Сноудън иска Русия да удължи временното му убежище

Кери го покани да се предаде на американското правосъдие
Обновена: 29 май 2014 07:28 | 29 май 2014 07:26, Анисия Иванова
24
Сноудън иска Русия да удължи временното му убежище
Едуард Сноудън. Снимка БТА

Бившият сътрудник на американското разузнаване Едуард  Сноудън възнамерява да се обърне към руските власти с молба за удължаване на срока на временното му убежище, предаде ИТАР-ТАСС.

Срокът на убежището на Сноудън, който миналата година изнесе данни за глобалната програма за подслушване на САЩ, изтича на 1 август.

В интервю за американската телевизия "Ен Би Си", фрагменти от което бяха публикувани вчера, Сноудън казва, че ако има възможност, най-много от всичко би искал да се върне "у дома".

Още по темата

Той уточнява, че не е възнамерявал да остане в Русия, но е бил принуден да потърси убежище там "заради действията на американския Държавен департамент". Сноудън допълва, че  напускайки САЩ, е възнамерявал да се установи в Южна Америка.

Изявленията накараха държавния секретар на САЩ Джон Кери в интервю за "Ей Би Си" да опровергае твърдението на беглеца за това, че дипломатическото ведомство на САЩ е виновно за ситуацията на Сноудън и да покани беглеца "да постъпи мъжки" като се предаде на американското правосъдие.

В интервюто Едуард Сноудън твърди още, че е работел под  прикритие в чужбина за ЦРУ и за Агенцията за национална сигурност и че е преподавал в академия за обучение по контрашпионаж, където е разработвал "средства и методика" за опазване на информацията и американците. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако на Сноудън толкова не му харесва руската демокрация, да не му продължават убежището и да се увери от собствен опит колко фасадна е демокрацията в родината му. Чак започвам да допускам, че може всичко около него да е театър, с цел ЦРУ да го внедрят в руските служби. Ако няма контакти с руските служби, е възможно и те да го подозират.Понякога най-смелите ни фантазии се оказват истината за нещата, така че...
17
0
 
7
 
! Отговори
Loshko преди 9 години
Нещо не разбрах: нали САЩ му анулираха паспорта и го лишиха от гражданство. Сноудън за тях е отрязан.В края на краищата Сноудън се оказа единствения мъж от цяла Америка. Слава ему!
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не разбирам ка може една политическа к**ва да апелира "да постъпи мъжки"?!?!?
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БрaнникКакво став в селото? Стадиона строите ли?
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
toi e nai-dobria sliper na amerikanzite. neka da mine vreme i 6te vidite.
13
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хахахахахаха "да постъпи мъжки" като се предаде на американското правосъдие....Тия хамериканчета съвсем са се забравили...въпрос на достойство да те вкарат до живот в затвора, като ти правят по 20 клизми на ден за назидание и за да промият мозъка ти от анти-американски мисли :))) Гуантанамо пасти да яде, ако го докопат тоя горканчо...Брат - бегай в Сибир, само за да си по-далеч от границата....
12
24
 
2
 
! Отговори
шкабо преди 9 години
По-добре се предай, отколкото да стоиш при *** и селския руски народ!
11
2
 
25
 
! Отговори
Сноудън е Герой преди 9 години
на своето време. Благодарение на него Надлъгването свърши и лъснаха голите интереси. Защо не постъпи МЪЖКИ КЕри и не отиде при АФганистанците, или Обама да се поразходи из Сирия. Няма по двулично нещо от хИМпЕерските интереси, цели и действия на сЩА. Дори източните хитрости ряпа след ряпа да ядат. Сноудън заби многобилионнен в устата на зомбиралите се дАМОКрати.
10
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Той ако беше предател досега щяха даго затрият искаха даго фкарат на вражденска територия.Иначе руснаци щяха даго лапнат или иранци
9
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
сноудън не е предател, а човек, който подкрепи точно онази демокрация, за която всеки говори, но никой още не е виждал с очите си. за голяма наша радост, той откри истинското лице на цялата шайка диктатори, служещи на всичко друго, но не и на това, в което се кълнат!
8
3
 
8
 
! Отговори
до 10 преди 9 години
Пич, много си зле!
7
1
 
7
 
! Отговори
Сноудън преди 9 години
След малко идвам във амер8икансккото посолсво. Изакчайте ме само да си оправя личата хигиена и да пия едно кафе.
6
35
 
7
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
Сноудън нямa къде дa иде, рaно или късно ще получи прaвосъдие, но по- вероятно е дa го зaстигне инцидент, толковa кaтaстрофи стaвaт ежедневно, хорaтa се отрaвят, зaболявaт..A русия, aко ще е пример зa " демокрaция", знaчи по- добре ядренa войнa! Бaси пaродиятa империйкaтa нa злото- " зaщитник" нa " свободното слово", същите които зaбрaнихa излъчвaнето нa филмa зa руските зверствa в Чечения! При товa филмa е руски!
5
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добър сценарий но няма кой да повярва те ако искат щегохванат веднага просто мажат очите на света че е бил предател по скоро примамка но никой не глътна
4
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕДИ Е ПИЧ !
3
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Предай се бе. Кери ще ти осигури свободен избор - инжекция, въже или електрически стол. Колко му е.
2
2
 
44
 
! Отговори
Иван Пешев преди 9 години
Кери да постъпи мъжки да каже какви са рептили всички в Белия дом
1
0
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Кери го покани "да постъпи мъжки" и да се предаде на американското правосъдие"Не го слушай, Едуард, истинските мъже не се предават.