Газпром въведе система на предплата за газа за Украйна

До изтичането на ултиматума не бяха преведени $1,95 млрд.
Обновена: 16 юни 2014 14:13 | 16 юни 2014 09:37, Елка Василева
50
Газпром въведе система на предплата за газа за Украйна
Снимка: архив, Reuters

Срокът за превеждане на 1,95 милиарда долара от украинската компания Нафтогаз на Газпром изтече днес в 10 часа московско време (9 часа българско), засега няма данни за постъпване на средства, предаде ИТАР-ТАСС.

Още по темата

Руският газов гигант Газпром обяви, че от днес, 10 часа московско време (9 часа българско) в съответствие с действащия договор въвежда режим на авансово плащане за Нафтогаз Украйна, се казва в комюнике на Газпром, цитирано от ИТАР-ТАСС.

"Решението е взето поради хронично неплащане от Нафтогаз. Просрочените задължения на компанията за доставения руски газ възлизат на 4,458 милиарда долара. От тях 1,451 милиарда долара са за ноември и декември, а 3,007 милиарда долара - за април и май", отбелязва руската газова компания.

По предварителната сметка за юни плащане от украинска страна също не е постъпвало. От днес Нафтогаз Украйна ще получава руски газ само при платени обеми.

На 12 юни ръководителят на руската газова компания Алексей Милер предупреди, че до днес (понеделник) "Газпром трябва да види в сметката си 1,951 милиарда долара от Украйна. Ако Украйна не плати, газовите доставки ще бъдат нула".

След приключилите вчера преговори в Киев Украйна продължи да обвързва погасяването на дълга с предварително съгласуване на цената, смятано от 1 юни. Украинският министър на енергетиката Юрий Продан поиска новата цена да бъде 326 долара за 1000 куб. метра вместо 268 долара, за които Киев настояваше по-рано. Газпром предложи цена от 385 долара за 1000 куб. метра, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
17
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
Ехааа!какво става бе ???Професионалните русофоби още не са започнали с copy, and paste ???Не е ли по добре да насърчаваме пазарната икономика и либералните стратегии за свободните пазари????Който няма пари да го духа ... за какво EU трябва да плаща на Украйна ,че да не спират доставките??? Путин ако поиска сега 3 годишно предплащане какво правим ?
20
0
 
35
 
! Отговори
асд преди 9 години
Вместо да субсидираме украйна през ЕС не може ли да му теглим една майна и да си получаваме газ от русия на цени като част от евразииския съюз. За какво ми е ЕС И НАТО които на наш гръп пак оправят *** забъркани от тях. До кога??? Атака референд за излизане от ЕС.
19
0
 
18
 
! Отговори
ТуТМаник преди 9 години
До Глупости!А ти колко си тъъъп ....Доставките до Журъп нема да се нарушат , при ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ УКРАДНА не УКРАДНАТ както направиха ПРЕЗ 2006-та и 2009-та НО ТЕ ТОЧНО ТОВА ЩЕ НАПРАВЯТ - ЩЕ КРАДНАТ .
18
0
 
37
 
! Отговори
НОВИНАТА Е..... преди 9 години
Опаааааа...излезе една гореща новина--точно преди 10мин.Европейският съвет се е обърнал към Газпром с молбата да не спират газта--те щели да дадът на Украйна 10милиарда долара да си платът.......А откъде ще вземат парите....от нас "европейците"--като "стегнеме коланите" още....а честито европейци...и да благодарим на Чичо Сам че ПАК ще ни скочат цените и ще имаме още санкции....
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен #18Evropa se praviat na jeni, ne na muje :D V evropa jenite sa po tvurdi y smeli ot mujete
16
39
 
1
 
! Отговори
Глупости! преди 9 години
Русия не може да се мисли за световен господар!Спирането на газа за цяла Европа, означава че Русия ЩЕ ИЗПАДНЕ В ПЪЛНА ИЗОЛАЦИЯ!ТОВА ЩЕ ОБЕДИНИ СВЕТА , СРЕЩУ ПУТИН И РУСИЯ!ТАКА СИ МИСЛЕХА НАПОЛЕОН И АДОЛФ....И ЗНАЕМ КАК СВЪРШИХА!ОПИТИТЕ ДА СЕ ПОСТАВИ СВЕТА НА КОЛЕНЕ ..ВИНАГИ ЗАВЪРШВАТ ПО ЕДИН И СЪЪЩИ НАЧИН!СВЕТОВЕН КОМУНИЗЪМ ---НЕМА ДА ИМА..ХА,ХА,ХАААААААААААА...!СПОКО!!!
15
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Европа се правят на мъже, като малко дете на майка си ;)
14
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЕСПърво УКР. армия да се изтегли от ЧУЖДИ ТЕРИТОРИИ И ДА СПРЕ ВОЙНАТА, ТОГАВА ЩЕ ГОВОРИМ ЗА ЦЕНИТЕ, А НИКЪДЕ НЕ ДАВАТ БЕЗ ПАРИ
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЕС: Може, защото ЕС не държи кранчето.
12
2
 
27
 
! Отговори
до 10 преди 9 години
ти мишко където най-вероятно миеш чиниите в ЕС не пиши глупости или се скрии!
11
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние ще го усетим когато зимата тези фашисти почнат нашия газ да взимат германците си имат северен поток и за това че участваха в построяването Газпром им продава газа по евтино, наште се *** сега и южен поток ще се забави и цената ще се вдигне.
10
1
 
36
 
! Отговори
ХУНТАТА В КИЕВ преди 9 години
направи всичко възможно да срине ЕВРОПА под диктовката на САЩ. Лошото е , че пак ние ще пострадаме най-много. И въпроса е КАКВО ВСЪЩНОСТ ПРАВИМ В ЕС, щом няма никаква полза, а даже ни заставят да вървим срещу собствените си интереси
9
1
 
30
 
! Отговори
9К57 преди 9 години
Правилно, но много закъсняло решение .. бандеровците протакайки преговорите си напълниха хранилищата с 11 млрд. куб. м. газ безплатно, сега се похилкват под мустак! Руския бюджет се лишава от няколко милиарда долара суха пара .. това да е урок за В.В.П., който все още разтяга локумите за "братския укр. народ" ... същият този дето избива с касетъчни и фосфорни бомби етн. руснаци в Донбас и едва не "самозапали" руските дипломати в Киев!
8
40
 
3
 
! Отговори
ЕС преди 9 години
ПРЕДПЛАТА ....ЙОК!!!!!!!!!!!!!!!ПЪРВО СПИРАТЕ ДИВЕРСИИТЕ В УКРАЙНА , ИЗТЕГЛЯТЕ ВОЙСКИТЕ СИ ....И ПОСЛЕ..ЩЕ ИМА ПАРИ , ПРИ ДОБРО ПОВЕДЕНИЕ!ЕВРОПА --НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ РЕКЕТИРАНА ОТ ДЕГРАДИРАЛИ ПИЯНКИ!!!ПРОСТО , НЕ СТЕ ДОРАСЛИ ЗА ТОВА
7
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спокойно, в Украйна септември ще бъде май!
6
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 2Неоходим е преди всичко за финансиране на компартията която плаща на тролчета като теб!
5
3
 
37
 
! Отговори
ДИМократския газ преди 9 години
от САЩ нещо се бави. Отровните планове за сланцеви находища в България и Украйна пропаднаха, също се бавят и Катарските камили с бутилки втечнен газ на гърба. И КВО ПРАИМ СЕГА? А ЕВРОГЕЙОВЕ и ЕВРО АТЛАНТИЦИ? ВАШТА ....ЩЕ СПИРАТЕ ЮЖЕН ПОТОК ? СПИРАЙТЕ СЕВЕРЕН ПЪРВО
4
2
 
35
 
! Отговори
не човек преди 9 години
Фашагата Яйценюк нарича украинците в Южна Украйна subhuman нечовек. Да припомним хитлеристкия жаргон. Те използваха думата Untermensch нечовек, представител на низшите раси!
3
2
 
20
 
! Отговори
дяд го е яд преди 9 години
Хахаха тука се оплакваме от малцинствата , там пък си имат украинци .. Да га направят и в бг по същата схема
2
3
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега ще разберете защо е необходим южен поток.