявани от Руски Институции,а не от Украински,защотоУкраинските управленци през последните 20 години показаха на света как могат да ОГРАБВАТ СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД в особено големи размери.Не че в Русия няма корупция,но там доходите на гражданите са в пъти по-големи от тези в Украина.3.Глас народен-Глас Божи!3.
139
3
 
20
 
! Отговори
ами нали избраха преди 9 години
украинците,преди 10 години,оранжевите.Ама крадоха,крадоха,съдиха ги и народа ги свали,но с избори.Видяха сега,че нямат шанс с избори и спретнаха майданя,и си назначиха шефове на мегданя.После,Путин им виновен.Хайде,холан.
138
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нова порция милиони левове раздаде на фондация Америка за България. Дама, представила се като рецепционистка, а в последствие и като експерт, обяснила пред изданието, че парите се отпускат прозрачно, както и че няма конфликт на интереси при Ленков. Жената, отказала да посочи името си, бе категорична още, че не е вярно твърдението, че едни и същи организации получават финансиране от Америка за България. Преди време фондацията раздаде щедри суми на няколко маргинални медии. Близо 5 млн. лева потънаха в няколко издания свързани с кръга "Капитал", а 1 200 000 лева се вляха в електронно изда
137
20
 
5
 
! Отговори
обикновен преди 9 години
За *** започва развитието в обратната посока-регрес. Това е нормално и така става накрая с всички диктатори. А защо украинците да нямат право сами да изберат бъдещето и съдбата си.Те са расово по-близки до старите българи, отколкото угрофините и монголоидите от Сибир.Успех,украинци!
136
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вчера видяхме за какъв бунт говорят. Цяла Русия беше по площади и улици, от мало до голямо, с цветя в ръце и георгиевска лента на гърдите.
135
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До пламенStalin bil predizvikal voinata? I koi dumash e pobeditelia, Pace? Papagal, ama ot tia drebnite s mozyk kato grahovo zrynce...
134
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Яценюк изобщо не схващал за какъв референдум говори Путин, тъй като Киев не планирал подобно нещо. ***Demek gepihme kokala, da ne sme ludi da ostavim naroda da ni go izmykne pod nosa...
133
26
 
6
 
! Отговори
пламен преди 9 години
Русия не трябва да чества 9 май защото 69 години от края на войната, която Сталин предизвика те не са никакви победители? В победената Германия хората живеят много по - добре от руския народ, защото в Русия богатствата са в олигарсите??? Питам Ви, другари комунисти кой е победителя???