Започна референдум за автономия в Донецка и Луганска област

Путин призова организаторите да се откажат, САЩ - няма да го признае
Обновена: 11 май 2014 09:11 | 11 май 2014 07:46, Анисия Иванова
250
Започна референдум за автономия в Донецка и Луганска област
Подготовката за референдума. Снимка БТА

Проруските сепаратисти ще произведат днес в източната част на Украйна референдум за бъдещето на тази част на страната.

Президентът на Русия Владимир Путин вече призова организаторите на референдума в Донецка и Луганска област да се откажат от плановете си, но те не се вслушаха и продължиха подготовката за допитването, предаде Франс прес. Според Ройтерс гласуването ще започне в 5 ч. по Гринуич и ще продължи до 19 ч. по Гринуич.

Ще се гласува в 53 населени места в двете области. След края на изборния ден урните ще бъдат транспортирани до областните центрове. За изборни секции ще се използват сградите на училища, болници и учреждения.

Още по темата

Въпросът на бюлетината е "Подкрепяте ли самоуправление на Донецката народна република?". Според Ройтерс тази формулировка е доста неясна. Смята се, че 3 милиона души имат право на глас. За организацията на вота са използвани по-малко от 1200 евро, основно за закупуването на тонерите на трите принтера под наем, на които са отпечатани бюлетините. Няма изискване за избирателна активност. А възможностите за манипулации на вота са огромни, посочва Ройтерс.

Лидерите на проруския бунт в промишлената източна част на Украйна досега са дали малко информация за това как трябва изглежда тяхната бъдеща "република", какви права ще има и дали ще иска да се присъедини към Русия, както направи Крим през март. Допитванията до общественото мнение показват, че повечето жители на тази част на Украйна искат да останат в Украйна, но районът да получи нещо като статут на автономна република, способна да устои на прозападния курс на Киев, посочва Ройтерс.

Начинът, по който е формулиран въпросът, на който днес ще трябва да отговарят гласоподавателите, може да бъде интерпретиран като изразяване на подкрепа за държавно самоуправление или държавен суверенитет - термин, който може да получи подкрепа на широк спектър гласоподаватели в Луганск и Донецк - онези, които искат известна децентрализация, онези, които искат федерална държава и онези, които следват твърда линия и виждат бъдещето на този район на Украйна единствено в пределите на Русия.

Ако на референдума надделее отговорът "да", то това потенциално ще "отвори вратите" и за трите варианта, отбелязват информационните агенции.

САЩ няма да признаят за законни референдумите за самоопределение, насрочени за днес в украинските Донецка и Луганска област, каза снощи говорителката на Държавния департамент Джен Псаки, цитирана от ИТАР-ТАСС. По думите й тези незаконни според украинското законодателство и международното право начинания водят до "разкол и безредици" и са нарушение на териториалната цялост на
 Украйна.

Псаки подчерта, че Русия не е използвала влиянието си, за да предотврати референдумите в Източна Украйна. Говорителката на външнополитическото ведомство на САЩ  потвърди позицията на Вашингтон, че все още е налице значително руско военно присъствие по границата с Украйна. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
10, а когато бе против нефтопровода Бс - Александропулис, можеше да е регионален и *** се радвахте!
10
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПСПКНе мога да разбера, след като САЩ и Анисия/авторката/ твърдят , че 70% /повечето/ от хората там искат оставане в Украйна, защо не не ги оставят да си направят този реферндум и да им натрият носа с резултатите? Май има нещо гнило и невярно в това, щом толкова са против.--------обяснявам за хора с нисък IQ като теб, те не са против референдум, но референдума трябва да е в цяла Украйна , не в Донетска и *** им майна област. Все едно да правиш референдум в Хасково, Турция или да :)
9
2
 
23
 
! Отговори
ПСПК преди 9 години
Не мога да разбера, след като САЩ и Анисия/авторката/ твърдят , че 70% /повечето/ от хората там искат оставане в Украйна, защо не не ги оставят да си направят този реферндум и да им натрият носа с резултатите? Май има нещо гнило и невярно в това, щом толкова са против.
8
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До КостинбродТози въпрос в бюлетината наистина е леко объркващ.По удачни варианти според мен биха били:1.Да разположи ли НАТО ракети на границата с Русия на 500 км. от Москва ДА/НЕ2.Шел или Шеврон да разработват находището в Славянск на шистов газ ДА/НЕ3.Зверствата на фашистите в Одеса да се прехвърлят ли и в източна Украйна ДА/НЕ------------да,да и да
7
0
 
9
 
! Отговори
ARA преди 9 години
Pravento na referendum bilo fasulska rabota.Ja da vidime kolko sa za Tarmaskata Republika?"+" odobrjavam"-" ne mu e vremeto sega
6
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не че и "референдума" в крим е валиден де ...
5
5
 
18
 
! Отговори
Костинброд преди 9 години
Този въпрос в бюлетината наистина е леко объркващ.По удачни варианти според мен биха били:1.Да разположи ли НАТО ракети на границата с Русия на 500 км. от Москва ДА/НЕ2.Шел или Шеврон да разработват находището в Славянск на шистов газ ДА/НЕ3.Зверствата на фашистите в Одеса да се прехвърлят ли и в източна Украйна ДА/НЕ
4
9
 
4
 
! Отговори
ПСПК преди 9 години
Анонимнико, предлагам да отидеш на място да мачкаш фашистките сепаратистки *** и империалисти от Русия, зареден с коктейли ***. Направо да ги гориш. Ако случайно загинеш в битката , свободните украинци ще ти въздигнат паметник в центъра на Одеса:)
3
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименФашистите са в Киев. Изпий си хапчетата!
2
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тоя "референдум" естествено няма да бъде признат от никой, включително и ***...
1
38
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СМЪРТ НА ФАШИЗМА! СВОБОДА НА НАРОДА! ДА СМАЧКАМЕ ФАШИСТКИТЕ СЕПАРАТИСТКИ *** И ИМПЕРИАЛИСТИТЕ ОТ РУСИЯ!