Москва: Украйна няма пари да плати доставките на газ

Украйна пък поиска компенсации за природния газ в хранилища в Крим
Обновена: 15 май 2014 16:40 | 15 май 2014 16:39,
121
Москва: Украйна няма пари да плати доставките на газ
Снимка: Архив Reuters

Украйна е в пълна неплатежоспособност и не може да плати за газовите доставки, каквато и отстъпка да направи Русия, коментира руският министър на енергетиката Александър Новак.

„Нямаме гаранция, че дори и при цена 100 долара (за хиляда куб. метра – бел. ред) тя ще може да бъде покрита от украинската страна“, заяви той, цитиран от ИТАР ТАСС.

Припомняме, че по-рано този месец украинският министър на енергетиката Юрий Продан съобщи, че страната му може да покрие задълженията си към „Газпром“ „до десет дни, ако бъде върната цената от 268,50 долара за хиляда куб. метра“.

До този момент „Газпром“ изчислява задълженията на Киев за доставките на газ на 3,5 млрд. долара. Тъй като в последните месеци Украйна не плаща нищо по фактурите, от юни ще бъде активирана клауза в договора за предплащане на заявеното потребление, обявиха преди дни властите в Москва.

Руските изчисления сочат, че до 2 юни Киев трябва да преведе 1,66 млрд. долара за доставките за юни.

Това означава, че „Нафтогаз Украйна“ трябва да закупи 3,42 млрд. куб. метра природен газ. В момента цената, на която компанията изкупува руски газ, е 485,50 долара за хиляда куб. метра.

От началото на май до днес – 15 май, Украйна е получила газ за 655,4 млн. долара. През април страната е получила 2,7 млрд. куб. метра газ за сумата 1,3 млрд. долара, сочат още разчетите на „Газпром“.

По-рано днес украинската „Нафтогаз“ поиска и компенсации за газа, нагнетен в газовите хранилища в Кримска област. Става въпрос за 2 млрд. куб. метра, които са собственост на газовата компания.

Повече икономически новини от света четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
4
 
19
 
! Отговори
а репарациите ? преди 10 години
*** открадна Крим, който струва 800 милиарда долара...следователно *** трябва да доставят газ на Украйна следващите 100 години без пари
89
0
 
17
 
! Отговори
Мечо Пуx преди 10 години
98. а аз пък ти цъкнах плюсче на простотията костовашка.
88
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Боби, на Русия също им трябва враг, трябва им и нов СИВ - иначе също ще затънат. Дет се вика направиха си взаимна услуга в Украйна за сметка на ЕС.
87
2
 
17
 
! Отговори
Мечо Пуx преди 10 години
а ако върнете цената до 1цент за 100000куб/м. ще ви пратя кума лиса да ви го плати газа на украина.
86
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ADAME AKO TURCIQ ANEKSIRA BYLGARSKA TERITORIQ KATO V SEVEREN KIPYR MISLISH LI CHE TOVA NATO SHTE Q SPRE ILI TI POMOGNE.PRAZNI NATOVSKI PRIKAZKI.SAMO DETO NI PRECAKAXA ARMIQTA
85
4
 
22
 
! Отговори
Adam1966 преди 10 години
Договора за членовете на НАТО е общовалиден ! Помоща се оказва при поискване и няма изключения дори и за Гърция и Турция ! Ако излезем от спора , аз по принцип не съм фен на Турция ! Гърция ми е по близка като страна ! Никой не си избира комшиите Турция не е от симпатягите , но няма начин винаги имаме едно на ум !
84
3
 
17
 
! Отговори
Боби преди 10 години
До Анонимен 91Оо да Сталинските соколи се опитаха да вземат Гърция с Революция. След това бяха Хрушчовски соколи. Само поради тази активност Кризата ТУРЦИЯ/КУБА Кенеди/Хрушчов не стана Кризата ТУРЦИЯ/ГЪРЦИЯ/КУБА.
83
1
 
25
 
! Отговори
Боби преди 10 години
До Adam1966В договора НАТО няма никакви задължения към две свои членки имащи конфликт по между си.Турските и Гръцки ВВС са се хващали за гушите включително със стрелба няколко пъти. САЩ се ограничиха до "Моля дръжте се добре" нота.
82
1
 
17
 
! Отговори
Боби преди 10 години
До Adam1966Както част от Гръцките острови след 2СВ са независсими и влизат в Гърция по-късно Про Гръцкото правителство на Кипър е искало обединение. Влиза директно в Нато и ЕС. (Съсед и е Сирия)Турското малцинство казва не и следва инвазията.
81
0
 
18
 
! Отговори
Adam1966 преди 10 години
< ДО БОБИ 86> Кипър е отделна държава от Гърция ! Кипър никога не е бил член на НАТО ! НАТО отговаря за сигурността само на страните членуващи в него ! Какво общо има НАТО с Кипър и проблема възникнал там ! НАТО не е поемал никакви гаранции за Кипър никога !Къде е проблема и защо постоянно плашиш хората с Кипър ! Измисли нещо вярно и го давай за пример !>>>
80
2
 
18
 
! Отговори
Боби преди 10 години
До Adam1966 87Има граждански организации защитаващи обикновенните люде. Освен това Правителствата НЕ СА дупедавци. Преразпределение на Капиталите е извършено в началото на 20 век. И последно на север живота е сложен (какрто и в русия) Всяка грешка се заплаща с животи. за разлика от Руснаците и нашите дупедавция те ценят живота.
79
2
 
19
 
! Отговори
Adam1966 преди 10 години
< До Боби 84> Как така се оказахме в 3-тия свят ?Защо "гиганти" като Финландия , Дания и т.н.т. не са от 3 свят ! Те са по малки от нас, пък случайно са по добре и злите УСА/САЩ/ още не са ги прекълцали ? Нещо куца в твойта схема: Най обичам да мразя ! Всичко зависи от самите нас !
78
0
 
21
 
! Отговори
Боби преди 10 години
До Анонимен 83Отностно Прецедента Кипър от студената война. променен ли е договорът НАТО след този прецедент? НЕ Тоест Птрецедента важи. Тоест Ако Турция реши да си откъсне Частот България САЩ няма да се намеси и НАТО няма да се намеси Няма договорености затова.
77
0
 
22
 
! Отговори
Боби преди 10 години
До Анонимен 83В края на 2СВ Чърчил не иска САЩ да побликуват хартата за правата на човека (те тогава а и сега не я спазват) и за свободен пазар.Защо?Защото Всички колонии на Франция, Италия, Англия и т.н. са затворени за САЩ капиталите. Само метрополиите са открити за бизнес. А там няма как САЩ да грабят икономически местното население. Е САЩ искат ГЛОБАЛНО господство И ПЪЛЕН Икономически Контрол над света. НАТО е само едион инструмент за постигане на това
76
0
 
26
 
! Отговори
Боби преди 10 години
До Анонимен 75. Има високо ликвидни стоки и ниско ликвидни стоки. Производството на всички евтини ниско ликвидни стоки и част от високо ликвидните стоки е изнесено. Автомобилите са ниско ликвидни стоки. Второ Седалището на корпорациите е в САЩ. Тоест приходите от корпоративен данък са там. А извличането на ресурсите осигуряващи тези данъци е от "трети страни".Най-накрая мразя САЩ защото сме от "третите страни" заради тях. Корпорациите унищожиха нашето производство и сега само внасяме и плащаме
75
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Явно не рaзбирaш въпросa ми Боби, ще попитaм пaк кому ще сa нужни " буферни държaви", aко всички бели стрaни сa в НAТО? Кой от кого ще се " пaзи" с буфери тогaвa? Тезaтa ти рухвa и относно Кипър, зaщото той е прецедент от Студенaтa войнa, време нa противопостaвяне и ловене нa рибa в мътни води! Кому е нужно връщaнето нa " оновa" време и кaкво печели Русия от всичко товa?
74
1
 
24
 
! Отговори
Новинар преди 10 години
До БобиНяколко факта относно военния бюджет на USisrael !@!!! Първо каква част от бюджета се ползва за превъоръжаване и колко процента отиват за заплати така, че когато сравняваш бюджетите трябва да имаш предвид фактора заплати !@!!!Второ колко бази имат USisrael по света, ТОЧНО 170 във 130 ДЪРЖАВИ, всяка една база има огромен бюджет !@!!!Трето за последните години колко, разработки са спрени поради безперспективност / или със две думи заради източване на средства / и колко са със намален
73
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Леле че народА по отношение на русиите туристи, през оная работа ми е за тях както и за руските мафиоти с хотели по нашето море, и въобще не ми пука че 4-5 фирми на червени мафиоти зависими от руския газ ще фалират, даже бих се радвал ад фалират.......Така че както ти казах по надолу взимайте си миризлиавта газ и си я дръжте в Сибир, аз газ не ползвам и не ми трябава както и на 96 % от Българите
72
0
 
22
 
! Отговори
Боби преди 10 години
До Анонимен 71Принципно няма проблем и възражение ако имаше реална опасност от ядрена война.Първо НАТО се разширява с Пушечно месо(като нас) за да защити старите членки на съюза. Второ НАТО не гарантира териториална цялост. - пример - Турция/Кипър/Гърция втори пример Полша/Румъния/Унгария и Украинските малцинства в Западните Области.Путин не го е еня какво прави САЩ стига да има група буферни страни между РФ и НАТОНа САЩ им трябва война или поне ВРАГ за да работи ВПК и не фалира долара
71
1
 
22
 
! Отговори
Bulgatani преди 10 години
"Украйна няма пари да плати"...Ако няма пари, няма газ. Това е вярно, не е ли така?