НАТО продължава с плановете за ПРО

Очаква се системата да действа от 2018 г.
3 юни 2014 22:04, Анисия Иванова
26
НАТО продължава с плановете за ПРО
Андерс Фог Расмусен. Снимка БТА

НАТО продължава развитието на системата за противоракетна отбрана (ПРО), защото тя няма нищо общо с кризата в Украйна, като очаква задействането й през 2018 година. Това съобщи на пресконференция генералният секретар на пакта Андерс Фог Расмусен.

Не бих определил днешната обстановка като нова студена война, Студената война беше свързана със съществуването на блок от комунистически диктаторски режими, предвождани от СССР. Това  бе идеологическа битка. Не това виждаме днес, напротив - Русия е доста изолирана по света, припомнете си събитията в ООН по повод на Украйна, коментира той.

Това, което виждаме, е по-твърдо поведение на руснаците, което ни напомня отминалите времена с мисленето от Студената война.

Поведението на Русия напоследък предизвика основна промяна по отношение на сигурността в Европа и ние сме в готовност да предприемем действия в защита на съюзниците толкова дълго, колкото е необходимо, защото не знаем колко време тази нова обстановка ще се запази, заяви Расмусен.

Когато казваме, че отбраната на НАТО е "един за всички, всички за един", наистина го мислим. Ще предприемем повече патрули и учения от Балтийско до Черно и Средиземно море.

НАТО очаква да работи с новия президент на Украйна, както и да помогне за реформите в сферата на сигурността в страната. Скоро ще предприемем стъпки за укрепването на украинските войски, добави генералният секретар.

Готвим се за дългосрочните предизвикателства на украинската криза, които правят света още по-непредсказуем. Трябва да подобрим разузнаването, оборудването, доставките, ученията и готовността си, обобщи той по повод решенията от първия ден на заседанието на военните министри от алианса в Брюксел.

Подкрепихме нова политика за кибер защитата на системите на алианса - те са ядрото на общата отбрана, посочи Расмусен.

Той коментира, че Русия е нарушила основни принципи от Основополагащия акт за отношенията си с НАТО от 1997 г., включително с пренебрегването на териториалната цялост и суверенитета на Украйна. НАТО иска международна система от ясно установени правила.

Документът от 1997 г. е важен за сигурността в района, държим на правилата и принципите, затова смятаме, че всяка защитна мярка за нашите съюзници следва да бъде съобразена с този акт, заяви Расмусен.

За пореден път той призова държавите от алианса да преустановят съкращаването на военните си разходи и постепенно да започнат да ги увеличават. В последните години Русия увеличи военните си разходи с 50 на сто, а държавите от НАТО ги намалиха с 20 процента. Европейските политически ръководители трябва да преразгледат разходите за отбрана, допълни той. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: НАТОзаседаниеПРО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
10
 
! Отговори
Мишо преди 9 години
Срещу Русия системата ПРО има само политически ефект и изказва пряката анти руска позиция на сегащното европеско ръководство но това е временно.Относно ПРО то ще бъде унищожено още преди да има старт на балистическа ракета. Съжалявам но ни харчат парите за глупости за да напълнят собствените си джобове с комисионните от оръжейните картели в САЩ. Всичко това е факт, за съжаление или не.
18
1
 
7
 
! Отговори
ттт преди 9 години
С увеличаване на военния бюджет нищо няма да постигнете. Той и сега ви е в пъти по-голям. Важно е как се харчат парите! При вас очевидно се краде като за олимпиада. Помислете защо един руски самолет, по-добър от американския струва два-три пъти по-малко. Защо издръжката на един войник при вас е 10 пъти по-висока отколкото в Русия. 10 пъти повече ли ги храните? (Ако е така, те ще могат ли въобще да помръднат?)
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя наистина се взима на сериозно. Подпомагане както във Виетнам, Афганистан, целия арабски свят, Югославия и т.н. Там където стъпи американски ботуш трева не расте. Тия са по-нагли от Хитлер. Той не успя, тия също няма да могат. Света го разбира и ще ги отхвърли.
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"НАТО продължава с плановете за ПРО"Тоя *** затова вчера пак рева руснаците да върнели Крим. Вече се беше наточил да слага ПРО и да лапне базите в Крим, ама цялата западна "демократична" операция в Украйна се обезсмисли, когато Крим стана руски.
15
2
 
13
 
! Отговори
тито преди 9 години
Рептил--пиещ човешка кръв----гледайте в тубата американският филм--Шейпшифтъри---има го преведен и на български.....
14
4
 
29
 
! Отговори
С.С.С.Р преди 9 години
Гейсмусен , Червената армия ще марширува от Атина до Фашингтон независимо с колко ще увеличаваш военният бюджет , а по пътя ни ще изтриваме история и след 100 години никой няма да знае какво е НАТО , САЩ и ЕС . Всичко това ще постигнем благодарение на вашите "ценности" армиите ви да се състоят от педофили , гейове и третополови ! Новата ви Вавилонска кула вече започна да се пука по основите , НЕЩАСТЕН СОДОМИТ !
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
INTERPOL
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
abe nqma da ima voina .... ako ima 500 vishi generala po sveta samo 100 ot tqh iskat voina i te obslujvat celite na hora koitoo redovno izvlichat dividenti ot sblusaka na civilizaaciite.... taka e na vsichki niva .... vinagi sa gledali da izopachat neshtata a ako ne mogat sa gotovi da drapnat shaltera na sveta
11
0
 
22
 
! Отговори
някакъв си секретар преди 9 години
Расмусен се мисли за генерал! Той не е никакъв генерал, а е само някакъв си секретар!
10
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лунатиците от сатаНАТО продължават с лудостта. Погледни го тоя психопат от снимката, отдавна е скъсал с реалността. Поглед му показва тежко психично заболяване.
9
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
погледнете му погледа ,егати *** ,истински вампир
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Когато казваме, че отбраната на НАТО е "един за всички, всички за един", наистина го мислим."Когато казваме, че отбраната на НАТО е "един за всички, всеки за себе си", наистина го правим.
7
33
 
3
 
! Отговори
Чудесна новина ! преди 9 години
На фона за откачалката путин имаме нужда от подобна защита...
6
3
 
33
 
! Отговори
ирландска пастирка преди 9 години
Кой, кой му даде орден Стара планина на този датски овчар?
5
2
 
38
 
! Отговори
Леле, леле преди 9 години
какви ***!, Ама ние сме още по-големи, че позволихме да ни набутат при тия лъжци и убийци. Нали уж ПРО-то не бе ше срещу РУСИЯ, а против ИРАН и КНДР. Ще им резнем главите на тия, дето ни набутаха в змийското гнездо със свалени ***
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
700 miliarda zapadni + oshte 500 miliarda istochni $ dolara predvideni za globalizacia otkradnati ot bankovata mafia ! emi she ima svetovna kriza q .... kak nqma da ima ... pak posle Soros bil vinoven da viinoven e che si e dal parite na moshenici i bai ganiovci
3
1
 
18
 
! Отговори
за Витков! преди 9 години
И това ако не е говорене от времето на студената война здраве му кажи! Време е само Расмусен да почне да шляпа с някой чепик по банката на ООН като Никита.
2
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НАТО КАТО СА ЗАГРИЖЕНИ ,ЗАЩО НЕ ПОДПОМОГНАТ ИНДИАНЦИТЕ И ГЕНОЦИДА ИМ НАД ТЯХ
1
4
 
1
 
! Отговори
INTERPOL преди 9 години
Daaaavemeee miliaaardiiii za kreeeditniii kaaaartiiii , mnogo tarikaaaatiiii samo dublikaaatiiii , da opolzotvorim tezi sredstvaaa i da hodim na zakriti sheestviqqqq , mnooogo tarikaaaatiiiii samo dublikaaatiiiii , krizata golqqqqma ... dolara go nqqqma , mnogo tarikaaatiiii samo dublikaaatiiii , kriza pak izliiiiizaaa pravqt si piniiiiizaaaa , mnoogo tarikatiii samo dublikaaati , vseki den sme v krizaaaa zashto dolara ne izliiizaaa ...mnogo tarikaaaatiii samo dublikaaatiiii , CHALGA QKO ;)