Русия обвини Киев в използване на забранено оръжие

Запалителни бомби били хвърлени в село до Славянск
12 юни 2014 13:25, Елка Василева
151
Русия обвини Киев в използване на забранено оръжие
Снимка: Reuters

Високопоставен представител на руското министерство на външните работи обвини днес украинските сили, че прибягват до забранени оръжия в Източна Украйна, след като руски медии съобщиха, че там са били използвани фосфорни бомби, предаде Франс прес.

Украинската национална гвардия веднага отрече тези обвинения и ги определи като абсурдни.

"Украинските сили и неонацистите използват забранени оръжия срещу жителите на Славянск, стрелят срещу цивилни, които бягат, убиват деца", написа в Туитър Константин Долгов, пълномощен представител по правата на човека към руското министерство на външните работи.

"Киев умножава престъпленията срещу цивилното население в Югоизточна Украйна. Трябва да има разследвания и виновните трябва да бъдат наказани", допълва той.

РИА Новости, позовавайки се на проруски сепаратисти от Източна Украйна, съобщи, че украинските сили са използвали запалителни бомби в село Семьоновка близо до град Славянск, който е прорурският бастион в Източна Украйна.

Агенция "Новороссия" разполага с кадри от Семьоновка, на които се вижда, че снаряд на относително малка височина се разпада на много малки части, покриващи огромна площ с възпламеняващо вещество, предаде ИТАР-ТАСС.

Според международните договори използването на такива вещества срещу военни цели в райони с цивилно население е забранено, припомня агенцията.

Русия през последните седмици обвинява украинските сили, че прибягват до непропорционална сила във въоръжените си операции срещу бунта в източната част на страната, отбелязва АФП. На 30 май руският федерален Следствен комитет обвини
Украйна, че нарушава Женевската конвенция от 1949 г. за защита на цивилното население и заяви, че събира доказателства и започва разследване за използване на забранени военни методи и средства.

ЕС от своя страна призова Киев към сдържаност в въоръжените му операции, подчертавайки същевременно легитимността им.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
31
 
! Отговори
Башар ал Асад преди 9 години
Бой по фашистките прохамерикански плъхове!!!
6
3
 
26
 
! Отговори
Иглов преди 9 години
Хайде проруси , вадете иглите, на хунтата останаха само още 10 хеликоиптера.
5
1
 
35
 
! Отговори
Акъл море преди 9 години
Бандеровците от Киев са фашисти и престъпници.Целият свят го знае.Вие от Днес БГ също сте престъпници,защото ги поддържате!
4
31
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Международните наблюдатели не са видяли такова нещо, това обвинение е плод на болната фантазия на нацистите в кремъл.
3
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Фашистката пасмина убива деца, а местаната демократо-фашистка *** врещи щастливо за някаква демокрация.Европа призовала към сдръжане.Уродливите еврократи се правят на халосани, като стават съучастници в геноцид и нацизъм.
2
39
 
1
 
! Отговори
Жиголино преди 9 години
руснаците лажат
1
54
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А когато руската армия ползваше същите оръжия в Чечня - не бяха забранени, нали :)