ЕК дава помощ на Сърбия и Босна за наводненията

От България ще се отзове екип от 26 специалисти
16 май 2014 13:16, Елка Василева
7
ЕК дава помощ на Сърбия и Босна за наводненията
Снимка: Reuters

Европейската комисия съобщи, че задейства механизма за гражданска защита в подкрепа на Сърбия и Босна и Херцеговина заради наводненията в района.

Сръбските власти са потърсили подкрепа, след като в страната проливните дъждове причиниха свлачища, засегнаха електропреносната мрежа и пътищата. Белград е поискал осигуряването на три помпи с висок капацитет за подсушаването на залетите къщи.

Още по темата
Босна и Херцеговина е поискала моторни лодки и вертолети за евакуацията на засегнати от бедствието хора, както и за пренасянето на вода, лекарства и храна.

ЕК отбелязва, че за Сърбия са били предложени три противопожарни автомобила с водни помпи, 11 помпи, две спасителни моторни лодки от България, както и екип от 26 наши специалисти. Германия също е предоставила помпи с голям дебит и 18 служители на гражданската защита. На помощ са се притекли още Австрия и Словения.

Еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и действията при кризи Кристалина Георгиева изрази благодарност на държавите от ЕС, откликнали на призива за помощ. По нейните думи този бърз израз на солидарност показва, че съседите на ЕС могат да разчитат на съдействие в трудни времена.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само нещастия в тези дни в Сърбия големи наводнениия в Турция 283 жертви .
5
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
МЧС России отправит два самолта со спасателями и гуманитарной помощью в Сербию в связи с наводнениями
4
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето още един пример за безхаберието на нашите евродепутати и правителството на ГЕРБ. Когато по него време имаше страхотни наводнения и стотици семейства останаха без покрив, главоча не поиска един лев помощи от ЕС. Да не говорим, че и до днес някои пострадали няма къде да живеят.
3
3
 
29
 
! Отговори
Смях и сълзи преди 9 години
Друго не видях.Путин е невероятен и знае че връзките със съседите трябва да се поддържат и да си помагат взаимно в случай на бедствия като тези.Никога няма да забравя,че само те се отзоваха на ВИКА ни за помощ когато южна България гореше.Ни НАТО,ни ЕС.А на Гърция помогнаха ,но нас една голяма трипръстова комбинация.
2
6
 
30
 
! Отговори
Смях и сълзи преди 9 години
След руснаците с най-голяма помощ отива България.А великите шваби с едни от най-малкото помощи.Е затова си мисля,че е най-добре да се обединим държавите от югоизточна европа Заедно с Русия ,да забравим всякакви етниЧески конфликти и да си помагаме взаимно и да си пазимгърбовете.Не ни трябва ни НАТО ,ни ЕС.Освен да ни скарват,да ни налагат правила на новоизмислената им криворазбрана цивилизация ,да разтурват икономиката ни ида ни плащат мизерно ,дори недостатъчно за съществуването ни друго
1
18
 
5
 
! Отговори
mi4 преди 9 години
Еееее развалихте опорните точки на *** !Сега как ще славословят евразийския союз ?