Китай ли е вече №1 по БВП?

Данните на Световната банка са впечатляващи
19 май 2014 20:17, Елка Василева
231
Китай ли е вече №1 по БВП?
Снимка: архив, Reuters

Има вероятност американската икономика вече да не е най-голямата в света. Нови данни на Световната банка предполагат, че по някое време през 2014 г. Китай ще изпревари САЩ по брутен вътрешен продукт (БВП) – производството на стоки и услуги, отбелязва икономистът Арвинд Субраманиан от института "Питърсън".

Знаехме, че този ден наближава, но ако цифрите на Световната банка са точни, той идва по-рано, отколкото много експерти прогнозираха, пише Робърт Дж. Самюълсън във "Вашингтон пост". Въз основа на тези данни (които отчитат състоянието до 2011 г.) съм на мнение, че БВП на Китай през 2014 г. ще достигне 16,8 трилиона долара спрямо 16,1 трилиона долара за САЩ. (Всички стойности са при твърд курс на долара от 2011 година - бел. авт.)

Това е историческо събитие, но непосредственото му значение е ограничено. То не прави китайците по-богати от американците, тъй като БВП на Китай е разпределен между много повече хора. В САЩ БВП на човек от населението - приблизителен измерител на жизнения стандарт - е около пет пъти по-голям, отколкото в Китай - около 50 000 долара на човек спрямо 10 000 долара. Освен това статутът на Китай като икономическа сила е утвърден, независимо дали неговият БВП надвишава американския или не. През 2012 г. Китай стана страната с най-голяма търговия в света, отбелязва глобалният институт "МакКинзи".

И все пак данните на Световната банка са впечатляващи. През 2011 г. икономиката на САЩ още беше по-голяма от китайската. За да получа актуална оценка за тази година, използвах данните за икономическия растеж на двете страни през 2012 г. и 2013 г. плюс прогноза за 2014 г. Тъй като икономиката на Китай нараства по-бързо от американската, китайският БВП през 2014 г. ще изпревари американския.

Тези изчисления отразяват широки тенденции, тъй като измерването на икономики на различен етап на развитие и с отделни валути е трудно. Използваната тук техника (наречена "паритет на покупателната способност") сравнява стойността на сходни продукти в различни страни с цел да се постигне обща изходна позиция. Огромните колебания във "вкусовете, културите, климата, ценовата структура и наличността на продуктите" обаче усложнява резултатите, отбелязва икономистът Тимъти Тейлър.

Някои икономисти използват обменните курсове, за да правят сравнения, но това също води до сериозно изкривяване на данните. Според изчисленията, направени въз основа на валутните курсове, китайската икономика продължава да е по-малка от американската.

Цифрите поставят дълбоки въпроси. Най-важният вероятно е свързан с естеството на глобалната геополитика. Американският и китайският мироглед рязко се различават.

Поуката, която си извлякоха американците от Голямата депресия и Втората световна война, е, че изолационизмът на САЩ през 20-те и 30-те години на миналия век е допринесъл и за двете.

Американската външна политика след Втората световна война наложи схващането, че за да бъде светът по-мирен и благоденстващ, е необходимо лидерството на САЩ. Според американското разбиране, ако страните приличат повече на САЩ - станат демократични и богати, световните конфликти ще изчезнат. Американската военна мощ от създаването на НАТО през 1949 г. до "войната с тероризма" има за цел да сведе до минимум заплахите за сигурността на това икономическо виждане.

За разлика от САЩ Китай не се опитва да прекрои света по собствен образ и подобие. Китай иска глобална система, която да подпомага неговия силен вътрешноикономически растеж, възприеман като ключов фактор за властта на комунистическата партия.

Външните пазари би трябвало да останат отворени, Китай би трябвало да има лесен достъп до петрола, зърнените култури и минералите, от които се нуждае икономиката му. "Пекин продължава да гледа на действията и политиката си повече през тясната перспектива на националните си интереси, отколкото от позицията на световен лидер", пише във в. "Уолстрийт джърнъл" икономистът Есуар Прасад от университета "Корнел". САЩ например не получиха особена подкрепа от Китай в усилията за обуздаване на ядрените програми на Северна Корея и Иран.

Съвместното съществуване на двата мирогледа не е безпроблемно, но предвид факта, че Китай става все по-богат, съперничеството със сигурност ще се засилва. Икономическата мощ – способността да даваш или отнемаш предимства на други държави и да влияеш на световните пазари и инвестиционни потоци - бавно преминава на страната на Китай. Конфликтите изглеждат неизбежни.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
31 ,не се притеснявай , русия много пъти е фалирвала за радост на западните лицемери ,но учужващо много пъти е ставала на крака , а сега е сила и това го знае хамерика и европа , и нищо не могат да правят освен да пробутват мръсните си номерца
20
5
 
18
 
! Отговори
Мао Дзе Дун преди 9 години
Да! Китай вече е НОМЕР 1.Между другото, Путин отива на изключително важно посещение в Китай. Ще се подписват договори за ТРИЛИОНИ рубли/юани. Повтарям, ще се плаща в рубли и юани а не в долари. Това, обаче няма как да се знае от нашия народ, който е ежедневно облъчван от ционистката пропаганда.За американците важи приказката Sic Transit Gloria Mundi. Падението на САЩ е идентично с това на Римската империя.
19
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Smyrt na USA imperiqta na zloto!!!!!!!!
18
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците 10 години не можаха да договорят цената за тоя договор. Сега чичко Путин отива за два дена и подписва. Само на мен ли ми се струва, че руснаците ще се на.бат яко и до 2020 ще фалира тая държава.
17
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
едни и същи неграмотни *** пишат лъжливи статии и лъжливи коментари, по-голяма част от китайците живеят с купичка ориз , няма свобода , а където няма свобода няма просперитет
16
1
 
3
 
! Отговори
дядо преди 9 години
Опс сгрешил съм-ще увеличат годишния оборот до 200 милиарда ;)
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Касаясь расширяющегося партнерства между Россией и Китаем, Путин назвал его наилучшим за всю его многовековую историю.Он привел цифры, в 2013 году объем двусторонней торговли России и Китая вплотную приблизился к отметке в $90 млрд. И это далеко не предел. Будем стараться увеличить товарооборот к 2015 году до $100 млрд, а к 2020 году до $200 млрд, - заявил глава российского государства.
14
1
 
16
 
! Отговори
дядо преди 9 години
Путин ще е в Китай утре и вдругиден,подписват споразумение за продажба на газ на цена 380-385 долара за 1000 куб.метра и пренос на нефт по вече изграден тръбопровод+плюс пакет договори за сътрудничество на всички нива стойността на които ще е около 200 милиарда до 2020г+плюс общи проекти в космонавтиката-инфо има по всички независими медии и договорите не са засекретени,освен тези за отбраната...
13
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
KITAI SA REALNA RABOTESHTA IKONOMIKA,NE ISMISLENA,NAPOMPANA S PETRODOLARI BEZ POKRITIE KATO NA USA,I DA NNE SA 1 SHTE STANAT PRYVI RANO ILI KYSNO A USA SHTE SE SRINE DO DYNOTO,GOLQMA PROLET SE E ZADALA TAM,RAZPAD DO POSLEDNIQ SHTAT NEZAVOSIMOST ZA VSICHKI
12
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Китайската икономика е наполовина по-малка от американската! Крайно неправилно е да се сравняват две държави по БВП на покупателна способност. Няма значение тука от валутата. Все едно да сравняваш двустаен апартамент в центъра на Ню Йорк и двустаен в село в Аризона и да викаш, че това е едно и също. Дрън-дрън
11
4
 
11
 
! Отговори
До 11 преди 9 години
Утре, утре! Вече чувам как зад океяна вият на умряло.О,ще ти кажа защо така вият. Утре руснаците ще подпишат много разни договори, но един от много важните е, че руснаци и китайци ще правят голям самолет,конкурент на Боинг. Представяш ли си, руснаците няма да им продават титан, а сега и конкурента. Боже, вой и сополи. Кеф! На боинг са им се изправили косите вече!Кеф, кеф!!! Е, и говорят че плащанията може да не са в доларчета!!!
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 8Spored dneshnite *** na RT, dogovora veche e podpisan.
9
5
 
45
 
! Отговори
Азис Шпека преди 9 години
САЩ са богати защото използват и грабят ресурсите на други държави,Китай са богати защото там се работи 12-14 часа на ден подказармен режим и в общежития с други 10 нещастника в стая.И двата модела са гадни, не се залъгвайте.
8
11
 
28
 
! Отговори
до 8 преди 9 години
след няколко дена ще разбереш за каво става дума , след няколко дена путин ще е в пекин и ще се подписват договори . а европа и хамерика ще дадат голям рев
7
7
 
18
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Братята китайци са номер...едно.Дано ни помогнат и ние да...живнем;брат брата не...храни,но тежко му,който го...няма.
6
3
 
7
 
! Отговори
до 6 преди 9 години
то е едно да искаш , друго да можеш ако не знаеш . и дали това ще стане под носа на русия , и мислиш ли че читака ще си позволи да си прави кавото си поиска . времената на великата османска империя отидоха в историята
5
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хамериканските хартиики не се котират добре и това много дразни маимуната която сиди в белия дом
4
7
 
33
 
! Отговори
tt2 преди 9 години
Джими Картър: САЩ е най-големия подпалвач на войниИмперията на злото САЩ са разпалили 201 от 248-те военни конфликта след края на ВСВобаче "Американската външна политика след Втората световна война наложи схващането, че за да бъде светът по-мирен и благоденстващ, е необходимо лидерството на САЩ."
3
4
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
вчера путин съобщи че търговията между китай и русия ще пристъпи на рубли и юан , това е още един пирон за гроба на велика демократична хамерика
2
13
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
американската икономика от много време не е номер едно , тя е само един балон който ще се спука в близките години