Следващият ход на най-богатата екстремистка организация

“Ислямска държава в Ирак и Леванта” демонстрира страховита мощ
29 юни 2014 21:20,
131
Следващият ход на най-богатата екстремистка организация
Снимка: Reuters

Откакто превзеха втория по големина град в Ирак преди 20-на дни, бунтовниците от “Ислямска държава в Ирак и Леванта” (ИДИЛ) добиват все повече увереност и укрепват позициите си. Градове, военни бази, природни ресурси вече са под контрола на екстремистите, които стигнаха подстъпите на столицата Багдад. Но какъв е техният дългосрочен план?

Според БиБиСи ИДИЛ е най-богатата екстремистка организация в света, която контролира огромни територии – от сирийската провинция Алепо до сърцето на Ирак. Основната мисия на бунтовниците, както може да се предположи, е създаването на ислямистка държава.

В близкото бъдеще екстремистите ще се стремят да запазят възхода си в сраженията в Ирак, за да си гарантират стабилност. Но ИДИЛ не действа самостоятелно срещу иракското правителство. Организацията има подкрепата на широка коалиция от ислямисти, лоялисти на стария режим, сунитски племенни вождове – всички обединени от целта да свалят от власт премиера Нури Малики.

Ако успее да задържи целостта на тази коалиция, ИДИЛ много бързо може да се окаже дори правителство в сянка и алтернатива за потиснатите от управлението на Малики. Които, както изглежда, не са никак малко.

И като се има предвид, че “Ислямска държава в Ирак и Леванта” е единна организация с почти параноично ниво на бюрокрация, счетоводство и централизирано военно командване, става ясно, че това е съвсем реална перспектива.

Непосредствената цел за ИДИЛ е затвърждаване на позициите в граничната зона между Сирия и Ирак. 

В размирната Сирия екстремистите направиха грешката да открият множество фронтове и понесоха загуби преди да консолидират редиците си. При действията си на иракската територия групировката е далеч по-подготвена стратегически.

Бунтовниците не бързат с атака срещу Багдад. Те систематично нападат слаби позиции на властта и се установяват в зони, които ще им дадат предимство при евентуална дълготрайна офанзива в столицата.

ИДИЛ действа със замах по отношение налагането на политическата си воля. Само часове след превземането на Мосул, организацията въведе своите правила по силата на шериата – строги забрани за наркотици, алкохол и пушене, задължително облекло за жените.

Но бунтовниците представиха и програма за обществено благоденствие, социални бонуси, служба за контрол на качеството на храните, безплатен градски транспорт и т.н. И всички тези инициативи се финансират изцяло от ИДИЛ, като трябва да се подчертае, че самата организация не разчита на външни източници на приходи – тя се самоиздържа.

Засега оперативната дейност на “Ислямска държава в Ирак и Леванта” дава видим резултат и има сериозни опасения, че групировката ще се насочи и към други държави в следващите месеци.

Бойци на организацията вече навлязоха в Йордания, където срещат силна обществена подкрепа. Опасността е реална, което личи и по реакцията на йорданската армия, която увеличи числеността на редиците си по границата с Ирак почти двойно в последните седмици.

ИДИЛ засилва влиянието си дори в Саудитска Арабия и Ливан, където вече се появиха множество надписи по стените в подкрепа на екстремистите. Широкоразпространен слух в Турция е, че активисти на движението се готвят за подривна дейност и там.

През 2013-та година ИДИЛ извърши над 10 хиляди атаки в Ирак, установи контрол върху големи части от Сирия и беше изключена от терористичната мрежа “Ал Кайда”, защото се превърна в прекалено влиятелна единица с доста силен глас.

В наши дни тази организация е новият авангард на джихадистите с впечатляващо военно присъствие и огромни финансови ресурси. Все повече доброволци (и то от Запада) се присъединяват към редиците на ИДИЛ.
 
След като си позволи да оспори върховенството на “Ал Кайда” и превзе без особени затруднения значителни територии в две суверенни държави, радикалното движение определено загатва, че мисли широкомащабно.
 
А това няма как да не е сериозен повод за притеснение не само за Сирия и Ирак, но и за целия свят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
21
 
! Отговори
ОФ преди 9 години
Ирак закупи 10 броя "Сухой" от Русия. Колко от тях са изтребители СУ-30К и колко щурмовациСУ-25 не се уточнява. Вчера - 28.06. кацнаха в Ирак.
9
1
 
6
 
! Отговори
xxx преди 9 години
До 9Rusia niama da gromi IDIL s voiska v Iraq, genii. Samo ste dade samoleti i orajie na Iran i Irak da gi izmetat ot tam, bez znachenie kakvi jertvi ste ponese civilnoto naselenie.
8
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И сега ми кажете , че никой не знае кой им е дал пушкалата.
7
2
 
20
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Явно...изтокът,не може да се...управлява,по наложената със сила а не с...еволюция западна демокрация.Това са проумели...великите сили и оставят нещата там да тръгнат по еволюционен път,естествен за...тези народи.
6
4
 
60
 
! Отговори
Болярина преди 9 години
До Анонимен 1Тъпако най богатите терористи са приятелите ти от Хамерика
5
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
maraba05214
4
36
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Надеждата е в Америка защото Русия едва ли ще си мръдне пръста.Това че миналата година Обама не удари Сирия говори че има обрат в Политиката на Американците. Всяко забавяне на реакция срещу суните ще е пагубно за християнския свят
3
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако Израел се намеси тези няма да ги има но и нас няма да ни има. Това ще бъде края на Близкия Изток,Да пази Бог
2
4
 
59
 
! Отговори
Momo преди 9 години
С масирана атака по въздух и земя тези ще изчезнат за една-две седмици, но онези които могат нямат желание, а които искат нямат възможност.
1
64
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
най-богатата екстремистка организация не е ли рашата ?