Президентката на Южна Корея прави драстични промени в кабинета

Иска да си върне изгубеното доверие на населението след катастрофата с ферибота
13 юни 2014 10:05,
2
Президентката на Южна Корея прави драстични промени в кабинета
Президентът на Южна Корея Пак Гън-хе, Снимка: Reuters

Южнокорейската президентка Пак Гън-хе смени седем министри в кабинета, очевидно с надеждата да си върне изгубеното доверие на населението след катастрофата с ферибота през април, предаде Асошиейтед прес.

Пак Гън-хе бе подложена на остри критики за начина, по който правителството се справи с последиците от потъването на  ферибота "Севол", при което загинаха 304 души, повечето ученици и учители от едно училище. Тя вече номинира нов премиер и смени министъра на отбраната и шефа на разузнаването.

Още по темата
Сред предложените за смяна министри са на финансите и на държавната администрация и сигурността.

Номинираните седем министри трябва да бъдат изслушани в Националното събрание, макар че назначаването им не изисква одобрение от законодателния орган.

Популярността на Пак спадна драстично след катастрофата, но управляващата консервативна партия не претърпя голямо поражение в местните избори този месец, припомня АП. Партията й спечели 8 от 17 важни надпревари за провинциални кметове, като останалите  9 си осигуриха либералите.

Причините за потъването на ферибота все още се разследват. Преобладаващата версия е за претоварване на кораба, изоставянето на пътниците от екипажа и бавната реакция и непрофесионална спасителна операция на крайбрежната охрана.

Властите издирват избягалия собственик на ферибота, южнокорейския милиардер Йо Бьон-ун, тъй като се смята, че корупционни схеми, в които е замесен, може да са допринесли за катастрофата.

Днес е бил задържан неговият по-голям брат, заподозрян в злоупотреби и данъчни измами, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тя решително смени едни кукли на конци с други - НОВИ КУКЛИ НА КОНЦИ.
1
0
 
2
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
ЗАГЛАВИЕТО Е ЗА ПУЛИЦЪР!!!