Крал Фелипе VI положи клетва

Той отдаде почит на баща си и се обяви за "обединена Испания"
Обновена: 19 юни 2014 15:49 | 19 юни 2014 14:05, Екип на Dnes.bg
11

Снимка: Reuters

Фелипе VI е новият крал на Испания. Днес той официално се възкачи на престола и положи клетва в парламента, като се врече да уважава Kонституцията и законите на Испания, както и правата на гражданите и автономните области.

Шествията започнаха в 9.30 часа местно време и ще продължат до обяд, съобщиха испанските медии.

46-годишният Фелипе заема днес мястото на баща си Хуан Карлос, който абдикира след 39 години на престола.

По-рано в двореца Сарсуела близо до Мадрид Фелипе VI получи кралския шарф от баща си - символ на ролята на краля като главнокомандващ въоръжените сили на Испания.

В речта си пред парламента Фелипе VI отдаде почит на баща си, като подчерта неговата роля в "помиряването на испанците" след диктатурата на Франсиско Франко.

Новият крал се обяви за „обединена и многолика Испания, пред която да са равни всички испанци и пред която да се прекланяме всички“.

В първото си слово като крал Фелипе VI заяви, че се надява в страната му „винаги да има разбирателство“.

Това е първото наследяване на трона в Испания от 70-те години насам.

Церемонията по предаването на трона е била скромна предвид затруднената икономическа ситуация в страната, от която страдат мнозина испанци. Не са били поканени чуждестранни лидери или кралски семейства.

Испанските коментатори отбелязаха, че на церемонията по полагането на клетва не присъстваше отказалият се от престола Хуан Карлос, поради желанието си "да не принизява ролята на новия монарх". Отсъстваше и Кристина, сестрата на Фелипе Шести.

Фелипе и съпругата му принцеса Летисия преминаха с автомобил Ролс Ройс през улиците на Мадрид, преди да се появят на балкона на кралския дворец.

От днес 8-годишната Леонор де Бурбон, голямата дъщеря на новия испански крал Фелипе Шести, е най-младата престолонаследничка в Европа, съобщава Франс прес.  Досега за такава се сочеше голямата дъщеря на холандския крал Вилем-Александър Катарина, която е на 10, припомня БТА.

С абдикирането на дядо й крал Хуан Карлос и възкачването на престола на баща й Леонор престава да бъде "инфанта", за да се превърне в принцеса на Астурия и може би някой ден в кралица на Испания.

Може да се каже, че малката принцеса е и печелившият коз за една кралска фамилия, чиято популярност беше подложена на изпитание заради скандалите, свързани с крал Хуан Карлос и най-малката му дъщеря Кристина, чието име беше замесено в корупционна схема.

Според приближени до кралския двор Леонор е интелигентно дете, много активно, но уравновесено.  Подобно на баща си, по-късно тя ще трябва да премине през курс на военно обучение и на 18 години да се закълне във вярност пред краля и Конституцията.

Пътят, който трябва да извърви, преди да се изкачи на престола, е твърде дълъг.  Баща й ще трябва да уталожи страстите в една монархия, оспорвана от все по-голяма част от испанците.

Освен това в случай на раждането на момче в семейството съгласно конституцията на страната Леонор ще трябва да отстъпи правото си на първа престолонаследничка. По същия начин както стана с Фелипе, който е по-млад от двете си сестри Кристина и Елена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Дали ще има някой българин да каже браво на нашия "монарх" Симеон приличащ на козел дето излъга и ограби народа български или пък на неговите синове, дъщеря и внуци особено мюсюлманчето Хасанчо да му наследи "престола" ?
8
1
 
6
 
! Отговори
Шпаньолец преди 9 години
Браво!!! Много хубаво семейство!!!!! VIVA ESPANA!!!
7
3
 
2
 
! Отговори
Кольо Патарока преди 9 години
Доброто е, че най-накрая киселото зеле втаса. Мисля от многото дъжд.Ама пък свърши свинското в качето.Така е по света.
6
2
 
12
 
! Отговори
Arbiter elegantiarum преди 9 години
Кралица Летисия - най-красивата кралица в света!
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Discovery:Не руснаците, а юдеокомунистите унищожиха монархията в Русия.
4
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ИсмаилТова с монарсите и уважението доста първобитно ми се струва. С какво са по различни тези хора. Какво ги прави по специални. На практика нищо. Това което са правили дедите им е история . И този начин на живот трябва да остане в историята. Сега е ерата на технологиите и свободата на духа.
3
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кралицата бих я уважил!
2
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Може да ги натупаха на световното но затова пък си имат крал. Виаги съм се чудел кое е поважно за испанците. ,футбола или кралските клюки.
1
33
 
6
 
! Отговори
Исмаил преди 9 години
Нека всички българи видят как испанците уважават своите монарси.А нашияпринц Симеон -Хасан е прогонен от Родината си.