Русия формира нов енергополитически алианс в Европа

"Комерсант": Руският монопол преговаря за покупка на блокиращ пакет акции от OMV
Обновена: 27 юни 2014 10:18 | 27 юни 2014 10:18,
21
Русия формира нов енергополитически алианс в Европа
OMV Австрия, Снимка: Reuters, архив

"Комерсант" коментира на първата си страница руско-австрийските отношения и съдбата на газопровода "Южен поток" в тяхна светлина, информира Би Би Си.

Според вестника Русия формира нов енергополитически алианс в Европа. След Германия, осигурила подкрепа за газопроводния проект "Северен поток", Австрия подписа споразумение за участие в "Южен поток" и това може да прерасне в "безпрецедентен досега за Европа пример - една страна да допусне "Газпром" до своя ключов петролногазов концерн", пише изданието. Руският монопол преговаря за покупка на блокиращ пакет акции
от австрийския концерн OMV, пояснява то, като се позовава на Петер Пилц, депутат от партията "Зелени" в парламента на Австрия.

До момента опитите на "Газпром" да влезе в капитала на големите играчи на енергийния пазар на ЕС приключваха предимно без успех, тъй като местните правителства се страхуваха да не станат твърде зависими от руската държавна компания.

Евентуалната сделка за OMV също не се очертава безоблачна. Петер Пилц вече заплаши доста министри с парламентарно питане, отбелязва "Комерсант".

Вестникът очаква Брюксел да реагира още по-остро, тъй като сделката ясно ще маркира появата на нов енергополитически съюзник на Русия в Европа.

До момента едва ли не основен защитник на "Южен поток" в Европа бе България, но в крайна сметка Брюксел успешно я натисна, като замрази плащанията от европейските фондове. Чак след това Австрия демонстративно и тържествено се включи в проекта - във вторник "Газпром" и OMV подписаха съответното споразумение в присъствието на двамата държавни глави, напомня всекидневникът.

Тази стъпка незабавно предизвика остра критика, дори заплахи. Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер например изтъкна в статия за "Ханделсблат", че страните, които продължат участието си в "Южен поток" в разрез с позицията на Брюксел, "трябва да вземат предвид последиците за себе си", пише той. "Европейската дискусия около "Южен поток" продължава отдавнашната борба между Европейската комисия, която се мъчи да натрапи на всички страни общи правила, и националните правителства", коментира руският наблюдател Фьодор Лукянов.

Според него Австрия няма да е сама в тази борба и при все че няма същия статут като Германия, може в някои случаи да действа дори по-независимо, защото за разлика от северната си съседка не е обременена с цял куп разнообразни политически ангажименти.

България е изпратила до Европейската комисия писмо, в което се казва, че "Южен поток" отговаря на всички изисквания на ЕС и че споразуменията по газопровода са в унисон с българските и с европейските закони, отбелязва "Росийская газета".

В последна сметка София вероятно разчита на австрийците, италианците и другите участници в "Южен поток" - може би те ще пометат всички нелепи прегради пред този крайно нужен и стратегически важен за Европа проект. Ако се стигне дотам, това безспорно ще зарадва българските власти, пише руският официоз.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Бг преди 9 години
Да ама Австрия не е България. Австрия е малка но мощна държава. Австрийците не са голтаци като нас.
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 14: "А и ние, приятелите на Русия..." лъжеме ''демократите'' , че не сме азиатци, а те ни лъжат, че сме европейци !
11
1
 
18
 
! Отговори
Е така е............ преди 9 години
Ейййй големи играчи са тия руснаците бе....Не съм русофил,ама като гледам в последно време как си играят с евро-атлантиците--направо са виртуози.Брюксел и Вашингтон само се заканват със санкции--а Кремъл работи...и то много успешно.За съжаление Е.С. се превърна в бюрократичен съюз,в който вече все по-малко хора имат доверие--просто защото взимат НЕ адекватни решения в много ситуации.За разлика от тях,руснаците не говорят много-те гонят интереса си,и винаги са напред с няколко хода......
10
0
 
3
 
! Отговори
ot Holandia преди 9 години
V ramkite na 10 godini v Den Haag (Haga) ne sprq nito edin put vodata, nito gazta nito toka. Normalno.
9
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако Чечня е трън в петата на рЪфЪ, то Украйна е к*р в г*зЪ
8
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Г***зетата пропуска да каже, че всяко споразумение е предпоследно !...,а "Патока" е във фризера.
7
2
 
40
 
! Отговори
be_free преди 9 години
Битката е за това, кой да притежава тръбата! Не случайно "третият енергиен пакет" забранява директните доставки от Русия за България, задължително трябва да има американо-европейски прекупвач, който да притежава тръбата! Третия енергиен пакет е закон за налагане на Вашингтоно-Брюкселски монопол!
6
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До От ЮАРЮАР, Европа ако имаше достатъчно свои въглеводороди, нямаше да търси чужди. Освен находищата по Скандинавия, друго почти няма. Остава катарският и руският газ основно. Руският е около 30% от доставките в Европа. Как по-добре искаш да диверсифицираш? 100% арабски внос?? Това ли ти е мечтата за Европа?
5
2
 
31
 
! Отговори
Дановски преди 9 години
Резултатите от знаковото посещение на Владимир Путин на 24.06.2014 г. във Виена тепърва ще се проявяват. Задуха свеж вятър на положителната промяна и в ЕС и в Украйна.
4
4
 
29
 
! Отговори
Varna преди 9 години
Няма ли да излязат от ГЕРБ, да оплюят пак Южен поток, като вреден проект за Европа ... ?!?
3
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЮП решава един голям проблем - Украйна. И в предстоящата зима ще разберете защо.А това, че политиците ни са п**** и не можем и един читав търг да организираме е съвсем друг въпрос.
2
39
 
4
 
! Отговори
От ЮАР преди 9 години
Патока няма да го бъде. Нужна е диверсификация и по-малка зависимост от чужди въглеводороди в Европа. ЮП не решава никакъв български проблем, а създава една камара нови проблеми.Освен това, крайно време е да се извадят наяве всички секретни споразумения, да видим добре ли е за България или не е.
1
49
 
3
 
! Отговори
ясно: преди 9 години
Има Русия - има проблем.Няма Русия - няма проблем.